Microsoft potvrdil investici do AI. Na Azure běží upovídaná neuronka ChatGPT i malíř Dall-E 2

Oživeno 24. ledna | Microsoft potvrdil, že investuje do OpenAI. Částku neprozradil, podle agentury Bloomberg půjde o 10 miliard dolarů, o kterých se neociálně mluvilo už dříve. Firma již do podniku zabývajícího se vývojem umělé inteligence dříve nasypala přes miliardu.

Ředitelé obou organizací si spolupráci chválí. Microsoft z Azure buduje superpočítač pro umělou inteligenci, chce ji takto demokratizovat. Lidé se dostanou k ChatGPT, která se na oplátku může rozvíjet. Najdeme-li v oznámení něco nového, pak je to potvrzení, že Microsoft platí za exkluzívního cloudového partnera OpenAI.

Na jak dlouhé období je investice plánována, nevíme. Microsoft mluví o víceletém období. Neurčitě potvrdil, že ChatGPT integruje do spotřebitelských i firemních produktů, vytvoří také nové kategorie.


Oživeno 18. ledna | Microsoft zpřístupní žádaný chatbot ChatGPT ve své službě Azure OpenAI. ChatGPT získalo velký věhlas loni koncem listopadu, kdy bylo oficiálně spuštěno jako veřejně dostupná a bezplatná technologická ukázka. Od té doby jsme zjistili, že Microsoft má o chatbot velký zájem, takže do autorského podniku zřejmě investuje nemalé prostředky, viz níže.

Již delší dobu probíhající partnerství s OpenAI technologii zpřístupní dalším lidem. Azure OpenAI bylo oficiálně spouštěno pro širší veřejnost, byť zatím s nálepkou Preview. Firmy mohou žádat o přístup, který je omezený na vybrané regiony v USA. Microsoft každou žádost individuálně vyhodnotí.

Generativní technologii mohou podniky využít např. jako podporu psaní, generování kódu nebo vyhodnocování dat. Za službu zaplatí podle toho, jak moc ji budou používat Ceník určený pro Spojené státy najdete níže. Při posuzování žádostí bude Microsoft hodnotit nejen požadovanou kapacitu, ale i zodpovědnost využití.

Klepněte pro větší obrázek
Ceník Azure OpenAI pro USA (zdroj: Microsoft / Azure OpenAI Service pricing)

V říjnu Redmondští do Azure OpenAI přidali Dalle-2, dříve pak Codex. ChatGPT vychází z autoregresivního jazykového modelu GPT-3.5.

Zdroje: Azure Blog and Updates


Původní článek ze 12. ledna | Další dílek do skládačky potvrzuje, že zájem Microsoftu o umělou inteligenci od OpenAI je vážný. Nedávno jsme se neoficiálně dozvěděli, že ChatGPT by do konce března mělo proměnit Bing na internetový vyhledávač nové generace. Tam se ale nezastaví a zřejmě proroste i do klasických kancelářských nástrojů, zejména do Outlooku a Wordu.

Nejčerstvější neoficiální zpráva hovoří o tom, že Microsoft hodlá do OpenAI investovat až 10 miliard dolarů. Informaci přinesl list Semafor. Ani jeden ze subjektů nechce spekulace komentovat. Redmondští přitom už do výrobce ChatGPT v roce 2019 investovali miliardu dolarů. Uzavřeli též dohodu o využívání cloudové platformy Azure.

Celá transakce dle indicií měla být dokončena před koncem roku, ale není jasné, jestli se vše procesně zvládlo. Microsoft by podle Semaforu měl inkasovat 75 % z příjmů OpenAI, než by se mu údajná investice vrátila. Poté by Microsoft vlastnil 49% podíl. Dalších 49 % by měli zbývající investoři a 2 % by zůstala mateřské neziskové organizaci.

Že by Microsoft možná chtěl do OpenAI investovat více, se veřejně probírá od loňského října. Tehdy byla firma hodnocena na 20 miliard dolarů. Nový desetimiliardový kapitál by měl být součástí širší dohody, které se zúčastní více podniků. Díky investicím by OpenAI mělo mít hodnotu 29 miliard dolarů.

Klepněte pro větší obrázek
Vizualizace důležitých momentů rozvoje AI v Microsoftu
(zdroj: Microsoft / Azure Blog and Updates)

Aby ovšem Microsoft a ostatní viděli své investice zhodnocené, musel by tvůrce umělé inteligence najít funkční obchodní model pro své produkty, nimž patří nejen chatbot ChatGPT, ale také třeba kreslící Dall-E. Podle prosincového reportu agentury Reuters bude firma úspěšná. Počítá s tím, že do roku 2024 její příjmy dosáhnou miliardy dolarů. Aktuálně je ale ztrátová.

Z podobně velkých investic můžeme jmenovat Skype, který si Redmondští před více než dekádou koupili za 8,5 miliardy dolarů. Sázka na umělou inteligenci se ale jeví jako jistější podnik.

U zrodu stál i Musk

OpenAI v roce 2015 založili a zpočátku miliardou dolarů zainvestovali Elon Musk, Sam Altman (nynější ředitel), Greg Brockman, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Peter Thiel, Amazon Web Services, Infosys a YC Research. Musk v roce 2018 rezignoval na pozici člena představenstva. O rok později se OpenAI z neziskové organizace proměnilo na komerční subjekt.

Zdroje: OpenAI (1, 2) | Reuters | Semafor | tisková zpráva Microsoftu (1, 2)

Diskuze (9) Další článek: Vědci vyřešili 500 let starý paradox Leonarda da Vinciho. Proč bublinky ve vodě nestoupají přímo vzhůru?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,