Microsoft představil novinky kolem průlomové verze databázového SQL Serveru 2016

Spolu s tím představil také své plány týkající se uvedení SQL Serveru pro Linux

V druhém březnovém týdnu oznámil Microsoft celou řadu novinek týkajících se připravované nové verze databázového SQL Serveru 2016. Valná většina z nich byla oznámena v rámci konference Data Driven, která se uskutečnila v New Yorku, a na které Microsoft blíže představil, na co se později v průběhu tohoto roku mohou zákazníci s příchodem nového SQL Serveru těšit.

SQL Server 2016 představuje přelomovou verzi tohoto databázového serveru, která přinese celou řadu novinek a možností:

  • Ojedinělé řešení zajišťující maximální bezpečnost pro data, která jsou vždy šifrovaná, ať již se jedná o uložená data, data při přenosu nebo v paměti.
  • Zpracování transakčních i analytických úloh v paměti přinášející nárůst výkonu 30 -100krát.
  • Extrémní výkon při provozování datového skladu podložený výkonnostním srovnáním - #1, #2 a #3 TPC-H 10 Terabyte benchmarks for non-clustered performance.
  • Business Intelligence řešení pro každého zaměstnance na jakémkoliv zařízení – včetně mobilního BI pro iOS, Android a Windows Phone zařízení.
  • Unikátní propojení s cloudovými službami umožňující zákazníkům snadné nasazení hybridních architektur s cílem snížit náklady či zvýšit škálovatelnost.
  • Pokročilá analytika s podporou R jazyka a prostředí umožňující zákazníkům provádět predikce v reálném čase jak nad operačními, tak analytickými daty.

SQL Server 2016 bude zákazníkům poskytovat ještě větší flexibilitu jejich datového řešení. Ať už se jedná o důležitý výkon, TCO, nejlepší bezpečnost ve své třídě či hybridní inovace v cloudu - jako je Stretch databáze, která umožňuje zákazníkům přistupovat k jejich datům on-premise i v cloudu kdykoliv potřebují a s nízkými náklady. To vše vestavěné, tedy jako součást produktu.

„KPMG zaznamenalo výrazné zrychlení klíčových analytických operací – snížení potřebného času na zpracování až o 60 % a zmenšení velikosti datového modelu – až desetinásobná tabulková komprese díky využití technologií Columnstore indexů a funkce paralelního vkládání obsažených v SQL Serveru 2016,“ říká Michael S. Sellman, výkonný ředitel, globální IT služby, KPMG LLP.

Sílu datové platformy Microsoftu hodnotí kladně zákazníci i analytické společnosti. Microsoft je jediná společnost hodnocená firmou Gartner jako lídr s vizí a exekucí v oblastech napříč datovou platformou a cloudem – v databázích, business intelligence, pokročilé analytice, datových skladech, cloudové infrastruktuře a aplikační platformě v cloudu. 

SQL Server pro Linux

Vedle klíčových novinek v SQL Serveru 2016 oznámil Microsoft také své plány týkající se uvedení SQL Serveru pro Linux. To umožní SQL Serveru poskytovat konzistentní datovou platformu nejen na platformě Windows, ale také pro Linux, stejně tak jako pro on-premise řešení i cloud. Základní funkce relační databáze jsou v současné chvíli k dispozici ve formě preview, s všeobecnou dostupností se pak počítá v polovině roku 2017.

V závěru Data Driven konference byl navíc oznámen nový program, který má za cíl pomoci zákazníkům zvažujícím přechod na SQL Server 2016 z jiných platforem a snížit související náklady. Jedná se o migrační program nabízející migrační nástroje, školení pro databázové administrátory a také bezplatné SQL Server licence při splnění definovaných podmínek.

Více informací o:

Keynote-Delivering mission critical intelligence with SQL Server 2016

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Diskuze (4) Další článek: Vyzkoušeli jsme okenní režim v Android N. Google ještě čeká hromada práce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,