Národní kyberbezpečnost startuje. Bere i absolventy

Nové Národní centrum kybernetické bezpečnosti spadající pod NBÚ zahájilo provoz. Projekt má i zahraniční ambice a nabízí práci absolventům. Vedle toho vznikl i Fenix, projekt NIXu.

Premiér Bohuslav Sobotka tvrdí, že toto je důkaz, že česká vláda má zájem o internet a kybernetickou bezpečnost a že celou oblast bere vážně. Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) minulý týden uvedl do provozu novou budovu Národního centra kybernetické bezpečnosti (NCKB) v Brně. I přes dřívější pochyby některých odborníků celý projekt vypadá poměrně slibně.

Sobotkovy proklamace o zájmu vlády lze chápat i jako povinnou řeč. Nové NCKB vzniká už delší dobu, stejně jako připravovaný zákon o kybernetické bezpečnosti, a je to mimo jiné reakce na požadavky NATO a EU. Zástupci NBÚ nicméně tvrdí, že se tuzemský předseda vlády o celou záležitost zajímá a zákonu přislíbil maximální podporu.

Chystaná legislativa je aktuálně ve sněmovně ve druhém čtení a bylo k ní přidáno několik pozměňovacích návrhů. S největší pravděpodobností by tedy zákon měl začít platit už od příštího roku. Během příštího roku by také měla být zajištěna plná funkčnost celého NCKB.

Navyšování zaměstnanců-absolventů

Národní centrum kybernetické bezpečnosti nyní konečně získalo vlastní prostory a nemusí pracovat z vypůjčených kanceláří. Zároveň se počítá s tím, že dojde k postupnému navyšování zaměstnanců. V centru aktuálně pracuje osm lidí ve vládním CERT týmu, letos mají přibýt čtyři další. V teoretickém oddělení sedí pět lidí, letos se počítá s dalšími šesti.

 

Lidé, které bereme, nemají tolik praxe, ale dohání to tím, že chtějí, tvrdí šéf NCKB.

 

„Příští rok vzniknou nová tabulková místa, takže počítáme s dalšími lidmi,“ říká ředitel NCKB Vladimír Rohel. Jeho centru už se podařilo i vyslat jednoho člověka do estonského Tallinnu, kde pracuje v takzvaném „center of excellence“ spadající pod NATO.

NCKB do svých řad přijímá především absolventy. Na platy zaměstnanců totiž nejsou takové rozpočty, zkušené odborníky je proto těžké zaplatit. „Lidé, které bereme, sice nemají praxi, ale dohánějí to tím, že chtějí,“ konstatuje Rohel.

Zájemci o práci v národním kybernetickém týmu každopádně nesmí splňovat pouze určité odborné podmínky, ale zároveň musí projít také bezpečnostní prověrkou NBÚ. „Ne všichni, kteří se k nám hlásili, prověrku dostali,“ popisuje šéf NCKB. „Musíme přijímat lidi, kteří nevynesou data ven a u kterých nehrozí korupce.“ NCKB už údajně mnoho zajímavých bezpečnostních dat má.

Velká část ročního rozpočtu míří na školení a vzdělávání zaměstnanců, která v této oblasti nejsou levná. Centrum své lidi vysílá také na konference do zahraničí.

Kybernetický Fenix

Do zahraničí se ostatně celé NCKB chce hodně prezentovat. „Usilujeme o několik mezinárodních projektů,“ naznačuje Rohel. Jeho centrum už má mezinárodní certifikace a pracuje na dalších. Česko je zároveň třetí zemí na světě, které podepsalo spolupráci s Microsoftem na jeho projektu Botnet Feeds. Za ním stojí inženýři Microsoftu, kteří analyzují botnety a informace o IP adresách pak posílají do jednotlivých zemí. NCKB rozvíjí také aktivity v zahraničí a dokáže sbírat data z našich ambasád.

Prioritou NCKB je chránit tuzemskou státní kritickou síťovou a počítačovou infrastrukturu, centrum ale spolupracuje také s mnoha dalšími subjekty. Zájem mají například skrze Českou bankovní asociaci velké banky, dělá se s policí, záchranným sborem, komerčními subjekty a tak dále.

Rohelův tým bude podle jeho slov působit také jaké zahraniční konzultant. „Oslovila nás jedna mimoevropská země s tím, abychom jí pomohli vybudovat vojenský a vládní bezpečnostní tým,“ říká.

Vedle tohoto vládního bezpečnostního CERT týmu u nás vzniká také zajímavý projekt soukromých subjektů. Jde už o dříve spuštěnou Bezpečnou VLAN zaštiťovanou národním internetovým uzlem NIX. Tato VLAN nyní mění název na Fenix. „Věřím, že Fenix bude během pár let synonymem bezpečnosti na českém internetu,“ vzkazuje ředitel NIXu Martin Semrád.

Fenix založilo šest hlavních členů, třeba Seznam, Telefónica a další, aktuálně se ale vedou jednání s dalšími zájemci. V pokročilé fázi je zejména ČD Telematika. Princip celého projektu už jsme popisovali dříve.

Diskuze (3) Další článek: Google dá reklamy do aut, termostatů, ledniček a dalších zařízení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,