Nokia: do budoucna s vírou, nadějí a finanční ztrátou

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 18

Názory k článku

21. 04. 2012 13:18

... moje řeč, i když jsem si zkusil Android a chtěl bych teď Nokii 808.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 04. 2012 10:59

To si tu zprávu asi ten Váš kámoš přečet zřejmě v blesku v sekci placená reklama.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 04. 2012 23:29

Nokia měla příležitost nasadit do mobilů Android, který za ní vyvinul Google, postaral se o širokou uživatelskou a vývojářskou komunitu a o desítky tisíc aplikací a her pro tuto platformu, a Nokia to mohla jen převzít, úplně zadarmo. Nokia se ale rozhodla vyvíjet úplně nový OS (Windows Phone) u firmy, která s mobilními aplikacemi nemá skoro žádné zkušenosti, systém, který zatím nikdo nepodporuje a pro který nejsou vůbec žádné aplikace ani hry, za to vše navíc zaplatila miliony dolarů. Tomu říkám opravdu chytré rozhodnutí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
20. 04. 2012 21:06

nokia nokia
inovativny dizajn/HW zabity nepochopitlenymi rozhodnutiami ohladne SW

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 04. 2012 19:08

Já měl vždy telefon NOKIA, ale před rokem jsem si koupil Samsung I9000. Hlavně mi šlo o Android. Kdyby Nokia měla telefon stejného hardware jako I9000 s Androidem, tak není co řešit, jdu do ní!! Ať si klidně Nokia patlá WP, ale ať zkusí i Android!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
20. 04. 2012 17:02

"Optimistické hlasy pak upozorňují na to, že Androidu trvalo 5 kvartálů, než vůbec začal každé 3 měsíce prodávat 2 miliony kusů."
- Take je potreba si uvedomit, ze Windows Phone tu byl uz nejakou dobu pred Lumiemi a jak velky byl trh s chytrymi telefony v dobe nastupu Androidu. Prodeje Lumii se se zastoupenim Androidu nedaji jednoduse porovnavat."Nokia má na účtech 5 miliard eur v hotovosti a navíc vlastní cenné aktivum v podobě řady patentů."
- Jenze s nynejsim tempem -700 milionu € vydrzi s hotovosti necele 2 roky. A bez ctvrtletni 250 milionove dotace od MS jeste mene.
Zajimave informace se daji vycist z ctvrtletni zpravy, kde jsou na konci FORWARD-LOOKING STATEMENTS. A jeste zajimavejsi to zacne byt, kdyz se porovnaji s prohlasenima jeste o ctvrleti zpet. Pak zjistime, ze:
- Vypadla zminka o Windows Phone jako primarni platforme pro chytre telefony.
- Nehovori se o jedne nove strategii, ale o novych strategiich v mnoznem cisle.Faktory, ktere mohou Nokii ovlivnit:
- pribyla zminka o konkurenci vne i uvnitr ekosystemu WP
- pribyla zminka o tezkostech s uvadenim konkurenceschopnych Symbianich telefonu
- odstranena zminka o navratnosti investice z MeeGo telefonu
- pribyla zminka o hloupych telefonech se "smartphone-like features"
- pribyly obavy z dosazeni vytycene efektivnosti a dostatecne redukce vydaju
- pribyla zminka o zavislosti na location-based trznim odvetvi
- odstranena byla obava z nedodani dostatecneho mnozstvi pristroju na trh
- pribyla obava z dopadu nedodrzeni "cybersecurity" (tim je myslen unik citlivych informaci)
- odstranena byla oba o udrzeni si puvodnich zakazniku pohlcene Motorola Solutions
- pribyla zminka o "Location & Commerce strategy" a jeji podpore "Devices & Services business"
- pribyly obavy z dopadu na spolecnost na rozvijejicich se trzich
- pribyly obavy z problemu pri placeni slozitych zavazku/dani
- odstranena byla obava ze spravneho nacasovani prechodu na Windows PhoneZ techto naznaku me vychazi pozvolna zmena strategie, kdy uz neni kladen duraz pouze na Windows Phone. S MeeGem pro High-End se asi prilis nepocita, ale bude to zpusob jak dosahnout "smartphone-like features" na levnych telefonech. Prechod na WP platformu zacal a uz nejde zvratit. Zajimave je take poskytovani location-based sluzeb. Mozna se dockame Nokia Drive na konkurencnich WP nebo na iPhonu a Androidu.V tuto chvili bych nechtel sedet v dozorci rade Nokie. Zajimava je rovnez informace o fondu Dodge & Cox, ktery vlastni velky podil v Nokii i v Microsoftu. Spekuluje se, ze na tlak americkych fondu se po odchodu CEO Olli-Pekka Kallasvuo nestal ocekavany Anssi Vanjoki, ale prave Stephen Elop. Anssi Vanjoki po jmenovani Elopa rezignovat. Kdo vi, jak by to dneska s Nokii vypadalo. Pravdepodobne ne hur.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 04. 2012 16:38

1. jediná opravdu funkční sekce výroby telefonů nokia je ta designérská a konstrukční.
co se týče designu, je nokia jednička a daleko za ní všichni ostatní výrobci, co neustále slepě napodobují iphone.2. Zbytek firmy je zjevně mnoho pracovníků vedených skupinou neandrtálců, které před rokem nebo dvěma vystřídala skupina jiných neandrtálců. Společnou vlastností posledních dvou tlup je umění zašlapat do země i těch pár věcí, které se jim povedly (n900, n9)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 04. 2012 16:19

clanek je tendecni a cilene negativisticky...Cekal jsem, ze se toho na skupine kolem Zive nekdo chyti a pan Sedlak byl jasny adept.. navic jeste vlastne prizna, ze ma akcie Apple.. No neni toto vul korunovany?? Uvidime za rok.. Chybi mi info, ze Lumie 900 jsou v USA top, a na celem americkem kontinentu Nokia silne roste..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
20. 04. 2012 15:19

Osobně se obávám, že pokud Nokia nezpřístupní Win Mobile 8 i na starší (tj. soušasné a lehce minulé mobily s Win 7 a 7.5), tak to bude jeji konec, protože ztratí i ten poslední zbytek zákazníků. Když si vezmete jejich "strategii" za několik posledních let ať už pohřbení Symbianu (ale ještě pak důmyslně 1,5 roku potom prodávat telefony s tímto systémem), nebo MeeGo, ktere je zajímavou alternativou ale nemá pokračování, tak si za to můžou sami a dobře jim tak!Myslím, ale že je to obecně problém takto velkých společností, že nedokáží reagovat na nové trendy a mají plány na několik let dopředu, které ale nerespektují změny v preferencích zákazníků a další faktory.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor