Na co sáhl, proměnil ve zlato. Apple dosáhl rekordních tržeb i zisku

Ani čipová nebo covidová krize jej nedokázaly zastavit, Apple oznámil nejlepší hospodářské výsledky v historii firmy. Cupertinská společnost během prvního čtvrtletí fiskálního roku 2022 utržila 123,9 miliardy dolarů, o 11 % více než v roce 2020. Čistý zisk vzrostl o 19 % na 34,6 miliardy dolarů.

S výjimkou Japonska firma rostla ve všech regionech. Prodeje nadále táhly iPhony, příjmy z mobilů se zvýšily o 9 % na 71,6 miliardy dolarů. Macy přinesly do pokladny 10,9 miliardy (25% růst), nositelnosti a domácí elektronika 14,7 miliardy (13% růst) a služby pak 19,5 miliardy (24% růst). Zato iPady oslabily o 14 % na 7,3 miliardy dolarů.

Apple přitom na podzim představil nové generace základního iPadu a malého iPadu mini. Prodávat je začal sice už 24. září a nové účetní období Apple odstartoval o dva dny později, ale to by nemělo mít tak velký vliv. Zvlášť bez předobjednávek a v silném vánočním čtvrtletí. Zájem o tablety – zdá se – opět opadá.

Během konferenčního hovoru u příležitosti ohlašování finančních výsledků Apple zmínil i několik zajímavostí. Podle šéfa firmy Tima Cooka je na světě již 1,8 miliardy aktivně používaných jablečných zařízení. Polovinu prodaných iPadů si koupili lidé, kteří nikdy dřív tablet od Applu neměli. A naprostá většina prodaných Maců běžela na čipech M1 (Pro, Max). Apple už také prodává 785 milionů předplatných (iCloud, Music, TV+, Arcade, Fitness), jen loni získal dalších 165 milionů.

Diskuze (37) Další článek: Otestovali jsme 7 odolných mobilů, kterým nevadí pády, voda ani prach. Některé mají laserové měření či termovizi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,