Mobilní aplikace v Evropě generují miliardy eur

Ekonomika mobilních aplikací už v Evropě vytvořila téměř 800 tisíc pracovních míst a ročně vygeneruje 10 miliard eur. To má být teprve začátek.

Eurokomisařka Neelie Kroes dostala do rukou další argumenty pro to, aby skrze osmadvacítku lépe prosazovala svojí digitální agendu. Její úřad se totiž přihlásil k čerstvé studii sestavené společnostmi VisionMobile a Plum Consulting, která analyzuje takzvanou „App Economy“ – tedy ekonomiku postavenou na vývoji a prodeji mobilních aplikací. V Evropě jen málokterá oblast roste takto rychle.

App Economy podle studie v Evropské unii vytvořila už 794 tisíc pracovních míst. Zhruba 529 tisíc z nich jsou takzvaná místa přímá, zbytek jsou pak profese, které se na tuto oblast „nabalují“. Z oněch přímých pracovních míst tvoří 60 procent vývojáři. Tato čísla rozhodně nejsou špatná, nezaměstnanost zejména mezi mladými lidmi a absolventy v EU neustále roste, bez práce jsou miliony lidí, a ekonomika mobilních aplikací tu prakticky před 5 lety ještě nebyla a zrodila se s příchodem App Store od Applu. Nyní aplikace jenom v Evropské unii generují tržby 10 miliard eur ročně.

Unii tak díky těmto číslům patří 22 procent světové „produkce“ mobilních aplikací a s tím spojených produktů, což stačí na druhé místo za dominantními Spojenými státy (42 procent). Třetí místo s 18 procenty obsadil asijsko-pacifický region, Blízký východ a Afrika mají 7 procent, Latinská Amerika 6 procent a zbytek Evropy mimo EU 5 procent.

Je to teprve začátek

App Economy roste globálně a očekává se, že v letošním roce vygeneruje přes 51 miliard eur. Největší měrou se na tom bude podílet zakázková výroba (27,8 miliardy eur), hodně peněz by tedy například mělo jít do mobilních vývojářských studií vytvářejících aplikace pro klienty, přes 9 miliard eur vygenerují prodeje s „App Storech“ na různých platformách, 3,7 miliardy přinese reklama vložená v aplikacích, a e-commerce přijde s 1 miliardou. Pro některé možná nečekaně hodně, 10,5 miliardy eur, připadá na ostatní kanály, například poplatky za licence, aplikační rozhraní (API) a podobně.

Klepněte pro větší obrázek
Čím více mobilních zařízení, tím více stažených aplikací. 4G a více chytrých strojů mají App Economy ještě zásadně zvětšit. Zdroj: Studie Plum Consulting a VisionMobile

Tato čísla mají být pouhý začátek. Studie tvrdí, že i když mobilní aplikace velice rychle rostou, stále je současný stav možné přirovnat k době, kde byl tradiční internet a IT a na ně navrstvená ekonomika před nástupem takzvaného broadbandu, tedy rychlého internetu. K dalšímu obrovskému rozmachu má pomoci cloud, mobilní 4G sítě a rostoucí počet mobilních zařízení.

Neelie Kroes zmiňovaná čísla o celé App Economy označila za „budíček“ a nechala vypracovat další studii nazvanou Euroapp. Díky různým podkladům chce v byrokratických strukturách EU získat podporu pro programy, které mají nejenom ekonomiku aplikací, ale celý IT segment stimulovat a podnikatelům v této oblasti usnadnit život. Například App Economy totiž na trh přináší velkou konkurenci a cenově zajímavé produkty (levné aplikace), firmy a jednotlivci mohou mít relativně nízké náklady (k práci často stačí počítač, internet a licence) a díky App Storům a internetu je možné hotový produkt brzy doručit na trh.

Celý byznys mobilních aplikací samozřejmě vyrostl bez zapříčinění vlád a jde o inovaci „ze spodu“. Podle studie ale vládní představitelé v EU mohou vytvořit podmínky, které růst oblasti výrazně usnadní.

Co může udělat stát

Jedním z hlavních bodů je zpřístupnění veřejných státních dat ve strojově čitelné a standardizovaném formátu (open data) tak, aby například vývojáři měli přístup k datům o veřejné dopravě, počasí a podobně. Na to citelně naráží například Česká republika právě u dat o veřejné dopravě, které monopolně spravuje soukromá firma Chaps. EU už dříve schválila úpravu směrnice, jež toto řeší.

Klepněte pro větší obrázek
Nejvíce prostory je v App Economy pro vývojáře. Zdroj: Studie VisionMobile a Plum Consulting.

Státy by zároveň měly uvolňovat více spektra pro bezdrátové služby, díky čemuž by se zlepšily možnosti a rychlosti pokrytí bezdrátovým internetem. S tím souvisí i zavedení co nejvíce sjednoceného telekomunikačního trhu. Právě Kroes aktuálně řeší možné odstranění roamingu v rámci Evropské unie. Poslední zprávy ale říkají, že se jí to v nejbližší době v plně míře uskutečnit nepodaří. Sjednotit by se měla i legislativa v oblasti práva a duševního vlastnictví, kdy se firmy nebudou muset při vstupu na trh vypořádávat s 28 různými zákony, ale pouze s jedním a jasně čitelným.

Státy EU by zároveň měly začít tlačit na to, aby se mobilní aplikace staly běžnou součástí jejich úřadů a institucí. Tedy například aby nemocnice, školy či ministerstva ze zákona musely s občany komunikovat i přes mobilní aplikace. To by samozřejmě otevřelo prostor mnoha soukromým firmám, které by tyto aplikace a na to navrstvené IT systémy vytvořily, na druhou stranu se ale opět vytváří obrovské riziko korupce a plýtvání peněz. Mimo jiné i z toho důvodu, že mobilní aplikace představují mladou oblast, které ve státní správě příliš mnoho lidí nerozumí. Aplikace nicméně mají zásadní potenciál pro to státní správu transformovat.

Klepněte pro větší obrázek
ICT stojí za polovinou růstu produktivity v EU a USA. Zdroj: Studie Plum Consulting a VisionMobile

Studie navrhuje i zlepšit podmínky pro vznik startupů. Zde už Neelie Kroes rovněž koná. Chce například rozjet speciální startupová víza, učit podnikat už ve školách, zlepšit vzdělání v moderních technologiích a tak dále.

IT a internet jsou v mnoha evropských zemích stále považovány za druhořadé oblasti a například u Česka vůbec není jasné, jak se nová vláda k celé oblasti postaví. Důležité bude začít plnit body ve schváleném Digitálním Česku 2.0 a začít spolupracovat mezi jednotlivými rezorty. Connect.cz už oslovit politické strany s dotazy a jejich plány ohledně ICT shrneme v samostatném článku.

ICT průmysl se na HDP Evropské unie a Spojených států podílí až 7 procenty, zároveň ale stojí za více než půlkou růstu produktivity. Prakticky každý byznys dnes potřebuje informační technologie a internet a jejich dobré zvládnutí může být konkurenční výhodou.

Diskuze (2) Další článek: Microsoft zpřístupnil profesionálním ajťákům Windows 8.1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,