Netflix hodlá přejít ze Silverlightu na HTML5

Platforma Microsoft Silverlight už je pěknou řádku let zaprášená a výrobce ji nevěnuje prakticky žádnou pozornost, nepočítáme-li menší záplaty a opravy bugů. Pátá generace zůstává nedotčena od roku 2011 a vzhledem k tomu, že Microsoft už naplánoval její zrušení, byť až na rok 2021, následovníka se nejspíše nedočkáme. I to je důvodem, proč Netflix oznámil přechod na platformu HTML5. Tím hlavním je bezesporu menší rozšíření Silverlightu mezi běžnými uživateli internetu.

Netfilx je v Americe velmi populární a možná jen díky této službě má řada uživatelů instalovaný Silverlight. Přechod služby na HTML5 však nebude bleskový. Je to v plánu, který se uskuteční v následujících letech, jak tvrdí technický blog Netlixu. Služba postupně zcela přejde na standard HTML5, který bude v budoucnu základem pro streamování videí služby v internetovém prohlížeči.

Netflix poslední dobou úzce spolupracuje s Googlem a ostatními společnostmi na vytvoření specifických HTML5 prvků, které dovolí bezproblémové streamování videí služby v prohlížeči. Poté, co bude rozhraní stabilní na systému Chrome OS, přesune se Netflix také na Windows a Mac OS X.

Diskuze (55) Další článek: Světoznámá konference TED opět míří do Prahy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,