Může Apple vůbec existovat bez svého šéfdesignéra? Připomeňte si, co všechno vymyslel Jony Ive

  • Apple na sklonku června oznámil odchod Jonyho Iva z firmy
  • Založí si vlastní studio designérů a zpomalí
  • V Applu přitom pracoval 27 let a účastnil se prakticky všeho
Kapitoly článku

Apple na sklonku června oznámil, že jej po neuvěřitelných 27 letech opouští Jonathan Paul Ive – šéfdesignér prakticky všech dnes již legendárních produktů, které na přelomu století vrátily společnost na hranici krachu zpět do hry.

Začalo to neslavně. Naštěstí se vrátil Jobs

Na stranu druhou, první návrhy, na kterých se Ive podílel, díru do světa rozhodně neudělaly. Apple se v devadesátých letech nacházel ve složité situaci, budoucnost byla nejisté a firmě chyběla jasnější vize, se kterou přišel až Steve Jobs po svém návratu.

Klepněte pro větší obrázek
Na internetu kolují i vtípky, jak by vypadal design Applu bez Jony Iva a Steva Jobse

Znát to bylo i v týmu designérů. Jony Ive nejprve pracovat na tehdejším PowerBooku, ale vzhledem k obrovskému zájmu o IBM PC to nebyla zrovna nejvhodnější doba pro tvorbu jejich konkurence, která nenabízela žádnou speciální výhodu pro zákazníky.

Jeho prvním velkým projektem byl tablet Newton MessagePad 110. Zařízení patřilo do série chytrých osobních digitálních asistentů, které využívaly stylus pro zápis poznámek, ale i spouštění a využívání různých aplikací pro systém Newton OS.

Klepněte pro větší obrázek
Apple MessagePad

Jak MessagePad, tak další ale skončily fiaskem a mladý Ive koketoval s myšlenkou, že z Applu zavčas uteče. Naštěstí přišel rok 1997, do firmy se vrátil Steve Jobs a udělal tlustou čáru za minulostí. Produkty a jejich design začal v Cupertinu v podstatě znovu od nuly.

Úspěšné produkty

Začala tak série úspěšných produktů Applu, které většinou předběhly dobu jak po stránce designu, tak i dalších parametrů. Jednalo se o iMac, iPod, iPhone a nakonec iPad.

Nesmíme zapomenout ještě na MacBooky, Mac Pro, ale také routery AirPort Express, monitory, Apple TV, myši a klávesnice, Mac Mini nebo sluchátka AirPods. Johny Ive měl prsty prakticky ve všem a jako šéf designér tvořil s Jobsem jasný tandem.

iMac G3

Prvním milníkem byl iMac G3 – počítač v CRT monitoru s barevným a průhledným šasi a moderními komponentami té doby včetně USB nebo modemu. Byl to právě tento počítač, který odstartoval zcela novou éru Applu.

Další iMacy

Apple s Jony Ivem pokračoval v uvádění „All-in-One“ počítačů, které byly stále elegantnější a hlavně kompaktnější. Velký přerod designu nastal s příchodem LCD monitorů, kdy se hardware nejprve umístil do základny a posléze na zadní stranu za displej. Tuto konstrukci Apple používá dodnes i u nejnovějšího iMacu Pro.

Klepněte pro větší obrázek
Apple iMacs

Nejdříve iBooky

Jak už jsme si řekli v úvodu, Jony Ive začínal nejdříve na powerboocích, úspěch ale zaznamenaly až iBooky, které byly určené pro běžné uživatele. I zde se nejdříve objevil barvy jako u iMacu G3, ale postupně Jony Ive změnil design k neutrální a čisté bílé, která je dodnes poznávací barvou produktů od Applu.

Klepněte pro větší obrázek
Apple iBooks

MacBook Air

Jednou z největších revolucí ve světě notebooků od Applu byl jistě MacBook Air, který přinesl radikální řez z pohledu výbavy a konceptu. Díky tomu měl i extrémně tenký profil a nízkou hmotnost.

Klepněte pro větší obrázek
Modernější verze MacBooku Air

Jony Ive už v té době razil hliníkový design, který se posléze stal standardem napříč různými zařízeními od Applu. V tomto směru má Apple nejpokročilejší technologie na zpracování a využití hliníku a s předními výrobními společnostmi vymyslel i řadu zlepšení pro barvení, zpevňování a také efektivní hromadnou výrobu šasi z jednoho kusu hliníku.

V roce 2008 naše redakce měla možnost prozkoumat první kusy, které dorazily do České republiky.

Na přelomu století se Apple vrhl do vývoje a výroby hudebních přehrávačů. Američané a později celý svět zahodil walkman a strčil do kapsy iPod a jeho klony. O pár let později pak dorazil iPhone.

iPody

Hudební přehrávače iPod byl dalším trhákem, který dostal Apple ze dna. Jejich jednoduchý design a unikátní systém ovládání způsobil obrovský úspěch v době, kdy vzkvétala hudba v podobě MP3 warezu.

Klepněte pro větší obrázek
Apple iPod

Apple měl ale pro iPody legální obchod iTunes, kde jste si mohli písničky a hudební alba rychle a jednoduše koupit.

Klepněte pro větší obrázek
Apple iPod Mini v různých barvách

iPhone

S iPhonem Apple i při pohledu zpět zcela předběhl dobu a proměnil mobilní trh. Nejen že jsme zahodili tlačítkové telefony, ale i ty s rezistivním displejem pro stylus. Budoucnost patřila dotykům. Nejrychleji si to s příchodem iPhonu uvědomil Google a upravil svůj Android takovým způsobem, aby se ovládal a vypadal koncepčně velmi podobně.

Ti, kteří zaspali – třeba Microsoft a Nokia, se s novými podmínkami už vyrovnat nedokázali. iPhone a jeho marže proměnily Apple v nejbohatší technologickou společnost té doby.

Klepněte pro větší obrázek
Apple iPhone

Zajímavostí je, že se Jony Ive podílel nejen na samotném hardwaru, ale také softwaru. V roce 2013 si totiž vzal pod křídla design iOS 7, který přišel s novým stylem, kterého se více méně drží dones.

Klepněte pro větší obrázek
Apple iOS 7

iPad

Zcela novým zařízením pro Apple byl i iPad, který přišel s konceptem operačního systému iOS, ale na velké dotykové obrazovce. Tablety nikdy nepatřily mezi populární produkty, to ale iPad zcela změnil právě díky jednoduchému použití a funkčnímu ovládání.

Klepněte pro větší obrázek

I když se iPady potýkaly s vlnou prodejních výkyvů, v poslední době se o ně zájem opět zvýšil. Obzvláště poté, když Apple začal nabízet širší portfolio – nejlevnější modely vhodné pro školáky a i výkonné iPady Pro pro profesionály.

Watch a další

Jony Ive v posledních letech postupně snižoval svůj podíl na designu produktů, vývoj chytrých hodinek Watch tak už sledoval jen z pozice šéfa a zasáhl jen do jejich úvodní koncepce.

Klepněte pro větší obrázek
Na hodinkách Watch se už Ive tak aktivně nepodílel

Jony Ive nicméně pracoval i na hromadě dalších projektů. O tom si povíme v další kapitole.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,