Nejlepší program na úpravu fotek

Digitální fotografie a její úpravy je téma, které se dotýká prakticky každého. Softwaru se nabízí nepřeberné množství. Který je ten úplně nejlepší program na úpravu fotek?

Již několikrát jsme se v nedělních „nejlepších“ článcích věnovali tématu digitální fotografie. Mohli jste hlasovat o nejlepší program pro hromadné úpravy fotek, pro tvorbu HDR fotografií či ten nejlepší přenositelný program na editaci snímků. Nyní se dostáváme k nejširšímu možnému tématu, tedy volby toho úplně nejlepšího programu na úpravu fotek obecně.

Je samozřejmě velice těžké vybrat ten nejlepší software, protože každý uživatel má jiné nároky, jiné potřeby, jiné dovednosti a jiné finanční schopnosti. Přesto jsme v diskusi na fóru vybrali ty nejčastěji zmiňované a funkčně i licenčně nejpestřejší. Každý si tak sám zvolí svého favorita, kterému může projevit přízeň v přiložené anketě.

Mohlo by vás také zajímat:

Adobe Photoshop

Velkou základnu podporovatelů pochopitelně získal notoricky známý Photoshop. Funkčně představuje špičku mezi komplexními grafickými editory, nabízí prakticky všechny dovednosti pro pokročilé editace digitálních fotografií. Pro mnoho potenciálních uživatelů je ale slabinou programu nejen jeho náročnost na znalosti, ale především vysoká cena licence.

photoshop.jpg

I při koupi studentské licence, se nejedná o levnou variantu, ale jak píše čtenář s přezdívkou TheFlyingman, je s ním ze všech možných editorů nejspokojenější. Také mad_doc používá Photoshop, dokonce již od roku 1996, a podle svých slov by neměnil.

Adobe Lightroom

Ještě zde zmíníme další produkt od Adobe, který získal výraznou podporu na fóru. Adobe Lightroom je prvotřídní software pro vyvolávání RAWů. Jeho zastáncem je mimonaut, který sice připouští vyšší hardwarovou náročnost, ale výstup je podle něj bezkonkurenční. Používá jej rovněž Poltergeist, který Photoshop považuje za zbytečně uživatelsky náročný, zatímco Lightroom je v tomto mnohem přívětivější.

lightroom.png

Stáhnout Adobe Lightroom (237 MB)

Picasa

Picasa od Google je původně produkt pro správu fotek, k němuž se postupně začaly nabalovat další a další funkce pro jejich úpravu. V současnosti tak v sobě Picasa zahrnuje software pro stahování snímků z fotoaparátu, jejich rychlou editaci, správu v počítači, umístění do online úložiště i sdílení pomocí sociálních sítí. To vše zcela zdarma.

picasa.png

JirkaVejrazka považuje Picasu za nejlepší program pro domácí užití běžným uživatelem. Ti náročnější a zkušenější by měli sáhnout po něčem jiném. Totéž si myslí i ewing, podle nějž je program jako stvořený pro běžnou správu fotek většiny lidí.

Zoner Photo Studio

V českém prostředí (ale i v zahraničí) velice populární program Zoner sympatie uživatelů získává přívětivým uživatelským prostředím, nenáročnou obsluhou, dobrými výsledky a také relativně nízkou cenou licence. Naleznete zde vše, co potřebujete pro úpravu, transformaci i správu digitálních fotografií. Ovládání ulehčují sympatické klávesové zkratky a česká lokalizace.

zoner.jpg

Jeho velkým zastáncem v diskusi byl peta809, který jej užívá již delší dobu a vychvaluje přehledné ovládání, příznivou cenu a hodně možností úprav. Zoner má ale také své odpůrce. Podle mimonauta ve srovnání výstupu za ostatními (zejména Adobe Lightroom) zaostává.

GIMP

Program GIMP si získal nespočet uživatelů, stejně tak si vydobyl přezdívku PhotoShop zdarma. Jedná se o pokročilý grafický editor, který osloví především pokročilejší ladiče obrázků nebo vlastních snímků. Zvládnete s ním řadu detailních úprav, které jsou často dostupné až v placených aplikacích, a to napříč platformami.

gimp.jpg

Právě Mike.M považuje GIMP za alternativu k Photoshopu, přičemž rozdíl je podle něj jen ve zvyku v ovládání. Kvalitní výstupy se dají udělat v obojím. GIMP získal podporu také čtenářů jxjl, alfah4ns či ijs.

Corel Paint Shop Pro

Kromě Adobe je právě Corel dalším významným světovým hráčem v softwaru na úpravu grafiky a fotek, k čemuž patří pokročilý nástroj Paint Shop Pro Photo. Jedná se o profesionální program s výbornými výsledky a přesto s pro začátečníka pochopitelným ovládáním. Program chválí dave xxx, který se zpět ke Corelu vrátil od Photoshopu. Také mpolan jej využívá pro práci s více vrstvami.

corel.png 

Aperture

Příznivci jablíčkových řešení v diskusi doporučovali jako nejlepší program Aperture pro Mac OS X. Jedná se o komplexní produkt, který slouží k importu, organizaci, výběru, editaci, sdílení i tisknutí digitálních fotografií. Aperture tak zvládne všechny úkony, které uživatel k práci s fotkami potřebuje.

aperture.jpg

Calven vyzdvihuje nejen výborné výsledky při vyvolávání RAWů, ale především provázanost softwaru s operačním systémem, což z něj dělá lehce použitelný nástroj. Aplikaci doporučují i payin, rasir nebo Gloe, který s Aperture snímky vyvolává a základně upravuje, ovšem pro náročnější práci stejně využívá služby Photoshopu.

Stáhnout Aperture (635 MB)

XnView

Rychlý a výborně vybavený freewarový prohlížeč a konvertor obrázkových souborů. Program je k dispozici pro dlouhou řadu operačních systémů, podporuje přes 400 grafických formátů při čtení a 50 formátů při editaci.Ta je spíše základní, ale umožňuje hromadné úpravy dle nastavených parametrů. Právě pro drobné úpravy a dávkové zpracování jej na fóru doporučili outsyder a srubik.

xnview.jpg

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze (47) Další článek: Týden Živě 163: Tablet do nepohody a iPad to není

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,