Návštěva mikrodatového centra aneb jak vypadá datacentrum v kontejneru

  • Společnost Altron ukázala vlastní řešení mikrodatových kontejnerů
  • Jaké jsou hlavní výhody?
  • Kde lze nasazení kontejnerů očekávat?

Minulý týden jsme navštívili nové datacentrum SafeDX v Praze, které vzniklo ve spolupráci Foxconnu a KKCG. Jedná se ale o klasický koncept, kdy jsou serverovny a další části datacentra umístěné v rámci velké budovy a případné další prvky jsou umístěné okolo na stejném pozemku.

V některých případech je ale nutné mít k dispozici mobilní datacentrum pro snadný a rychlý transport výpočetního výkonu a úložiště nebo mít datacentrum dostatečně distribuované mimo klasické budovy. Řešením jsou mikrodatová centra v kontejnerech a právě na ty jsme se podívali při návštěvě společnosti Altron.

Klasický kontejner plný racků

Společnost Altron vyrábí kromě jiného vlastní mikrodatové centrum, chytré racky (Smart Rack) a ASMU (Altron Smart Management Unit). Pustila se ale i do řešení datacentra v kontejneru.

Jedná se o klasický ISO 40 kontejner, ve kterém se nachází skříně pro servery, záložní baterie a další části, včetně napájecí soustavy. Původní varianta měla uvnitř i chlazení (All-in-One), ale aktuální zákazník měl požadavek, aby prostory uvnitř kontejneru byly co nejvíce využité právě pro výpočetní výkon a úložiště. V současné verzi se tak dovnitř kontejneru vejde 13 racků, chladicí systém je venku a připojuje se na vnitřní okruh samotného kontejneru.

V této konfiguraci lze v rámci jednoho kontejneru provozovat 100 kW IT technologií, což je poměrně velký výkon i pro náročnější potřeby. Při převozu kontejneru se systém chlazení nad kontejnerem odpojuje a posílá se samostatně. Kontejner se zvlášť vakuově balí do dřevěné bedny.

Zákazník ze Spojených arabských emirátů umístí kontejner na betonový základ s naddimenzovanou nosností (mají výšku kolem půl metru), připojí chlazení, napájení, síť (internet) a je to. Konkrétní požadavky prezentovaných kontejnerů byla podpora 240 optických vláken, takže lze předpokládat, že hlavním použitím bude vysoká propustnost spojení s dalšími kontejnery pro extrémně rychlé kopírování a zálohy systémů v reálném čase.

Skříně se pak plní hardwarem až v této fázi, protože je to levnější – při přepravě by se jednalo o zbytečnou hmotnost navíc. Prázdný kontejner má hmotnost kolem 12,8 tuny (jen baterie mají 1,3 tuny, nejtěžší položka je samotný skelet), plný hardwaru pak 15 až 18 tun.

Životnost kontejneru se očekává na 20 až 25 let a chladicí jednotka by měla vydržet přibližně deset let, ale je otázka, jestli to bude nutné – v budoucnu může přijít efektivnější technologie hardwaru či chlazení a výměna tak nakonec přinese klidně větší úsporu energie, než udržování staršího chlazení. Ostatně podobně to platí i pro hardware.

Zabezpečení i hašení jako v běžném datacentra

Vstup do kontejneru je jištěn několika prvky, které si lze zvolit dle potřeby. V tomto případě vše začíná venku pomocí klasického pinu a posléze klíčem. Uvnitř se nachází i kamera, přes kterou může operátor vidět celý vnitřek kontejneru.

Pokud jde o chlazení, kontejner je izolován (teplená izolace) a provozní teploty jsou 0 až 50 stupňů Celsia. Teplý vzduch se odvádí mimo kontejner a zvenku pak přichází chladný vzduch. S deštěm sice není problém, ale pro záplavy a podobné případy není tento kontejner navržen.

Až 13 racků, UPS baterie a distribuční síť – to vše znamená potenciální nebezpečí při vzplanutí. Uvnitř kontejneru je tak vyřešený i systém hašení, který využívá dvě detekce (opticko-kouřová a nasávací laserová) zapojené do monitorovacího systému.

Používá se chemické hašení FM200 a po spuštění má jako obvykle případný operátor 30 sekund na to, aby se dostal ven z kontejneru, než začne samotné hašení. Použitý systém je vhodnější, protože je levnější a skladnější než třeba hašení pomocí inertního plynu.

S kontejnerem se dá zmizet i do 15 minut

Mít datacentrum v kontejneru znamená i další velkou výhodu – můžete ho snadno a především rychle přemístit. Dle informací by mělo být možné kontejner i s hardwarem možné přemístit více méně do 15 minut (požadavek zákazníka), stačí jen vypnout všechny interní systémy, vypnout servery, odpojit napájení, odstřihnout konektivitu (ta se musí oželet) a můžete si datacentrum přenést na nové místo.

V chladném dni, kdy jsme byli na prohlídce, bylo PUE jednoho kontejneru pouze 1,2, ale při použití v teplých krajinách jako jsou Spojené arabské emiráty, se očekává PUE kolem 1,38, přičemž teplota uvnitř kontejneru se udržuje na 24 stupňů Celsia.

Možná dodávka i 50 kontejnerů

Podobně jako v klasických „neutrálních“ datacenter, i zde poskytuje Altron možnost osadit kontejner technologiemi dle vlastního výběru (byť třeba Schneider je pro Altron částečně i konkurence) – týká se to například použitých baterií, zabezpečovacího systému, hašení případně pokud by zákazník chtěl dodat i samotný serverový hardware.

Dle informací se řeší, že by se poptávka rozšířila až na 50 kusů kontejnerů (Dubaj Airport), které by byly součástí i datových sálů. A jak se „malému českému“ Altronu daří bojovat třeba proti velkému HP ve stejném segmentu? Podle vyjádření hlavně cenou a pak zmíněnou neutrálností, kdy si zákazník může vybrat dodavatele jednotlivých částí dle jeho preferencí.

Fotogalerie

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Diskuze (1) Další článek: Série Rockaway hackathonů na platformě Azure

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,