Místo, kde si Microsoft uvědomuje sám sebe

Mladé technologické firmy už neberou Microsoft tolik v potaz. Cestou, jak to firma chce zvrátit, je i podpora mladých projektů. Microsoft Ventures nyní budou moci využít i Češi.

Connect.cz z Berlína: V těchto prostorách uprostřed finanční a obchodní čtvrti Berlína to úplně nevypadá na to, že by je měl celé provozovat a financovat Microsoft. Na stolech se více než tradiční notebooky s Windows povalují MacBooky a na velké části displejů nesvítí Office, ale cloudový Google Docs. Zdejší vývojáři nepreferují Visual Studio, ale sadu jiných nástrojů. Tohle je obrázek reality, které se Microsoft snaží čelit a přizpůsobit se jí.

Místem, o kterém je řeč, je technologický akcelerátor Microsoft Ventures, v němž se Redmond snaží podporovat vznikající IT společnosti a do něhož brzy získají přístup také zajímavé české projekty. Právě tady se usazují zejména mladí lidé, kteří chtějí podnikat v technologické oblasti a zároveň nelpí na starých a zavedených pořádcích. Nebojí se využívat nové služby a produkty a vzdalují se Microsoftu.

„Většina začínajících firem se na technologie Microsoftu ani nepodívá a rovnou se zaměřují na nové služby typu Amazon Web Services. Po celém světě vznikají projekty, které neběží na naší platformě, softwaru a cloudu. My se snažíme být součástí hry,“ popisuje jeden z šéfů berlínské pobočky Microsoft Ventures Kai Jäger.

Nohama na zemi

Proč se softwarový obr se stovkami tisíc partnerů po celém světě a obřími korporacemi jako zákazníky snaží stát součástí startupové vlny a věnovat čas a peníze firmám, u kterých z počátku vůbec nemusí být jasné, zda dokáží fungovat déle než pár měsíců? „Protože inovace v IT už často nejsou doménou velkých firem, ale těch malých,“ vysvětluje Jäger. Pokud by tyto malé podniky úplně Microsoft ignorovaly, pro letitou stálici by to v budoucnu mohl být problém. Je tu ale i jedna další motivace – úspěšné projekty, které vyrostou i díky podpoře Microsoftu, jsou pak dobré pro propagaci.

Klepněte pro větší obrázek
Vítejte v trochu jiném Microsoftu.

Microsoft má po celém světě několik různých inovačních center a podpůrných programů (3 z nich jsou ostatně i v Brně, Hradci Králové a nově také Praze), v drtivé většině případů se ale zaměřují na podporu těch projektů, které mají s Microsoftem co dočinění. Typicky jde třeba o společnosti, jež přímo staví na serverových produktech Microsoftu, vyvíjí aplikace pro Windows a Windows Phone a podobně. V případě Berlína je to jiné.

„Samozřejmě chceme, aby mladé firmy vyvíjely aplikace a služby pro Windows 8 a Windows Phone 8, ale musíme být realističtí. Pokud chtějí obsáhnout co největší trh, je jasné, že se z počátku zaměří třeba na Android a k Windows Phone se vrátí až později,“ navazuje Jäger. „My nechceme za každou cenu měnit poměry, chceme být především součástí tohoto celého ekosystému.“

Strategií berlínského Microsoft Ventures je tak přijmout i ty týmy, které se Redmondu nevěnují a nabídnout jim služby a produkty, které mohou využít. Například tvůrci aplikace pro iOS a Android mohou pro chod zázemí softwaru využít alespoň cloud Windows Azure, mohou se stát součástí BizSparku a získat tak přístup k nástrojům a softwaru zdarma, mohou se napojit na partnerskou a zákaznickou síť Microsoftu a tak dále.

Klepněte pro větší obrázek
Chceme být součástí té hry. Jeden z členů vedení Microsoft Ventures v Berlíně Kai Jäger.

