Michal Illich: chystáme dva nové projekty

  • Michal Illich v rozhovoru prozradil, že pracuje na dvou nových projektech
  • Je zastáncem šifrování všeho
  • Jak se podle něj mění dovednosti programátorů?
Kapitoly článku

Michal Illich se v minulém desetiletí podílel na rozmachu vyhledávacích i reklamních systémů v rámci společnosti Jyxo. Jeho technologie používal v začátcích i Seznam.cz, byl také zakladatelem Blog.cz. Aktuálně má rozjetých hned několik projektů, do dalších investuje a nové chystá. Čím může překvapit?

Od RSS čtečky po konference

Jedním z vašich aktuálních projektů je FlowReader, čtečka RSS zdrojů a sociálních sítí. Jak se daří u tohoto projektu? Konkurence je v této oblasti početná, čím se snažíte vyniknout?

Ta konkurence není zas tak velká, největší je asi Feedly a zbytek čteček podle mě živoří a jsou menší než FlowReader. Odhadoval bych, že jsme asi na druhém místě, ale nejsou k dispozici srovnatelná data. FlowReaderu se daří, rosteme, přidáváme nové sítě, které lze přidat. Mezi novinkami je například Youtube. Uživatel bude mít přehled odebíraných kanálů na jednom místě i s ostatními sítěmi. Vše se odvíjí od podpory API jednotlivých sociálních sítí, takže jakmile se objeví nějaké nové možnosti nebo sítě, rádi je přidáme.

Klepněte pro větší obrázek 
FlowReader dnes těží z toho, že před pár lety Google ukončil poměrně oblíbenou službu Google Reader. 

Jak řešíte Facebook a další, kteří omezují API – přístup k datům z externí aplikace?

Facebook jsme měli plně integrovaný až do letošního jara. Uživatelé si mohli prohlížet vlastní zeď a využívat další funkce. Na jaře ale Facebook změnil podmínky API a všem tento způsob propojení zakázal a neumožňuje využívat obsah mimo Facebook samotný.

Trošku nás mrzí, že třeba Pinterest, Instagram nebo Google+ nemají veřejné API, rádi bychom je do FlowReaderu přidali. 

Jsou v lepší pozici produkty jako Hootsuite, tedy zaměřené více marketing?

Hootsuite je dobrý pro firemní správu účtů, v takovém případě je to vhodný produkt. FlowReader je osobní nástroj, který je určen pro člověka, jež chce sjednotit informace a mít vše na jednom místě, ať už přichází z blogu, twitteru nebo něčeho jiného.

Co mobilní aplikace? Když jsem ji osobně nedávno zkoušel, byla oproti webu poměrně pomalá. Nedržíte se trendu „mobile first“?

Na přelomu jara a léta jsme mobilní aplikaci přepsali na nový javascriptový framework, takže by to teď mělo být celkově rychlejší. Nemáme nativní aplikaci, ale mobilní verzi. Rychlost by měla být srovnatelná s nativní aplikací a ušetří nám to práci při vývoji.

S projektem Testomato se zaměřujete na automatické testování webových stránek. Jak se daří uspět na globálním trhu? Máte datacentra po celém světě – které oblasti patří mezi nejvytíženější, respektive kde máte nejvíce uživatelů?

Nejvíce uživatelů máme v Německu, kde Testomato používá i dost startupů, včetně několika projektů Rocket Internetu, pak samozřejmě Česká republika a USA.

Klepněte pro větší obrázek

Dle statistik na webu brzy dosáhnete na deset tisíc webových stránek, které pravidelně sledujete. Dle zmínky na Twitteru to vypadá, že používáte vlastní hardware. Kombinujete ho s cloudem?

Jestli je to na webu, tak je to pravda (smích). Pro všechny naše projekty platí, že primárně běží na našem hardwaru a cloudem si dopomáháme, hlavně ve vzdálenějších oblastech.

Klepněte pro větší obrázek
Ukázka vlastních serverů, které Michal Illich primárně používá pro všechny projekty

Pokud jde o trakci, tak můžu říci, že se za posledního půl roku se podařilo zdvojnásobit počet zákazníků Testomato.

Máte v plánu rozšiřovat možnosti testování i do dalších oblastí kromě webových stránek?

V současnosti už je skoro vše webová stránka, takže možnosti Testomato jsou poměrně široké. Možná do budoucna přidáme testování jednodušších API, i když v určitě formě je to možné už dnes.

Používáte 30denní trial, ale předtím jste měli i verzi free. Proč jste ji zrušili?

Na jaře proběhla poměrně velká změna. Dříve jsme byli hodně benevolentní v tom, kdo používal účet zdarma, ale ekonomicky to moc dobře nefungovalo. Nyní máme možnost zkoušení 30 dní a po této době musí zákazníci platit.

Další z vašich projektů je Wikidi. Má už poměrně zastaralý design a jeho twitterový účet už delší dobu mlčí. Co se stalo?

Wikidi už tři roky vůbec nevyvíjíme.

Klepněte pro větší obrázek
Wikidi umožňovalo porovnávat třeba i osoby. Projekt už je ale mrtvý. Vývojářům ale dodal zkušenosti s vývojem na bázi strojového učení.

Dost se pohybujete v oblasti umělé inteligence a strojového učení, které je pro takový typ produktu důležitou částí. Chystáte něco nového nebo nové poznatky používáte u ostatních projektů?

Úplně přímo stejné technologie jsme nepoužili, ale určitě podobné postupy a algoritmy, které jsme u Wikidi vyvinuli.

Budoucnost setříděných informací se přesunula spíše na chytré asistenty typu Google Now, Siri a podobně...

Ano, taková forma byla jedna z původně zamýšlených cílů pro Wikidi. Google, Apple a podobné firmy byly rychlejší. V době zakládání Wikidi vlastně tato oblast vůbec neexistovala. Půl roku poté Google koupil Freebase a poté integroval přímo do vyhledávání, takže už nebyl prostor, jak se prosadit.

Kromě ryze softwarových projektů máte nově pod sebou i vývojářskou konferenci Webexpo. Jaké jsou s ní plány do budoucna?

S Webexpem chceme i nadále růst. V posledním případě se nám to podařilo o čtvrtinu a tento trend bychom chtěli udržet. Chceme, aby na Webexpo chodilo více lidí ze zahraničí, v posledním ročníku už byla polovina přednášek v angličtině. Chceme být největší středoevropskou konferencí v této oblasti.

Klepněte pro větší obrázek

Berete tyto projekty jako byznys nebo se snažíte „něco vracet“ formou pomoci nastupující vývojářské generaci?

Beru to jako obojí. Konference vznikly za účelem šířit zajímavé informace pro vývojáře o vývoji, trendech a technologiích. Poslední dva ročníky ale už byly mírně výdělečné, takže už to není úplná „charita“.

Jak se mění požadavky na programátory, jak se to změnilo oproti minulosti? Co je teď aktuální třeba pro mladé programátory?

Oproti minulosti teď určitě platí, že jsou mnohem důležitější front-endové technologie. Velká část aplikací se programuje v javascriptu, nedávno přechod u front-endu oznámil i Wordpress.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Druhý obrovský trend je mobilní vývoj. V Čechách jsme sice v používání stále trochu pozadu, ale třeba v Africe už takřka vůbec neznají desktop a 80-90 % interentového provozu jde z mobilních zařízení.

Mění se podle vás kvalita programátorů?

Já myslím, že je to poměrně podobné. Je těžké najít a vybrat hodně dobrého programátora. Ale to bylo vždycky, i před deseti lety.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,