MMF: Kdybychom se rozhodli společně skoncovat s pandemií už do léta 2022, bude nás to stát jen bilion korun

Mezinárodní měnový fond publikoval návrh, jak skoncovat s pandemií zhruba v polovině příštího roku. Cílem je proočkovat do konce letošního roku 40 % populace ve všech zemích světa a nejméně 60 % do léta 2022.

Pokud by se to podařilo a jednotlivé země by zároveň zapracovaly na efektivním testování a sledování dílčích ohnisek nákazy, celosvětová společnost ušetří až 9 bilionů dolarů (187,4 bilionů korun).

The proposal targets: (1) vaccinating at least 40 percent of the population in all countries by the end of 2021 and at least 60 percent by the first half of 2022, (2) tracking and insuring against downside risks, and (3) ensuring widespread testing and tracing, maintaining adequate stocks of therapeutics, and enforcing public health measures in places where vaccine coverage is low.

The benefits of such measures at about $9 trillion far outweigh the costs which are estimated to be around $50 billion.

Zatímco proočkování společnosti ve vyspělých zemích včetně České republiky podle MFF není problém, jinak je tomu v těch rozvojových, které jsou na tom mnohem hůře. Ty pak mohou fungovat jako permanentní a rozsáhlé ložisko nákazy a mnohaletých restrikcí v dopravě, osobním cestování atp.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Proočkovanost alespoň první dávkou na konci dubna a předpokládání plná proočkovanost na konci letošního roku podle MMF

Náklady na proočkování 60 % světové populace Mezinárodní měnový fond odhadl na 50 miliard dolarů (1 bilion korun), přičemž bohaté státy by měly těm chudším pomoci skrze granty. Podle statistiků se to oproti celkovým potenciálním škodám za dlouhou pandemii (oněch 9 bilionů dolarů) rozhodně vyplatí.

A Proposal to End the COVID-19 Pandemic:

Diskuze (7) Další článek: T-Mobile výrazně zrychluje optický internet. Ceny zachová či sníží

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,