Program Microsoft Ventures má kromě německého hlavního města své pobočky také v jiných částech světa, konkrétně v Indii, Číně, Brazílii, Izraeli, Rusku, Seattlu, Londýně a Paříži. V roce 2012 jím prošlo 120 startupů a 85 procent z nich následně získalo investici o průměrné hodnotě půl milionu dolarů. Microsoft vždy firmám poskytne na 4 měsíce prostory s potřebným zázemím a veškeré služby, nástroje, kontakty a další podnikatelské a technologické instrumenty.

Prostor pro české firmy

Berlín a vše kolem něj se nyní otevírá také českým společnostem. „Našim cílem je, abychom do dalšího ročníku berlínského Microsoft Ventures dostali alespoň 1 českou společnost,“ říká šéf Czech ICT Alliance Michal Zálešák. Jeho organizace uzavřela partnerství s českou pobočkou Microsoftu a v rámci vytvořeného programu Global Start má pomoci zdejším firmám se do Berlína dostat.

Czech ICT Alliance se nechce zabývat žádnými nevyzrálými startupy rozjeté hipsterskými mladíky, ale projekty, které skutečně mohou v mezinárodní konkurenci uspět. „Zaměřujeme se například na zkušené lidi z IT společností, kteří vědí, co a jak a chtějí postavit vlastní technologii a podnik,“ vysvětluje Zálešák. „Těm pak pomůžeme se na přijímací řízení do Microsoft Ventures připravit.“ Aliance je mimo jiné k dispozici pro získání případné investice tak, aby český projekt mohl v Berlíně 4 měsíce fungovat.

Klepněte pro větší obrázek
Místo pro různé technologie.

Microsoft po přijetí do Ventures přímo firmám nenutí počáteční investici jako jiné podobné akcelerátory. „To je podle nás špatný model, který pak snižuje budoucí valuaci společnost,“ tvrdí Jäger. Vedle toho je nicméně k dispozici samostatný „seed“ fond, v němž je peněž k čerpání dostatek.

Czech ICT Alliance v současné době dokončuje výběr možných českých kandidátů a některým z nich už umožnila se v Berlíně představit. „Kvalita nám představených produktů byla vysoká, některé z nich skutečně dokáží v mezinárodní konkurenci uspět a mají šanci se do Ventures dostat,“ konstatuje Kai Jäger.

V Německu se zalíbily zejména 3 projekty – Targetty, Jobote a realPad. Targetty vyvíjí cloudové nástroje pro finanční a obchodní plánování, jež je možné propojit s tradičními systémy od Microsoftu, SAPu či Oraclu. Jobote už přes Czech ICT Alliance získal investici a snaží se vyvinout nástroj, který firmám umožní hledat zaměstnance skrze informace ze sociálních sítí a podobně. I realPad už operuje s první penězi, mimo Česko se rozjíždí na Ukrajině a se svojí tabletovou aplikací a systémem se snaží změnit prodeje realit.

Klepněte pro větší obrázek
Berlínský Microsoft Ventures.

„Pokud bychom uspěli, určitě bychom o možnosti jít do Berlína uvažovali,“ tvrdí šéf Targetty Jan Zajíc. Jeho projekt chystá zahraniční expanzi s velkým zaměřením na Německo a účast v Microsoft Ventures by údajně mohla přinést dobré obchodní napojení na tamní trh. Softies například nabízí spolupráci obchodních ředitelů Microsoftu a napojení na velké partnery a zákazníky, třeba Deutsche Telekom.

Aliance začne přihlášky zájemců sbírat už letos v březnu a ten, kdo vyhraje lokální kolo programu Global Start, automaticky získá možnost účastnit se závěrečného berlínského kola s 20 nejlepšími projekty. Samotný program by měl odstartovat v listopadu a součástí českých aktivit budou i všechna 3 inovační centra Microsoftu.

Úspěšné společnosti pak budou moci třeba chodit do trochu netradiční berlínské kavárny. Tu rovněž provozuje Microsoft a její součástí jsou jeho produkty pro koncové zákazníky. „Obchody Microsoft Store sice ještě do Evropy nedorazily, naše technologie je ale možné si oťukat alespoň touto formou,“ usmívá se šéf německého Microsoft Ventures.

Váš názor Další článek: Američtí profesoři se bouří proti NSA. Napsali otevřený dopis

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,