Magic Leap One: revoluce se nekoná. Použitelné brýle pro rozšířenou realitu jsou ještě daleko

  • Redaktoři a vývojáři poprvé vyzkoušeli Magic Leap One
  • Brýle pro rozšířenou realitu přináší novou konstrukci, ale technologicky jsou na tom stejně jako Hololens
  • Brýlí pro rozšířenou realitu se jen tak nedočkáme

Společnost Magic Leap představila finální verzi první generace brýlí pro rozšířenou realitu – Magic Leap One. Jedná se o „Creator Edition“, která je tak určená hlavně pro vývojáře aplikací a nikoli přímo pro koncové zákazníky. Vzhledem k tomu, že se k testování dostalo několik redakcí a uživatelů, podíváme se podrobně jak na reakce, tak i technické detaily.

Klepněte pro větší obrázek

Zatímco virtuální realita už má poměrně jasně našlápnuto jak v hi-endu (Oculus Rift, HTC Vive), tak i středním (Microsoft Mixed Reality) a mobilním segmentu (Samsung Gear VR, Oculus Go, Google Daydream a další), v případě rozšířené reality je vše stále poměrně pozadu.

Prvotní obrovské nadšení měly brýle Google Glass, jejich velmi omezené možnosti a malá výdrž na baterii ale znamenala, že se nedostaly z úrovně chvilkové hračky pro bohaté vývojáře. Větší revolucí se pochlubil Microsoft, když v roce 2016 nečekaně představil obří helmu pro rozšířenou realitu s označením Hololens.

V zákulisí však tajně pracovala společnost Magic Leap na vlastním zařízení pro rozšířenou realitu, které by nebylo obří helmou, ale něčím, co alespoň částečně připomíná brýle, se vším co k tomu patří.

Pamatujete Google Glass?

Magic Leap One: brýle a krabička do kapsy

Vzhledem k tomu, že Magic Leap od svého založení v roce 2011 získal investice v hodnotě přes 2,44 miliardy dolarů (poslední investice 1,06 miliardy dolarů) a jeho hodnota je tak odhadována na více než 5 miliard dolarů, čekalo se od uvedení prvního zařízení opravdu hodně.

Magic Leap pravidelně vypouštěl i úžasná videa, která se snažila ukazovat, jak nádherně vypadá jejich zobrazování rozšířené reality v prostoru. Celou dobu nezmínili žádné podrobnosti o technologii ani o samotném zařízení.

Očekávání byla vysoká, otázka byla, jak moc dokážou technologii pro rozšířenou realitu miniaturizovat, a jak si poradí s nutným výpočetním výkonem, spotřebou a podobně. Vyrobit totiž něco podobné ve tvaru malých a lehkých brýlí je totiž se současnými technologiemi nemožné, je potřeba někde ušetři, něco omezit či vymyslet jinak. A přesně tak k tomu přistoupil i Magic Leap.

Zatímco Hololense je obří helma, která v sobě ukrývá vše – výpočetní a snímací čipy, zobrazovací displeje i baterii, Magic Leap One vše rozdělil.

Klepněte pro větší obrázek

V samotných „větších“ brýlích jsou zobrazovací AR displeje (přesná technologie není známá, ale mělo by se jednat o „stacked silicon waveguides“), spousta senzorů (včetně mikrofonu) pro snímání okolí, prostorové reproduktory a možnost vložit různé čočky pro využití i bez dodatečných brýlí, které uživatel případně normálně nosí. Samotné snímače okolí pracují ve 3D, takže jsou schopné pracovat s plochami v prostoru (podlahy, stoly atd.) a pochopitelně i s různě vzdálenými objekty. Tyto senzory ale pouze snímají obraz, samotné zpracování probíhá jinde.

Ligthwear“ (brýle) jsou totiž tenkým kabelem propojené do menší kulaté krabičky s označením „Lightpack“, která obsahuje veškerý nutný výpočetní výkon a s tím související technologie.

Základem je mobilní soc čipset Nvidia Parker se dvěma jádry Denver 2.0 a čtyřmi jádry Cortex A57, přičemž vývojáři mohou přistupovat pouze ke třem jádrům – jednomu Denveru a dvěma Cortex A57. Ve všech případech jde o 64bitová jádra.

Důležitým prvkem je i grafický čip, který je postaven na architektuře Pascal a zahrnuje 256 cuda procesorů s podporou OpenGL ES 3.3, Vulkan a OpenGL 4.5. Čipset má 8 GB operační paměti, úložiště s kapacitou 128 GB.

V boxu, který lze připnout na pásek nebo vložit do velké kapsy, se nachází nabíjecí baterie, která umožňuje provoz maximálně 3 hodiny. To je hodně málo, ale je jasné, že zatím to zkrátka není na celodenní nošení, ale pro konkrétní chvilkové použití. Nabíjení je možné přes USB-C, přičemž s 45W adaptérem je možné dosáhnout nepřerušovaného napájení. Mezi síťovými technologiemi je Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.2.

