Naučme se plavat ve světě cloudů

(inzerce) Veřejnost cloudovým technologiím nevěří. Slyšíme však, že takto bude vypadat budoucnost IT. Svět „cloudů“ se stává součástí profesionálních služeb.

Představme si začínající firmu podnikající v oboru gastronomie a hoteliérství. Firma se rozbíhá, počet zaměstnanců i hostů narůstá a firma generuje stále více citlivých dat (seznamy hostů, jejich osobní údaje, účetní údaje apod.) Je tedy třeba věnovat zvýšenou pozornost i IT bezpečnosti. Ovšem vzhledem k oboru podnikání, kterému se firma věnuje, lze jen těžko předpokládat, že hoteloví zaměstnanci rozumějí IT bezpečnosti, nebo že má firma prostředky na zaměstnávání specializovaného IT pracovníka. Také objem finančních prostředků určených na IT infrastrukturu, a s tím související bezpečnost, bývá obvykle limitován.

Jak teď tedy situaci řešit, když chybí prostředky i kapacity? Nabízejí se různé možnosti, počínaje zakoupením softwaru pro bezpečnost koncových stanic, který se instaluje na lokální PC uživatele, přes zakoupení hardwarového řešení v podobě malého firewallu, případně pořízení levného řešení určeného pro domácnosti. U těchto řešení však vyvstává na povrch mnoho otázek…Bude takové řešení škálovatelné? Jak to bude v případě, že kapacita stávajícího řešení už nebude dostačující? Jaké budou dlouhodobé náklady na provoz takového řešení? Kdo bude řešení spravovat a udržovat?

Velký potenciál v tomto směru nabízejí cloudové systémy. Jejich jednoznačnou výhodou je jednoduchost fungování, od nasazení až po provoz samotný, a to včetně přizpůsobení se zákaznickým požadavkům vč. rozšíření počtu uživatelů nebo správy systému. Cena řešení je stejná jak v pořizovacích nákladech, tak i v dalších letech provozu. Největší výhodou tohoto řešení jsou však jeho minimální nároky na správu i hardware a samozřejmě jeho snadná dostupnost odkudkoli na světě prostřednictvím webového prohlížeče.

Klepněte pro větší obrázekTakovou cloudovou zabezpečovací službou může být McAfee Security as a Service. Za své peníze získáte základní zabezpečení jako antivirus, antispyware, firewall, antispam, ale také filtraci a bezpečnostní kontrolu emailů a webů. To vše navíc podpořeno McAfee Global Threat Inteligence a její součástí Trusted SourceTM, globální databází hrozeb, která zajišťuje vždy aktuální informace o virech, webových stránkách, spamujících adresách apod. Emailová filtrace a kontrola skenuje obsah zprávy včetně příloh, ať už příchozích nebo odchozích. Kontrola a filtrace webového provozu Vám umožňuje vyhnout se nebezpečným či nechtěným stránkám nebo je případně rovnou zablokovat. Jako jedna z výhod se také nabízí zvýšení produktivity zaměstnanců za pomoci filtrace podle kategorizace obsahu stránek. Mobilní uživatelé a vzdálené pobočky nebo prodejny nejsou o nic ochuzeny. Díky modulárním doplňkům můžete skenovat zranitelnosti ve své infrastruktuře či šifrovat odchozí emaily. Všechny funkce jsou spravovatelné pomocí McAfee Security Center - webového rozhraní, které Vám nabízí i možnost reportování veškerých událostí.

Klepněte pro větší obrázek

McAfee Security as a Service a jiné cloudové služby dnes nabízejí plně konkurenceschopnou náhradu jak hardwarových, tak i běžných softwarových řešení. Dá se tedy říci, že jde o službu bližší spíše zápůjčce hardwaru s již předinstalovaným softwarem, tj. takové all-in-one řešení prezentované na „zlatém podnose“. Zamyslete se proto nad tím, jestli je opravdu nutné utrácet obrovské částky za IT bezpečnost, když to jde při zachování efektivity i podstatně jednodušeji.

Kamil Kosour, COMGUARD a.s.

Další článek: Fórum: Nejlepší program pro domácí střih videa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,