Marek Rosa z GoodAI: v klasického Boha nevěřím (rozhovor)

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 11

Názory k článku

avatar
03. 11. 2016 21:23

Vždy sa trochu pousmejem nad tým, keď ľudia, ktorí si svoju existenciu zakladajú na prísne vedeckom poznávaní sveta, neakceptujú úplne najzákladnejší fyzikálno-chemický zákon: zákon zachovania energie.
Je primitívne jednoduchý: energia nevzniká ani nezaniká, len sa transformuje. Hmota je pritom vlastne len ilúzia - je to energia "uväznená" pri rýchlosti svetla. Einstein to už takmer pred 100 rokmi vyjadril asi najznámejšou rovnicou na svete: E = m. c na druhú.
Čo tým chcem povedať? Keď energia nevzniká ani nezaniká, tak kde sa tu sakra vzalo toľko energie? Niektorí vedci tvrdia, že NIČ sa rozdelilo na 2 časti, z jednej vnikla energia/hmota a z druhej čas. To už mi znejú reálnejšie pohádky pre malé deti.
Iní hovoria, že náš vesmír vznikol len ako čierna diera iného vesmíru. Ok. Ale ako vznikol ten prechádzajúci vesmír? Ak ako čierna diera iného vesmíru, tak potom ako vznikol ten úplne prvý vesmír? Alebo ten úplne prvý vesmír nikdy nevznikol, pretože tu vždy existoval?
Populárnou je teraz teória, že náš svet je len počítačovou simuláciou. Ale koho? Kto ju vytvoril? Nejaké iné bytosti? Ale ako vznikli tieto bytosti? Samé od seba? Alebo ich tiež len niekto vytvoril ako počítačovú simuláciu? A opäť sa dostávame na začiatok: ako vznikli tie úplne prvé bytosti, ktoré vytvorili tú počítačovú simuláciu?
Je to jednoduchá logická úvaha, ktorá sa používala na obhájenie existencie Boha už v "temnom" stredoveku, teda ešte pred objavením Ameriky v roku 1492. Teda že všetko v súčasnosti má nejaký svoj pôvod a príčinu v minulosti. A úplne na začiatku všetkého nájdeme vždy Boha. Každý si samozrejme pod týmto pojmom môže predstaviť čo chce. Asi najlepšia je hebrejská definícia zo Starého zákona: "Som ten, ktorý som."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
03. 11. 2016 19:20

Není to jednoduchý úkol. Vzpomeňme třeba jak trnitou cestou museli projít vynálezci perpetua mobile

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2016 17:42

Napřed je potřeba zjistit, jestli žijeme v počítačové simulaci. Na základě tohoto zjištění se pak budeme odpovědněji rozhodovat co a jak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2016 16:47

Pokud pán nemůže doložit existenci / neexistenci Boha nebo jemu podobné, vše objímající bytosti, pak je jeho názor sice hezký, ale nemá žádnou vypovídací hodnotu. Jen tvrzení proti tvrzení (jiných). Vesmír má podivný řád, který je příliš nápadný na to, aby vnikl sám od sebe, na což poukazují hlavy pomazané a vědou velmi políbené. Což je pro takové lidi dost odvážné.
> Bůh rozhodně nemůže být chápán jako hodný stařík (dědeček) zhlížející z nebe dolů, možná bychom byli překvapeni, kolik bytostí ve vesmíru má takové schopnosti, že je my můžeme směle považovat za bohy.
> Usměrňovat si může co chce, nejprve bych já, v tomto případě asi nejen já, chtěl vidět ty algoritmy AI (pokročilé), pro "usměrňování" viz článek. Tlachání o něčem co bude, nemáme a snít umím také.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor