MIT se zbavuje Huawei a ZTE, už s nimi nebude spolupracovat

Věhlasná americká univerzita MIT (Massachusettský technologický institut) se může pochlubit řadou revolučních technologií a studovalo v ní velký počet ještě známějších vědců a expertů z různých oborů, kteří získali i Nobelovu cenu. Ve středu ale zástupci MIT oznámili, že ukončují spolupráci s čínskými společnostmi Huawei a ZTE.

Hlavní důvod má být nový třífázový proces zavedený při výzkumu a v projektech, který se zaměřuje na rizika v oblasti duševního vlastnictví, národní bezpečnosti, porušování lidských práv a samozřejmě také exportních a ekonomických výhod.

A právě Huawei a ZTE jsou v tomto směru první na ráně, protože i vládní organizace mají v USA zakázáno nakupovat technologie od těchto společností. Obzvláště se jedná o nový systém bezdrátové mobilní sítě 5G, která bude hrát do budoucna velkou infrastrukturní roli pro celou zemi.

Čínští výrobci proti tomuto zákazu bojují, ale zatímco v tomto pohledu jde o ekonomickou či bezpečnostní složku, v případě univerzit jde pak hlavně o duševní vlastnictví, kvůli kterému musí čínské společnosti neustále čelit obvinění z krádeže. A vzhledem k tomu, že na univerzitách je vše na začátku, mohlo by docházet k únikům a zneužití důležitých technologií právě do Číny, což přináší zmíněná rizika, která hlídá nový třífázový proces v MIT.

Diskuze (10) Další článek: Facebook ukončuje své aplikace pro Windows 10 Mobile. Půl roku před oficiální smrtí platformy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,