Nejlepší otevřené aplikace roku? Třeba mapa veřejných WC

Fond Otakara Motejla každý rok vybírá desítku nejlepších aplikací postavených nad otevřenými daty. Tentokrát to jsou hlavně mapy – počínaje WC a konče třeba koupališti.

Fond Otakara Motejla pro roce uspořádal další ročník soutěže o nejlepší aplikaci postavenou nad otevřenými daty. Otevřená data jsou jakékoliv informace publikované v elektronické podobě, které lze snadno strojově zpracovat a jejich autor je uvolnil pod svobodnou licencí. To v praxi znamená, že je může každý libovolným způsobem zpracovat a vytvořit nad nimi odvozené dílo – klidně komerční.

Jelikož nejvíce dat zpravidla tvoří stát a samospráva, které jsou financované z veřejných peněz, nabízí se vcelku logický požadavek, aby tato data publikovaly právě pod svobodou licencí a snadno zpracovatelným způsobem. Zatímco v zahraničí tento princip funguje už dlouhé roky, Česko otevřená data stále objevuje, a tak pokaždé způsobí velké haló, když je někdo nový opět nabídne – třeba město, nebo instituce.

Soutěž má popularizovat zejména potenciál otevřených dat, pakliže se na ně někdo podívá a dokáže jim dát praktický smysl. Samotná surová data třeba ve formátech XML, XLS případně geografická data (SHP aj.) jsou totiž vlastně k ničemu – otevřená data bez aplikací třetích stran nemají smysl.

Úřední desky

Letošním vítězem je vyhledávač napříč elektronickými úředními deskami – edesky.cz, na kterých obce musejí publikovat své záměry.  Zdrojová data se čerpají z elektronických desek jednotlivých krajů. Do vyhledávače tedy stačí zadat klíčové slovo a třeba název obce a dozvíte se, jestli některá obec například neprodává obecní majetek.

938617935 854073309
Vyhledávač napříč obecními úředními deskami

Mapa dětských hřišť

Pěknou ukázkou využití otevřených dat je mapa dětských hřišť v Praze. Autoři mohli celé město dlouhé dny projíždět a hledat jednotlivá hřiště, proč ale dělat něco, co jednotlivé radnice přeci musejí samy vědět. Zdrojem dat jsou tedy údaje z jednotlivých odborů životního prostředí. Tyto informace bez veřejné aplikace by zůstaly běžnému obyvateli Prahy navždy skryty. Aplikace jim ale dala smysl a otevřená data nyní mohou sloužit všem.

457726779 419590773
Katalog pražských dětských hřišť

Mapa veřejných toalet

Třetí místo získala opět mapa – tentokrát celorepublikový registr veřejných toalet, ať už těch samostatných, případně těch, které jsou součástí úřadů, knihoven aj.

668804409 794927109
Registr veřejných toalet

Cykloplánovač

Tuto aplikaci, která je postavená nad daty z Open Street Map, zase mohou ocenit cyklisté, kteří chtějí zjistit, jaká je nejvýhodnější trasa mezi dvěma body v několika českých městech. Mapová aplikace vypočítá nejrychlejší i nejjednodušší trasy mezi dvěma body, takže se budete moci vyhnout třeba ostrému stoupání.

157592411 910093334
Jak nejlépe vyjet na Strahov a Hády

Vše o libovolné firmě

Na internetu najdete hromadu aplikací postavených nad obchodním rejstříkem, ve kterých se můžete podívat na výpisy libovolného podnikatele. Služba DATY integruje vedle obchodního rejstříku také další veřejné databáze, takže v jednom přehledu získáte mnohem více informací včetně výpisu ochranných známek aj.

960185409 513068631
Výpis o právnické osobě z několika registrů na jednom místě

Pozor na srnky

Tato mapová aplikace propojuje mapu Open Street Map s údaji z Ředitelství silnic a dálnic ČR. Ve formě heatmapy zobrazí Královehradecký kraj a střety vozidel se zvěří včetně škody. Získáte tedy představu o potenciálních nebezpečných místech, kde hrozí střet třeba právě se srnkou.  

747772317 529306705
Pozor na srnky a jinou zvěř – tady se stala nehoda

iKatastr

Mapa České republiky s několika vrstvami počínaje katastrální mapou napojenou na výpis z katastru, záplavovou mapou aj. Můžete se tedy podívat, komu patří barabizna v sousedství, ke které se nikdo nehlásí, případně pokud nesídlíte třeba právě v záplavové zóně.

40833383
Komu patří katedrála?

Slepé mapy

Pamatujete na slepé mapy z hodin zeměpisu? Nyní si je můžete procvičit na webu Slepé mapy, kterému jako zdroj dat posloužily opět svobodné mapy Open Street Map. Procvičovat můžete řeky, pohoří, města i státy kontinentů.

306885297 319455366
Zopakujte si přírodovědu, nebo vyzkoušejte své vlastní potomky

Datový atlas

Chcete vědět, kde v Česku žije nejvíce rodáků, kde je nejvíce nájemníků, kde je nejvíce voličů KSČM neb třeba kde žije nejvíce svobodných? Toto vše zobrazí Datový atlas České republiky, který kombinuje hned několik zdrojů počínaje ČSÚ a konče OpenData.cz. Jeho hlavní předností je přehlednost a jednoduchost ovládání.

359860896 914901967
Kde žijí Moravané a kde vysokoškoláci?

Evropská koupaliště

Léto je sice ještě daleko, ale na otázku, kde jsou dobré podmínky ke koupání, v daný čas odpoví aplikace pro Android, která nad mapou zobrazí více než 20 000 koupališť v EU a vodních ploch kontrolovaných Evropskou agenturou pro životní prostředí. Tato aplikace postavená nad otevřenými daty zároveň uzavírá soutěžní desítku.

903541467 66222036
Kde se mohu vykoupat podle EU?

Aplikací postavených nad otevřenými daty tedy pomalu přibývá a bojují o své návštěvníky. Občas to jsou jen experimenty, jindy svébytné služby, které už dnes dobře fungují. Do soutěže se jich přihlásilo mnohem více, přičemž celý seznam najdete na stránkách projektu. Za zmínku tak na závěr stojí ještě Justinian – vyhledávač právních předpisů, který se snaží opět o syntézu několika právních zdrojů. Služba získala cenu pro nejlepší studentskou aplikaci.

Diskuze (9) Další článek: Gangnam Style překonal hranici 32bitového integeru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,