Microsoft na chvilku předčil Apple na pozici nejhodnotnější firmy na světě

Apple se pondělí 26. listopadu 2018 vzdal své pomyslné koruny pro nejcennější veřejně obchodovatelnou společnost na světě. Tržní hodnota akcií Applu byla v jednom okamžiku 812,60 miliard dolarů, zatímco v případě Microsoftu dosáhla hodnoty 812,93 miliard dolarů, informuje agentura Bloomberg.

Jde sice o naprosto minimální rozdíl a situace se navíc během dne opět převrátila, když hodnota akcií Applu zakončila den na 828,64 miliardách, zatímco u Microsoftu na 822,90 miliardách. Je to ale poprvé od roku 2010, kdy redmondský gigant naposledy figuroval na pomyslné první příčce. Deník New York Times tehdy změnu popsal jako „konec jedné éry a začátek další.“

Akcie Applu padají

Nutno podotknout, že uvedená čísla neodrážejí zisk ani tržní podíl jmenovaných firem. Vyjadřují především neustále se měnící jmění a strategii. Pro Apple je to především signál, že období dlouhodobého růstu může být u svého konce. To potvrzuje i fakt, že od léta klesl tržní kapitál z jednoho bilionu dolarů na 800 miliard.

Klepněte pro větší obrázek
Microsoft na chvilku předčil Apple na pozici nejhodnotnější společnosti na světě

Na propad má vliv hned několik vnějších faktorů, mimo jiné například celková ekonomická nejistota. Roli hrají také obavy o výsledky Applu v přesyceném segmentu chytrých mobilních telefonů, kde firma sází více na zisk než na počet prodaných kusů. Investoři jsou znepokojeni prodejem iPhonů, které tvoří téměř 60 % veškerých příjmů.

Microsoft povstává z prachu

Microsoft mezitím stoupá, v čemž hraje hlavní roli změna jeho strategie. Firma již zdaleka není tak závislá na systému Windows, jako byla v roce 2010. Dobře se prosazuje v cloudových službách, jako jsou Azure a Office 365, nemluvě o rostoucím herním průmyslu. Významný podíl na vzestupu je připisován Satyu Nadelovi, který byl v únoru 2014 jmenován generálním ředitelem.

Microsoft v loňském roce překonal v hodnotě tržního kapitálu Google a minulý měsíc předběhl i Amazon. Redmondský gigant má v porovnání s jinými technologickými firmami překvapivě rozmanité portfolio. Windows, Xbox a Surface dohromady tvoří pouze 36 % celkových výnosů společnosti, ve srovnání například s 86 % výnosů Googlu, pocházejícími z reklam.

Jednoduše řečeno, Microsoft se hodně poučil ze svých dosavadních chyb, roste v oblastech, které jsou stále aktuální a investoři do nich ochotněji vkládají peníze. Nyní se zaměřuje na technologie napříč platformami, cloudem, umělou inteligenci, kvantovými výpočty a smíšenou realitu.

Diskuze (22) Další článek: Bill Gates o boji proti změnám klimatu: „Jen solární a větrná energie nestačí“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,