NASA má nový superpočítač Aitken, bude simulovat vše kolem chystaného přistání na Měsíci

Společnost HPE (Hewlett Packard Enterprise) oznámila dokončení stavby nového superpočítače v laboratořích NASA Amer Research Center, který je určen speciálně pro chystanou misi na Měsíc.

Superpočítač s označením Aitken nepatří mezi nejvýkonnější, jeho výpočetní maximum je pouze kolem 3,69 PFLOPS (aktuálně 55. místo v žebříčku TOP500.org), ale bude se používat výhradně pro misi na Měsíc. Superpočítač je postaven na platformě SGI 8600, která zahrnuje druhou generace procesorů Intel Xeon Scalable se síťovou infrastrukturou Mellanox InfiBand.

Klepněte pro větší obrázek

Aitken je složen z 1 150 nodů s celkem 221 TB operační paměti, přičemž z nich každý zahrnuje dva 20jádrové procesory. Zajímavé je, že superpočítač nepoužívá žádné další akcelerátory jako obecné výpočetní grafické karty či jiné. Veškerý výkon je tak tvořen pouze zmíněnými procesory Intel Xeon.

K udržení stabilních teplot se používá jak kombinace vzduchového, tak i vodního chlazení. NASA bude superpočítač používat k simulaci vstupu, sestupu i samotného přistání modulu na Měsíc v rámci programu Artemis, který by měl dopravit lidi na povrch Měsíce v roce 2024.

Artemis Živě: Návrat člověka na Měsíc

Artemis je kosmický program NASA, jehož úkolem je obnovit lety člověka na Měsíc. Na oběžné dráze Měsíce bude vybudována stanice Gateway. Posádku ke stanici bude dopravovat kosmická loď Orion, vynesená raketou SLS. Na povrch Měsíce dopraví astronauty modul HLS, kterým bude minimálně při prvním přistání Starship od SpaceX.

Naplánované mise:

  • Artemis 1: Nepilotovaný let, kdy bude loď Orion navedena na oběžnou dráhu kolem Měsíce a pak zpět k Zemi. Termín: konec roku 2022
  • Artemis 2: Pilotovaný oblet Měsíce. Termín: rok 2023
  • Artemis 3: Přistání člověka na Měsíci. Termín: nejdříve v roce 2024
  • CLPS: Doprava vědeckých experimentů na povrch Měsíce jako podpora programu Artemis. Termín: od roku 2021
Diskuze (7) Další článek: Čínská komerční raketa Chytrý drak poprvé dolétla na orbitu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,