Na Google, Facebook, Airbnb a další internetové firmy se v Česku chystá digitální daň, tuzemským se ale vyhne

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 26

Názory k článku

Anonymizovaný  |  09. 07. 2019 10:13

Za mě je každá daň špatně. Těží z toho jen úředníci, vláda, miliardáři napojení na stát, příjemci podpor a dotací. Normální občan z toho nemá vůbec nic. Naopak bych navrhl všechny daně zrušit a mít jednu jedinou daň z příjmu osob a firem, všem by se nám žilo lépe...Kdysi jsem někde napsal:Už jen ten název "Daňové přiznání" mě děsí."Občane, příznej se!", řve představitel státu na pána ve středních letech, třesouce s ním, jak s hrušní. "Že tys loni vydělal peníze a nechceš nám je odevzdat?! Tvé peníze jsou naše, ty šmejde! Naval půlku, nebo radši víc!"Ukázka okradení ze strany státu:Superhrubá mzda = 26 800 kč * 12 = 321 600 kč ročně
Čistá mzda 15 850 kč * 12 = 190 200 kč ročně
... Rozdíl jde rovnou do kapsy státu ...
Čistí mzda je pak podruhé zdaněna při utrácení a to odhadem v průměru 20% (jídlo méně, alkohol a benzín více)
Čistá mzda tedy klesne o dalších 38 040 kč a občanovi zbyde 152 160 kč.Porovnáním nejvyšší a nejnižsí částky dojdeme ke zdanění 53% (přes 150tis ročně). Tedy více, než polovina všeho, co vyděláme, připadne ihned státu. Dalších 10-20% doplatíme později (viz další odstavec), čili celkově bych se nebál odhadnou zdanění na 60-75%, protože ...Z již zdaněných peněz pak platíme další daně. Například dálniční známky, STK + Emise, kolky na úřadech, stavební povolení, daně z převodu, daně z prodeje, silniční daň, darovací daň, každoročné opakovná daň z nemovitosti, spotřební daň na benzín (více než polovina ceny je daň), spotřební daň na alkohol, daň dědická atd. Je jich nespočet a za daň považuji každý povinný poplatek směrem ke státu. Zajímavá je třeba daň z nabytí. Ta se platí, když si koupíte starší rodinný dům a není problém za ni zaplatit 250tis kč. Takhle stát podporuje mladé rodiny. Velký hounou, velebnosti - okrádá nás, kde to jen jde."A kdo se nepřizná a nezaplatí, tomu zničíme život! Na nás si nikdo nebude vyskakovat. My jsme stát, ty jsi nula!!" ... představitel státu u proslovu dupe jako malé dítě, prská kolem sebe a z koutku úst mu visí slina. Pozorovatel v jeho horlivém projevu snadno spatří stejnou vervu, s jakou předkládal davům své myšlenky jistý Adolf někdy kolem roku 1940.... No a když takhle někdo pracuje 40let, tak nuceně odevzdá státu téměř 7 milionů korun. Kdybych si z toho mohl 5 milionů nechat pro chod své domácnosti a rodiny, nepotřeboval bych žádnou podporu, mohl bych mít byt, nemusel bych platit nájem, mohl bych dětem zaplatil lepší školy, obědy, mohl bych si uspořit na důchod atd atd.Tímhle vykořišťováním bere stát náš osud do vlastních rukou a chce rozhodovat, kdo se bude mít dobře a kdo hůře.Kdybych někdy byl absolutistickým monarchou ČR, tak první, co zruším, bude celý přebubřelý daňový systém a zavedu jednotnou daň 25% a jiné platby směrem ke státu nebudou existovat.Budete mě volit? Když se plán osvědčí a policie a spol budou fungovat správně, můžeme dále daně snížit a každý si zaplatí jen to, co potřebuje.Chcete poslat dítě do školy? Přispějte si, daně jsme vám nesebrali, je tedy na vás, za co peníze utratíte a na školné hravě budete mít. Nechcete se pojistit pro případ nemoci? Nemusíte. Peníze jsou vaše. Pokud si ale zlomíte nohu, bude platba na vás. To mi přijde fér a tak to má být. Každému jen to, co sám chce.Chcete v obci opravit silnice? Dohodněte se a každý si přispějte. Máte na to, peněz máte haldu. V obci jsou stovky až tisíce lidí a když každý dá trochu, budou silnice jako víno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
08. 07. 2019 14:14

Jinými slovy zdraží v ČR Spotify, Uber, Airbnb, AdWords a další.Tuzemské firmy budou moci zdražit a navýšit zisky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 07. 2019 12:09

Nejsem znalý podrobností, ale přemýšlím na hlas...
1. Pokud se Google bude chtít domluvit s vybranými státy, kontrola bude muset být.
2. Dále je zvláštní, že je u nás daň z příjmu vyšší, než těch 7. Seznam a spol platí určitě těch 15, ne?
3. Kdysi jsem zaznamenal, že má Google evropské zastoupení v Irsku. Neznamená to, že daně z příjmu v EU odvádí tam? Neměla by si tedy EU nastavit pravidlo, že subjekt poskytující služby v EU zde musí odvádět daň z objemu přijatých peněz? A pokud sídlí v jedné zemi, daň z příjmu by se měla dělit mezi státy na počet hlav. I když na EU někdo nadává, podobné počiny jako GDPR nastavují průhledná pravidla pro všechny. Tady by se také měla chovat jako celek a nastavit jednotná pravidla.
4. Pokud by přistoupily zmíněné firmy na toto danění, znamenalo by to snížení daní v domovském státě, tedy většinou USA To je pecka zpráva!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
08. 07. 2019 09:20

Snaha penalizovat firmu sídlící a podnikající v jiné zemi může být hodně třasakavá věc. Chápu že banda seniorů ve vládě nechápe že Internet nemá výsostné hranice jako státy a to že stránky jsou česky neznamená že to je "česká firma a obchodujeme tak v Cesku" ale bylo by zajímavé pokud by tedy třeba USA chtělo dvojí zdanění i po VW Evropa nebo Rusko, Čína a Indie by chtěli zdanit Škoda Auto za zisky mimo jejich státy.? Nesmysl? Stejný nesmysl jako se snažit danit firmu sidlící a podnikající v Californii za služby po Internetu objednané z EU.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 07. 2019 20:09

Však ty firmy rychle přijdou na to, jak tu daň přenést na nás, uživatele. U některých služeb už to tak je, viz elektronické nákupy, kde přepočítávají kurzem 1 dolar = 1 Euro.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  07. 07. 2019 18:38

To je zoufale špatně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
07. 07. 2019 17:58

Mě by jen zajímalo, jak to budou vymáhat. Resp. jak zkontrolují, že Google v Česku měl takový a makový obrat - tohle je naprosto neprokazatelné a stejně se bude nutno smířit s tím, co Google a ostatní uznají za vhodné přiznat. Není to jak zkontrolovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 07. 2019 16:59

Tak zrovna mrdkoidní Google bych klidně zdanil 99% a kdyby se jim to nelíbilo, tak ať klidně vypadnou z českýho trhu. Nikomu soudnýmu by tahle "Don't be evil" společnost stejně nechyběla.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor