Nebojte se internetu věcí a začněte sami kutit

Internet věcí se rozpíná a ještě ve velkém bude. Snadno můžete do této expanze přispět svým nápadem na "chytrou věc", existuje hned několik pomůcek, jak je snadno realizovat.
Kapitoly článku

Přehled vývojových sad

Náš přehled vám pomůže vybrat si správný typ desky přiměřený k účelu. Do přehledu jsme zařadili desky na kterých může běžet univerzální operační systém. Při výběru desky je třeba zvážit, zda má vyvedeny potřebné sběrnice, které budete potřebovat pro připojení senzorů. Nejčastěji se využívají digitální, nebo analogové I/O porty a sběrnice SPI, případně I2C.

Arduino Yun

Na jedné desce kombinuje Arduino Leonardo a linuxový počítač s distribucí Linina odvozenou od OpenWRT. Tato kombinace spojuje jednoduchost Arduino pro komunikaci se senzory s výpočetním výkonem a možnosti síťové komunikace na Linuxu. Linina běží na samostatném procesoru Atheros AR9331 64 MB RAM, 16 MB Flash s možností Wifi a ethernetového připojení. Linina zároveň umožňuje ovládání Arduino části přes webové rozhraní.

Klepněte pro větší obrázek 
Arduino Yun

Beaglebone

Jednodeskový mikropočítač umožňuje spouštět různé distribuce operačního systému Linux. Obsahuje velké množství vstupů a výstupů různého typu. Procesor ARM Cortex-A8 s 256 MB RAM poskytuje dostatek výkonu pro široké spektrum aplikací. Součástí desky je i 3D grafický akcelerátor a další procesor řady ARM Cortex-M3 pro řízení spotřeby. Tato deska se využívá i pro průmyslovou automatizaci.

Klepněte pro větší obrázek 
Beaglebone

Intel Edison

Miniaturní deska má dvoujádrový procesor Atom (architektura Silvermont) s taktem 500 MHz, další procesor Quark s taktem 100 MHz, který zpracovává nenáročné úlohy v době, kdy je hlavní procesor v úsporném režimu, paměť RAM s kapacitou 1 GB, úložiště eMMC NAND s kapacitou 4 GB a modul pro bezdrátovou komunikaci Broadcom 43340, který podporuje Bluetooth 4.0 a Wi-Fi 802.11 b/g/n. Edison může být připojen k podpůrným deskám, buď s USB rozhraním, nebo s Arduino sběrnicí.

Klepněte pro větší obrázek 
Intel Edison

Intel Galileo Gen 2

Deska využívá populární sběrnici Arduino. Výkon zajišťuje 32bitový procesor Intel Quark SoC X1000, který je kompatibilní z Pentiem. K dispozici má 256 MB DDR3, 512 kb SRAM, 8 MB NOR Flash a 8 kb EEPROM. Vedle standardních digitálních i analogových vstupů a výstupů je k dispozici i mini-PCI Express slot, který se bude nejčastěji využívat pro WiFi modul, dále 100Mb port Ethernet, slot na kartu Micro SD, USB host port, a USB client port. Jako operační systém je možné využít Linux (sestava Yocto 1.4 pokynu), případně speciální verze Windows 8.1. Windows 10 podporován není.

Klepněte pro větší obrázek 
Intel Galileo Gen 2

Raspberry Pi 2

Inovovaná deska je šestkrát výkonnější než původní Raspberry Pi. Zásluhu na tom má především výkonný čtyřjádrový procesor ARM Cortex-A7 taktovaný na 800 MHz. K dispozici má 1GB LPDDR2 SDRAM. Deska má i dvoujádrový multimediální koprocesor VideoCore IV, který podporuje Open GL ES 2.0, hardwarově akcelerovaný OpenVG. Výstup na monitor je přes HDMI rozhraní.

Klepněte pro větší obrázek 
Raspberry Pi 2

Deska o rozměrech 85 x 56 x 17mm se napájí z micro USB portu (5V, 2A). K dispozici jsou čtyři porty USB 2.0, Ethernet 10/100 a audio 3.5mm jack konektor. Interakce s ovládaným zařízením probíhá 40pinovým systémovým konektorem s 27 GPIO porty. Na většinu z nich se dají mapovat speciální porty (SPI, I2C, RS232 ...). Pro připojení dalších modulů je na desce i 15pinový Mipi Camera Serial Interface (CSI-2) konektor pro připojení kamery a 15pinový Display Serial Interface (DSI) konektor pro připojení displeje. Port na Micro SD kartu, z níž bootuje operační systém, je na spodní straně desky. Můžete použít Linux, nebo Windows 10 IoT Core.

Existuje ještě daleko více vývojářských kitů, výše zmíněné jsou nejsilnějšími zástupci. Leckteré alternativní platformy jsou od těchto odvezené, obvzlášť Raspberry Pi má hned několik následovníků. 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,