MIPS ožívá, chce zatopit ARMu v mobilním segmentu

ARM vládne úspornému a mobilnímu segmentu a zatím odolává Intelu. Procesory s architekturou MIPS byly hlavně vzpomínkou na minulost. Tomu je ale konec.

Na Stanfordově univerzitě začalo a stále začíná mnoho revolučních technologií, stejně tomu bylo v případě architektury MIPS (Microprocessor without Interlocked Pipeline Stages), která byla výsledkem výzkumu několika studentů, včetně Dr. Johna Hennessyho, jež se zajímal o principy RISC procesorů.

V roce 1984 byla založena společnost MIPS Computer Systems a dva roky poté se podařilo dokončit první MIPS procesor s označením R2000. Celkem 110 000 tranzistorů, frekvence 8,3 MHz až 15 MHz při 2000nm (2 μm) výrobní technologii byla ale pouze začátek. Procesor samozřejmě konkuroval ostatním modelům na trhu, mezi které patřily například procesory Intel 80386, Motorola 68000 nebo DEC.

Po několika dalších modelech (R3000, R4000 byl první 64bitový procesor na světě) se roku 1992 rozhodla společnost SGI koupit MIPS Computer Systems. Tyto čipy pak používala pro své výkonné systémy zaměřené především na náročnou 3D grafiku.

HB-Performance2.jpg Microcontroller2.jpg
 

V roce 1998 se ale SGI rozhodla přejít na architekturu Itanium od Intelu a z MIPSu se stala po vzoru ARMu společnost, která licencuje návrhy i architekturu svých procesorů ostatním společnostem, které se již starají o výrobu a implementaci do koncových zařízení.

portablemedia_graph.jpg

Nelze říci, že by se MIPS architektuře nedařilo, můžete jí najít v čipech v herních konzolích (Sony PlayStation 2, PlayStation Portable), v různých zařízeních (iRiver PMP, Flip MinoHD), GPS, přehrávačích, automobilových systémech, tiskárnách, routerech a podobně.

ARM je sice aktuálně velmi hodně vidět a je takřka v drtivé většině moderních elektronických zařízení, ale MIPS se chce po jeho vzoru začít na tento segment soustředit také a ARMu může časem vzniknout skutečně nebezpečná konkurence.

64 bitů i výkonná grafika

V říjnu tohoto roku společnost MIPS Technologies oznámila první vzorek 64bitové procesoru MIPS32-1074Kf, který byl vyroben 28nm technologií (Globalfoundries) ve spolupráci s eSilicon (výrobce polovodičových součástek). Díky zkušenostem v této oblasti je tak na tom již nyní lépe, než pouze 32bitový ARM. Výhoda 64 bitů je především v serverové a superpočítačové oblasti, kde má MIPS také zkušenosti z minulosti. Nutno podotknout, že i na mobilních zařízeních budou 64bitové procesory brzy nutností, s narůstající paměti je ale ARM plánuje až za několik let.

roadmap2010.jpg 

Procesor MIPS32-1074K je nyní standardně dodáván v 40nm verzi, jedná se o Out-of-Order (15stupňová pipeline, jednotlivé instrukce jsou tak vykonávány v jiném pořadí, než v jakém dorazí z paměti) procesor.

Jak je vidět v přehledné tabulce, jde o dvoujádrový procesor, který má velmi srovnatelné parametry s dnešními Cortex A9 procesory.Hodnota DMIPS na jeden MHz je 2,03, současný Cortex-A9 se pyšní 2,5 DMIPS/MHz. Srovnatelný výkon potvrzuje i Coremark, jedná se ale o hodně specifický test.

coremark.png 

MIPS ale chystá novou generaci procesorů s kódovým označením Prodigy, která by měla nabídnout až čtyři jádra a podporu SMT (Simultaneous Multi-Threading). Protože se samozřejmě jedná o SoC (System on Chip) obsahuje i výkonnou grafiku od společnosti Vivante, která podporuje nejmodernější technologie jako DirectX 11, OpenGL ES 2.0/1.1, OpenGL 3.0/2.1, OpenVG 1.1 a další.

mips32-1074kf.png 

Ve vícejádrovém provedení je tento grafický čip schopen nabídnout výkon až 180 GFLOPS a Vivante se chlubí tím, že se v poměru GLOPS/miliwatt jedná o nejúspornější grafický čip na světě.

Aionovo NOVO7 a nejlevnější tablet s Androidem 4.0

Na našem trhu neznámý výrobce Aionovo nově představil sedmipalcový tablet NOVO7, který ukrývá MIPS32 čip Ingenic Semiconductor JZ4770 (SoC) na frekvenci 1 GHz a s integrovaným grafickým čipem Vivante GC860. Dle tvrzení je i při maximální vytížení spotřeba čipu maximálně 0,25 W, a to včetně přehrávání videa ve Full HD rozlišení.

Ingenic_Tablet.jpg.jpeg 

Mělo by se jednat o první tablet s novou verzí Androidu 4.0 (Ice Cream Sandwich), jehož cena by neměla přesáhnout sto dolarů, tedy v přepočtu něco kolem dvou tisíc korun s daní. MIPS představil funkční port Androidu již v roce 2009 a v dubnu tohoto roku měl hotovo port i s Androidem 3.0.

 

To, že MIPS chce jít proti ARMu skutečně silně, dokazuje i nové a vtipně zakončené video, kde je jeden z vývojářů MIPSu. Jak je prezentováno na videu, tablet má kamery, podporu SD karet i 1080p výstup a je kompatibilní s běžnými Android aplikacemi. Pokud to vše dokáže MIPS spolu s výrobci dostat na trh za takto levné ceny (současné levné čínské tablety mají pouze omezenou výbavu a nízký výkon), nebude to mít ARM jistě tak lehké, jako dosud.

Intel tak nakonec možná nebude muset soupeřit pouze s ARMem, ale také s nastupujícím MIPSem a teoreticky i AMD, které si na mobilní segment již začalo plně soustředit. Velká konkurence je ale výbornou zprávou pro zákazníky, takže nelze říci nic jiného, než „do boje!“.

Diskuze (19) Další článek: Pitva: Sony Playstation 3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,