Největší poskytovatelé cloudu bojují proti Amazonu. Vyhraje totiž vládní zakázku za 10 miliard dolarů

Amazon byl překvapivě první velkou technologickou společností, která si uvědomila přechod serverového světa na cloud a díky tomu získal obrovský náskok v oblasti množství funkcí a schopnostech AWS. Pozici jedničky si drží stále a společnosti jako Microsoft, Oracle, Google, IBM a další jsou stále za ním. Ale teď se všichni spojili do přímého útoku proti Amazonu.

Americký Pentagon totiž zveřejnil kontrakt JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) pro cloudové poskytovatele a dle předpokladů ho vyhraje právě Amazon. Problém je, že celý kontrakt má hodnotu 10 miliard dolarů, což je velký balík peněz i pro ty největší poskytovatele cloudu.

Konkurenční poskytovatelé se tak snaží lobbovat o to, aby zakázka byla rozdělena na několik menších a i oni tak měli šanci získat „kousek koláče“. Protože jedna společnosti by v takovém případě nejspíše nevyvinula dostatečný tlak, spojili se v tomto úsilí různí konkurenti v duchu „nepřítel mého nepřítele je můj přítel“, mezi kterými je Microsoft, IBM, SAP, Oracle, Red Hat, VMware, Dell Technologies nebo Hewlett Packard.

Podle informací webu Bloomberg tak společně využívají všech svých kontaktů k tomu, aby přiměli Pentagon změnit nastavení zakázky a umožnit vstup více hráčů. Tlaky se snaží vyvíjet nejen ze strany úřadů, ale i novin a médií (dokonce i reklamy smějícího se Jeffa Bezose s cílem zasáhnout Trumpa).

Nelze se divit tomu, že z bezpečnostních důvodů chce Pentagon na dané zakázce pracovat pouze s jedním dodavatelem, což výrazně omezí případné úniky a množství osob, kteří budou o systému a jeho detailech vědět. Jednoho dodavatele podporuje i americký senát.

Kontrakt by měl být uzavřený v září, ale zatím není jisté, jak to nakonec dopadne. Pokud by se Amazonu podařilo vyhrát, znamenalo by to jeho další významné posílení v cloudovém segmentu.

Diskuze (4) Další článek: Spásný nápad, jak vydělat? V rámci Snapchatu má vzniknout herní platforma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,