Microsoft vydělával na cloudu a Office. Zklamaly Windows a Xbox

V posledním čtvrtletí fiskálního roku 2022 se Microsoftu dařilo. Jeho příjmy se meziročně zvedly o 12 % na 51,9 miliardy dolarů. Čistý zisk stoupl o dvě procenta na 16,7 miliardy. Nejvíce rostl Microsoft Cloud, a to o 28 % meziročně, přičemž do kasy přinesl 25 miliard.

Rostly také nástroje orientované na produktivitu, které dohromady zaznamenaly příjem ve výši 16,6 miliardy s tím, že jde o 13% nárůst. Firemní Office s cloudovými službami vyrostl o 9 %. Spotřebitelský Office vyrostl také o 9 % a Microsoft 365 si předplácí už 59,7 milionu lidí, tj. 15% růst.

Příjmy z ostatních spotřebitelských produktů se zvedly o dvě procenta na 14,4 miliardy dolarů. Prodej licencí Windows výrobců OEM ale se propadl o dvě procenta. Pokles ve výši sedmi procent oznámil herní divize. O 18 % naopak Microsoft vydoloval z reklam ve vyhledávání a zpravodajství. O 10 % víc utržil z prodeje zařízení značky Surface.

Rok, který ovlivnila válka

Fiskální rok 2022, který skončil 30. červnem, byl pro Microsoft skvělý. Příjmy ve srovnání s předcházejícím rokem vzrostly o 18 % na 198 miliard dolarů. Čistý zisk činil 72,7 miliardy, což bylo o 19 % víc než loni.

Firma zmiňuje špatné podmínky, které negativně ovlivnily poslední čtvrtletí fiskálního roku. Jak jsme psali, Microsoft ukončil své aktivity v Rusku. Ve zprávě pro investory a investorky uvádí, že odstupná a další náklady byly 126 milionů. Dalších 113 milionů si vyžádala odstupná, která nesouvisela s Ruskem, ale vnitřní reorganizací.

Pro Microsoft nebyly příznivé ani měnové kurzy. Negativní výsledek prodeje Windows v posledním čtvrtletí přisuzuje do května trvající omezování výroby počítačů v Číně, která se tímto způsobem snažila vypořádat s pandemií covidu-19. Ještě si přisadil propadající se trh s počítači, které už nějakou dobu trvá. Redmondští odhadují, že kvůli tomu přišli o 300 milionů dolarů.

Jak se Microsoftu dařilo ve třetím čtvrtletí, si můžete připomenout ve starším článku.

Zdroje: tisková zpráva

Diskuze (15) Další článek: Čína úspěšně rozšířila svou vesmírnou stanici o další modul

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,