Německá vláda se vrátí k psacím strojům, nedají se odposlechnout

V kontextu nedávné minulosti, kdy vyšlo najevo, že agentura NSA odposlouchávala i nejvyšší politické špičky v Německu, byla v Německu zřízena komise, která činnost NSA prověřuje. Tento poslanecký výbor nyní zvažuje, že se kromě tradičního šifrování mailů i telefonů vrátí v některých nejcitlivějších případech k psacím strojům. O plánu včera hovořil předseda výboru Patrick Sensburg v televizi ARD (upozornil Arstechnica).

490320469
Mezi cíle odposlechů patřila i současná kancléřka Angela Merkelová (zdroj: Wikimedia, CC)

Podle něj stále probíhá aktivní působení americké rozvědky na německém území a data s nimiž výbor pracuje jsou tedy velmi citlivá. U tajných dokumentů by se tak německá komise ráda zcela vyhnula digitální podobě a nahradila je běžnými papírovými listinami. Ty lze zabezpečit s mnohem menším úsilím.

O vyšší stupeň zabezpečení se německý Spolkový sněm začal zajímat poté, co byl na začátku měsíce zatčen Marcus B. - zaměstnanec německé informační služby (BND), který však jako dvojitý agent spolupracoval i se Spojenými státy, konkrétně CIA. Od roku 2012 měl americké straně předat 218 tajných dokumentů, za které vyinkasoval 34 000 dolarů.   

Diskuze (67) Další článek: Katalog gifů GifMe umí nově i vyhledávat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,