Nejlepší program pro steganografii

Ukládání tajných a citlivých souborů, dat a informací do na první pohled obyčejných obrázků, audia či jiných formátů. To je steganografie. Nikdo tak ani nebude vědět, že něco tajného odesíláte.

Dnešní nabídku programů využijí zejména uživatelé pracující s tak tajnými a citlivými materiály, že se nespoléhají na klasické šifrování, protože ono samé přitáhne pozornost potenciálního útočníka.

Ale pokud uchováváte, přenášíte či odesíláte obyčejný obrázek, hudební soubor či nevinný dokument, pak ani nevzbudíte podezření a útočníka vůbec nemusí napadnout, že právě tato data by mohla být předmětem jeho zájmu. Pro tuto techniku skrývání informací je třeba využít nějaký steganografický software.

My jsme pro vás za spolupráce čtenářů na fóru a v diskuzi připravili zajímavý koktejl programů, které vám s ukrýváním dat pomohou. Který z nich je podle vás ten nejlepší, to můžete dát najevo v přiložené anketě.

Hide In Picture

Miniaturní, přenositelný, bezplatný a jednoduchý. Tak by se dal krátce charakterizovat program, jehož název říká vše. V podstatě v něm na úvod můžete akorát otevřít nějaký obrázek ve formátu GIF a BMP. Po načtení obrázku ještě lze upravit jeho velikost a kvalitu zobrazení. Dalším krokem je výběr souboru určeného k ukrytí (libovolný soubor přiměřené velikosti).

hide-in-picture.png

V rámci aplikace se dá u každého vybraného obrázku v informacích o něm zjistit, kolik dat dokáže do sebe pojmout. Při překročení tohoto limitu odmítne program operaci vykonat. Z tohoto omezení vyplývá, že velké soubory budete velice obtížně schovávat (leda je rozdělit), nehledě na to, že mít na disku BMP soubor o velikosti 500 MB, samo o sobě budí podezření.

Následuje vyplnění přístupového hesla a výběr ze dvou šifrovacích algoritmů – Blowfish a Rijindael. Po vložení souboru do obrázku na něm nelze nic poznat. Tváří se naprosto normálně a data z něj vyextrahujete opět v rámci Hide In Picture. Nemusí (i když může) dokonce doznat ani změn co se týče vlastní velikosti, jde to totiž na úkor kvality.

Stáhnout Hide In Picture (370 kB)

OpenPuff

OpenPuff je rovněž minimalistický, bezplatný a přenositelný steganografický program. Pro práci využívá několikakrokového průvodce, v němž zadáte tři různá a dlouhá hesla, dále zvolíte soubor, do nějž chcete data vložit. Podmínkou je, že musí být větší než objem skrývaných informací.

openpuff.png

K vyvážení těchto dvou poměrů pak poslouží možnost nastavení kvality (bitrate, hloubky atd.) formátů, v nichž chcete informace uchovávat. OpenPuff nepracuje jen s grafickými soubory, ale nabízí celou škálu výstupních formátů. Zařadit sem lze také audio, video či PDF a další. Jedná se celkově o 16 různých druhů výstupu.

Druhou dovedností, kterou aplikace obsahuje, se týká skrytého značkování, takže si potvrdíte pravost onoho souboru, popř. autenticitu jeho odesílatele. Postup práce je podobný jako při vytváření souborů se skrytými daty, akorát zde vkládáte až 32 libovolných znaků. Pro anglicky neznalé nabízí OpenPuff ještě bonus v podobě české lokalizace.

Stáhnout OpenPuff (5,3 MB)

QuickStego Software

Program, který zakomponuje text do obrázku tak, že nepůjde na první ani další pohled vůbec vidět. Zato ale velice jednoduše a v graficky líbivém prostředí. Ovládání je silně intuitivní a snadné. Připojovat a vkládat umí i celé soubory a složky. Ty zakomponuje do grafických souborů (JPG, GIF, BMP) či souborů zvukových (WAV a MP3).

quicksteno.png

Kromě steganografie ale program nabízí celou další řadu bezpečnostních a šifrovacích funkcí. Umí na heslo zamknout soubory a složky, šifruje e-maily, obsahuje manažera hesel, obnovuje smazaná data stejně jako je nevratně ničí, čistí operační systém a další. Za takovýto seznam dovedností ale budete muset již autorům programu zaplatit.

Stáhnout QuickStego (8,4 MB)

Invisible Secrets

Další kompletně bezpečnostní program, který ochrání vaše e-maily, zabezpečí složky a soubory heslem, nabídne správce těchto hesel, uzamkne vybrané aplikace před jejich užíváním, nabídne virtuální klávesnici pro bezpečné vkládání přístupových údajů a samozřejmě také obsahuje steganografii.

invisible.jpg

Program umí velice rychle a snadno tajně vložit data do nevinně vyhlížejících souborů formátu JPEG, PNG, BMP, HTML a WAV. Také tento softwarový balík je placeným, takže bezplatným alternativám může konkurovat především svou uživatelskou přívětivostí a množstvím dodávaných funkcí.

Koupit Invisible Secrets

SilentEye

Účinný nástroj pro steganografii, který je zajímavý především svou multiplatformitou. Lze jej totiž užívat nejen na Windows, ale také Linuxu a Max OS X, a to navíc zcela bezplatně. Skrývá informace (jak text, tak soubory) do grafických souborů JPEG a BMP a do zvukových WAVů. K šifrování využívá algoritmy AES128 a 256.

silenteye.png

Program sice nenabízí žádné další pokročilé funkce ani možnosti nastavení, ale svou práci dělá velice rychle, snadně a v případě práce s grafickými soubory taky s kvalitními výstupy. Přitom nabízí pěkné prostředí a je tak dobrou alternativou mezi placenými a pokročilými programy a miniaturními nástroji zmíněnými výše.

Stáhnout SilentEye (20,3 MB)

Concealar

Na závěr vám nabízíme ještě jeden úplně jednoduchý program, který se specializuje pouze na vkládání a zabezpečení textu (pomocí algoritmu AES) do obrázků. Zapomeňte na přidávání celých souborů či složek, vložíte jen textovou informaci. Tím, že se umístí pouze text, což má samo o sobě velice malý datový objem, není nutné nabobtnávání souboru.

conclear.jpg

Stejně tak nedochází prakticky k žádné ztrátě kvality obrázku a rovněž rychlost ukládání je vysoká. Uživatelské prostředí je velice prosté a přehledné. Graficky příliš líbivě nepůsobí a program má pro českého uživatele také nevýhodu v absenci podpory diakritických znamének. Vkládaný text tak o ně musíte oprostit. Zato je ale možné aplikaci využívat zcela zdarma.

Stáhnout Concealar (3,2 MB)

Diskuze (28) Další článek: Týden Živě 179: Převlékli jsme Windows 7 a topili foťáky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,