Microsoft v Praze otevřel inovační centrum. Chce mít i fond

Microsoft v Česku otevřel své třetí inovační centrum. Po Brně a Hradci Králové došlo i na Prahu. Ve hře jsou mimo jiné i peníze z globálního fondu Microsoft Ventures.

Microsoft otevřel v Praze nové inovační centrum. V České republice jde už o jeho třetí projekt tohoto typu, další 2 centra už delší dobu fungují v Brně a Hradci Králové. Pražská varianta by se od těch dosavadních měla trochu lišit – na rozdíl od zmiňovaných měst zde totiž nejsou hlavním partnerem univerzity a dotace od Evropské unie a státu, ale soukromá společnost.

Cílem pražského centra je během 3 let podpořit alespoň 30 schopných startupů a vyškolit přes 100 specialistů na nové technologie. Chytré mozky a zajímavé nápady má dodat nejenom trh a tuzemští partneři Microsoftu, ale také spolupracující univerzity. Kromě toho jsou ve hře také peníze z globálního investičního fondu softwarového obra.

Redmond na globální úrovni zformoval investiční fond Microsoft Ventures, který do sebe spojit několik doposud fungujících projektů. Skrze tento fond dokáže podporovat začínající společnosti nejenom technologickým a vědomostním zázemím či kontakty, ale rovněž investicemi pro další rozvoj. To, zda tuzemský Microsoft tyto peníze dokáže přinést také do Česka, prozatím není jasné.

Peníze z Berlína

„V současné době máme po celém světě 3 centra Microsoft Ventures. Nejbližší je v Berlíně, se kterým aktuálně vyjednáváme, abychom investice do Česka dostaly,“ sdělila ředitelka českého Microsoftu Biljana Weber. „Osobně si myslím, že se budou do těchto center stahovat startupy z jednotlivých regionů, takže české firmy by mohly spolupracovat právě s Berlínem,“ řekl pro Connect.cz Michal Hrabí z inovačního centra Microsoftu v Brně.

Klepněte pro větší obrázek
Výchozím bodem je inovační centrum WBI Systems v budově Microsoftu.

Myšlenka inovačních center Microsoftu, kterých firma po celém světě provozuje už více než 100, je v podstatě jednoduchá – centra pomáhají mladým technologickým firmám vyrůst, vytvořit obchodní model, získat investory, zákazníky a podobně. Na to jsou navrstveny různé služby včetně poradenství, právníků, ale i kancelářského zázemí a technologií. Podmínkou je pouze to, aby se projekty provozovaly na technologiích Microsoftu, tedy například na Windows Azure, SQL Serveru, SharePointu a podobně. „Na koncových platformách ale nelpíme. Je jasné, že třeba tvůrci mobilních aplikací chtějí být všude. Jinak je ale inovační centrum projekt Microsoftu, takže požadujeme práci s našimi produkty,“ doplňuje Weber.

Zatímco inovační centra Microsoftu v Brně a Hradci Králové těží převážně z lidského a projektového kapitálu, které produkují tamní technické univerzity, pražská pobočka se vydá především přímou komerční cestou. Mimo Microsoft je totiž hlavním investorem jeden z jeho tuzemských největších partnerů, společnost WBI Systems.

WBI před několika měsíci v budově, kde sídlí český Microsoft, otevřelo vlastní inovační centrum, které je jakýmsi výchozím bodem pro celý nový projekt. Firma chce vybírat mladé projekty, jež mají šanci na úspěch. „Chceme mít kolem sebe nápady a chytré lidi,“ uvedl v rozhovoru šéf WBI Robert Paskovský. Jeho společnost už podporu začínajícím firmám realizovala v minulosti. Podpořila malou společnost ze severních Čech, která měla nápad na rozšíření SharePointu. Z toho vznikl po celém světě prodávaný nástroj FBA Suite.

Typickým aspirantem pražského inovačního centra Microsoftu a WBI tak mohou být právě různí partneři Redmondu, kteří mají nápad a chtějí z něj udělat nový produkt. „Osobně ale očekávám, že zaujmeme také studenty. I z toho důvodu zřejmě bude zájem o tvorbu mobilních aplikací a her,“ doplnil Paskovský. WBI má na tyto inovační aktivity vyčleněny řádově miliony korun ročně, to ovšem neznamená, že je vše na investice. Hodně z toho je režie, platy zaměstnanců a podobně.

Kanceláře v TechSquare

Do pražského inovačního centra se nemusí hlásit pouze kompletní týmy s rozpracovaným projektem, ale také jednotlivci, kteří například mají obchodní nápad, ale nemají ho s kým realizovat. Centrum tak poslouží pro propojení programátorů, obchodníků a podobně a nasměruje je dále. To může opravdu mnoho lidí „nakopnout“ a zkusit něco vlastního. Podle průzkumu státní agentury CzechInvest by až 40 procent firem bez inovačních center žádné podnikání nerozjelo.

Klepněte pro větší obrázek
Bez dotací, ale se soukromými penězi.

To potvrzuje i rychle rostoucí brněnská firma GINA Software, která dospěla právě v moravském centru Microsoftu. „Na začátku jsme byli pouze studentský projekt a seriózně jsme o byznysu začali uvažovat až díky inovačnímu centru,“ sdělil v rozhovoru ředitel společnosti Zbyněk Poulíček. GINA vytváří softwarové mapové řešení pro koordinaci lidí v terénu, službu tedy využívají například hasiči či záchranné služby nejenom v Česku, ale i v mnoha dalších zemích. „To, zda by náš projekt bez inovačního centra nevznikl, nemůžu říct, ale byl to velký impuls,“ doplnil Poulíček.

Angažovanost Microsoftu může být velikým plusem. Světový gigant má totiž řadu partnerů a zákazníků a jeho technologie jsou v mnoha případech jasným standardem. Jeho síla je značná. „Na druhou stranu to ale někdy může být překážkou. Například StarCube jsme museli přejmenovat. Původně v názvu totiž bylo slovo Microsoft a to některé lidi odrazovalo,“ popsal Michal Hrabí, který akcelerátor StarCube v Brně vede.

S Prahou spolupracují také další subjekty – Vysoká škola ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni a akcelerátor StartupYard včetně prostor TechSquare, kde se tato akce odehrává. Microsoft a WBI nabídnout startupům, které do svého programu přijmou, zázemí právě v TechSquare. StartupYard tak v podstatě rozšiřuje své aktivity a našel další zdroj příjmů.

Pražské inovační centrum v současné době začne vybírat projekty a ještě do konce tohoto roku chce rozjet propagaci. Počítá se také s napojením na další startupové projekty Redmondu, zejména BizSpark a Imagine Cup.

Investice do případně zajímavých projektů se nejeví jako problém. Praha sice nemůže dosáhnout na evropské dotace, podle pravidel EU totiž patří do „bohatých oblastí“. Podle Roberta Paskovského je nicméně v hlavním městě dostatek kapitálu a investorů, což dotace vynahrazuje. „Praha sice nemá tolik dotací, potenciál tu ale je,“ souhlasně doplňuje Biljana Weber.

Diskuze (4) Další článek: Maingear představil nejtenčí 17palcový herní notebook Pulse 17

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,