Mavic 2 Enterprise Advanced pro policii, hasiče a podniky je vyzbrojený termokamerou a podporuje RTK

DJI se krátce před Vánocemi pochlubilo nový dronem. Tentokrát se nicméně nejedná o mazlíka pro amatérské letce, ale pro firmy a státní správu.

Mavic 2 Enterprise Advanced staví na ověřeném modelu Mavic 2, přičemž jej výrobce vylepšil kombinovanou kamerou. 48Mpx snímač doplňuje ještě 30Hz termosnímač s rozlišením 640 × 512 pixelů, odchylkou měření do 2 °C a bodovým/prostorovým měřením.

Klepněte pro větší obrázek
Dron pro podniky a státní správu se dočkal kombinované termokamery

Zatímco bodové měření funguje jako dálkový bezkontaktní teploměr, který změří průměrnou teplotu místa, na které se kamera právě dívá, prostorové měření vedle průměru dopočítá také nejnižší a nejvyšší teploty a označí nebezpečná místa.

Klepněte pro větší obrázek
Data z termokamery lze použít i pro lepší navigaci v živém náhledu

Centimetrová přesnost

Precizní optiku doplňuje volitelně také mnohem přesnější odhad polohy. Dron svoji pozici může odhadnout pomocí základní satelitní navigace (GPS + GLONASS), nicméně na jeho záda lze připojit ještě jednotku pro korekční technologii RTK (Real-Time Kinematic).

Implementace od DJI, kterou si čínský výrobce ověřil už u dronu Phantom 4, slibuje při korektním použití geodetickou přesnost 1 cm (+ 1 ppm) v rovině a 1,5 cm (+ 1 ppm) v určení výšky.

Klepněte pro větší obrázek
Doplněk RTK přijímače korekčních dat umožní centimetrovou přesnost

Jelikož verzi Enterprise často používá i státní správa včetně policie, hasičů atp., nedílnou součástí je také mnohem vyšší ochrana dat včetně režimu Local Data Mode, ve kterém dron i ovladač žádným způsobem nekomunikují skrze internet. Samotné rádiové spojení mezi ovladačem a dronem je pak zabezpečeno šifrováním AES-256 a zabezpečený je i přístup k vnitřní 24GB flashové paměti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
RTK doplněk používá stejný úchyt, na který lze připevnit starší komponenty majáku, světla a reproduktoru/mikrofonu

Nedílnou součástí je nakonec i přijímač ADS-B, takže se pilot dozví o nejbližších letadlech v okolí, které ADS-B používají a mohlo by dojít ke koliznímu kurzu,

Dron je nyní v předprodeji u partnerů a k dispozici bude v prvním čtvrtletí příštího roku.

Diskuze (1) Další článek: Co se skrývá uvnitř? Podívejte se na infračervené snímky hlavního čipu grafických karet GeForce RTX 3000

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,