Microsoftu se daří a všechny hlavní segmenty mu stále rostou. Za celý rok poprvé utržil přes 100 miliard dolarů

  • Příjem Microsoftu za poslední rok poprvé přesáhl milník 100 miliard dolarů
  • Microsoftu se daří zvyšovat příjmy nejen ve hlavních oblastech, ale i ve vedlejších
  • Za výrazným propadem zisku mohou nové daňové zákony USA

Microsoft zveřejnil aktuální finanční výsledky za poslední fiskální čtvrtletí roku 2018, ve kterých opět ukazuje, že se mu daří udržet tempo růst příjmů ve všech hlavních oblastech.

Celkové příjmy za poslední čtvrtletí dosáhly na 30,1 miliardy dolarů, přičemž čistý zisk byl 8,8 miliardy dolarů. Zatímco v příjmech se jedná o meziroční růst 17 %, u zisku je to o 10 %.

Vzhledem k tomu, že jde o čtvrté fiskální čtvrtletí, jsou k dispozici i výsledky za celý fiskální rok 2018. Příjmy za posledních 12 měsíců jsou tak 110,4 miliardy dolarů a zisk „pouze 16,6 miliardy dolarů. Zatímco meziroční růst příjmů byl o 14 %, zisk neobvykle poklesl o 35 %. Mohou za to nové daňové zákony prezidenta Donalda Trumpa.

Klepněte pro větší obrázek

Pokud jde o jednotlivé segmenty, ve kterých se Microsoftu opravdu hodně daří, jsou to například Azure (+85 %), Dynamics 365 (+56 %), Office 365 (+36 %), LinkedIn (+34 %) ale také třeba herní sekce (+ 38 %). Zajímavostí je, že alespoň jednou měsíčně je na platformě Xbox Live aktivních 57 milionů uživatelů.

Surface roste

Microsoft také zvyšuje příjmy u produktů Surface (+21 %), což naznačuje, že jde Microsoft správným směrem k vybudování podobného zázemí, jako má třeba Apple – vlastní hardware s vlastním operačním systémem a vlastními základními aplikacemi. V nejnovějším případě Microsoft představil i levný Surface Go, který více méně konkuruje nejlevnějšímu iPadu, takže by mohl být oblíbený u studentů, ve školách a dalších místech, kde cena hraje důležitou roli a klasické notebooky už příliš netáhnout.

To ale znamená, že by se ve vzdálené budoucnosti mohlo klidně stát, že se sníží počet výrobců a Microsoft si začne pomalu a jistě přebírat trh ve stylu Applu. I když byly produkty Surface na začátku spíše takovou ukázkou toho, kam by se měli výrobci vydat a jak je možné chytře zkombinovat dostupný hardware a funkce nejnovějších Windows, nyní už je to pro Microsoft miliardový byznys, který jen za poslední čtvrtletí zajistil příjem 1,2 miliardy dolarů.

Klepněte pro větší obrázek

Nejnižší růsty jsou například u Windows OEM (+7 %), což pravděpodobně souvisí s mírně zvyšujícím se prodejem počítačů a notebooků obecně. Dle nových odhadů se možná počítačový trh konečně začíná oživovat, protože se dle předběžných čísel prodalo o trochu více kusů notebooků, počítačů a hybridů. Otázka pochopitelně zní, jestli je to jen chvilkové zvýšení nebo nový trend. Pokud by se prodeje počítačů a notebooků začaly opět zvedat, Microsoft z toho bude samozřejmě těžit prodejem většího počtu Windows licencí.

Vzhledem ke skvělým výsledkům, které ukazují skvělé tempo růstu a to v rámci všech tří hlavních stabilních pilířů, se cena akcií Microsoftu opět o pár procent zvýšila.

Diskuze (2) Další článek: Netřeba náramek, už stačí je malý prsten. Měří kroky, spánek i tepovou frekvenci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,