Nebojte se internetu věcí a začněte sami kutit

Internet věcí se rozpíná a ještě ve velkém bude. Snadno můžete do této expanze přispět svým nápadem na "chytrou věc", existuje hned několik pomůcek, jak je snadno realizovat.

Neomezené množství námětů

Scénáře nasazení IoT z různých studentských soutěží, startupových inkubátorů či vývojářských konferencí naznačují příchod revolučních změn, kdy běžné věci doplněné o inteligenci a možnost vzájemné komunikace získají dosud netušenou funkcionalitu.

Například systémy pro sledování pacientů v nemocnicích či domácím léčení, systémy pro sledování seniorů a malých dětí, které v případě potřeby dokáží automaticky přivolat pomoc, systémy na podporu prodeje na bázi technologie iBeacon či jiné podobné.

Na konferenci Intel Developer Forum bylo prezentovány jednoduché zařízení, které funguje jako váha umístěná ve výčepu pod sudem s pivem. Dokázala nejen upozornit provozovatele na nutnost výměny, ale dokonce sama v potřebném předstihu objednala od dodavatele další sud. Na studentských soutěžích bodovala řešení pro monitorování počasí z meteorologického balónu či znečištění ovzduší pomocí měření zpoždění signálu z družic GPS. Anebo malé robotické vozidlo pohybující se po zahradě s čidlem na měření vlhkosti půdy, které dokáže optimálně nastavit fungování závlahového systému.

Klepněte pro větší obrázek 
Chytrý výčep

Inteligentní senzory připojené do internetu přes telefon dokáží poskytnout trenérovi v reálném čase fyziologické údaje sportovců při tréninku podobně, jako se již delší dobu přenáší telemetrie z vozů F1. Rekreační sportovci ocení přilbu s akcelerometrem a GPS, která v případě úrazu sama dokáže přivolat pomoc. Přilba využívá již zmíněný modul Intel Edison.

Zařízení s názvem Mimo, rovněž na bázi modulu Edison, sleduje životní funkce dítěte. Modul je připojen k oděvu na spaní vybavenému senzory. Informace posílá na iPhone nebo androidový telefon rodiče, což eliminuje potřebu externího přijímače. Zároveň v případě zjištění, že je dítě neklidné a pravděpodobně hladové, může vyvolat akce na jiných připojených zařízeních, třeba na automatickém ohřívači lahví s dětskou výživou.

Klepněte pro větší obrázek
Pod dohledem internetu věcí...

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,