Vlastní operační systém i ovladač

I když má úložiště kapacitu 128 GB, vývojáři mohou využít pro vlastní aplikace a hry jen 95 GB. Masivních 33 GB zabírá operační systém LuminOS, který si Magic Leap sám vyvinul (nejspíše je postavený na Linuxu nebo podobném systému) právě pro potřeby těchto brýlí pro rozšířenou realitu.

Systém je přizpůsoben pro zpracování dat v rámci rozšířené reality, což zahrnuje rozpoznávání objektů s využitím umělé inteligence, rozpoznávání řeči a správné odesílání obrazu zpět do brýlí.

Klepněte pro větší obrázek

Součástí systému je galerie pro prohlížení fotografií, videí a 3D modelů, s možností snadného sdílení na sociální sítě. LuminOS ale staví i vlastní sociální platformu, která podobně jako u Oculusu bude zahrnovat vlastní systém avatarů, které mezi sebou budou moci chatovat a interagovat ve virtuální rozšířené realitě. Můžete tak vidět svého kamaráda coby formu avatara kdesi v místnosti nebo třeba na stole, budete si ho moci zvětšit či zmenšit a podobně, V tomto směru jsou možnosti obrovské a určitě budou důležité i pro virtuální realitu.

Můžete si také snadno vytvořit virtuální obrazovky, které se budou nacházet na určitém místě v reálném prostoru. Například na dveřích do chodby se vám bude zobrazovat velký „virtuální“ displej s počasím a podobně.

Interakce probíhá pomocí speciálního ovladače do jedné ruky, který má haptickou odezvu, dotykovou plochu, několik fyzických tlačítek a podporuje snímání v prostoru (6DoF). Výdrž na baterii je ovladače až 7,5 hodiny.

První dojmy: omezený pohled jako u Hololens

Vybraní novináři se už dostali k otestování Magic Leap One a odezva by se dala popsat jedním hlavním faktem – pohled je stejně malý jako u Hololens. Pokud jste někdy vyzkoušeli Hololens, asi už to znáte, ale pro ty, co neměli šanci je vyzkoušet – představte si před sebou ve vzdálenosti natažených rukou oblast o velikosti menší knížky. V takové oblasti probíhá vykreslování obrazu rozšířené reality u Hololens a stejně tak dle ohlasů i u Magic Leap One.

Je jasné, že takto omezený pohled je naprosto nepoužitelný, respektive je tak malý, že nedává moc důvodů k tomu, aby takové zařízení a jeho možnosti člověk v reálných podmínkách chtěl používat – ať už pro práci nebo pro zábavu. Malé zorné pole je zkrátka stále nevyřešený problém, který je, zdá se, extrémně těžké vyřešit.

Nesmíme totiž zapomínat, že Microsoft i Magic Leap investovali miliardy dolarů, aby se dostali do této fáze. Na fotografiích prvních prototypů je vidět, jak moc se jim podařilo vše zminiaturizovat – původně to bylo příšerně velké zařízení na hlavu (mnohem větší než Hololens), které muselo být připojené ke klasickému výkonnému desktopovému počítači. Zato určitě klobouk dolů.

Výsledek ale stále není „produktem“, na který všichni čekáme. Stále to „iPhone“ v segmentu rozšířené reality.

Ještě pár let

Současný stav naznačuje, že nás čeká minimálně pár let čekání, než budou na trhu dostupné použitelné brýle pro rozšířenou realitu, které budou mít velké zorné pole srovnatelné třeba se současnými helmami pro virtuální realitu.

Největší očekávání tak zatím stále zůstávají u Applu, který dle mnoha informací pracuje na svém řešení a je schopen věci dotáhnout a přinést na trh ve chvíli, kdy už produkt skutečně dává smysl – stačí se podívat na první iPhone nebo iPad a další produkty.

Koncept lehkých brýlí, které jsou tenkým kabelem spojené s výpočetním boxem v kapse, ale dává mnohem větší smysl než vše umístit do jednoho balení na hlavě. Technologie baterií totiž postupuje velmi pomalu a náročné výpočty je nutné zpracovávat výkonnými mobilními čipy. Dávalo by tak smysl, že brýle pro rozšířenou realitu budou v budoucnu používat mobilní telefon v kapse jako základní výpočetní jednotku, která bude mít přizpůsobené čipy pro umělou inteligenci a zpracování 3D obrazu (integrace už probíhá u současných modelů čipsetu pro telefony).

Tenký kabel by zajistil přenos napájení, obrazu i všech dat, případně by se vše dalo řešit bezdrátově. Protože rozšířená realita by měla být „zabijákem“ chytrých mobilních telefonů, byl by tento přechod pozvolný a poměrně přirozený v průběhu následující dekády.

Pokud ale nechcete čekat a chcete si koupit Magic Leap One už dnes, máte poměrně omezené možnosti. Cena Magic Leap One je totiž 2 300 dolarů (přibližně 64 tisíc korun s DPH) a doručení je možné jen ve vybraných městech USA.

Diskuze (3) Další článek: Samsung se chlubí: Máme první plnohodnotný 5G modem. Zvládne rychlost 6 Gb/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,