Nokia začala prodávat kameru pro virtuální realitu, stojí milion a půl

Nokia nám už v létě předvedla svoji  kameru OZO pro natáčení 360stupňových videí pro virtuální realitu. Nyní však produkt finálně dokončila a na webu spustila předobjednávky. Za profesionální kameru s celkem osmi senzory si řekne 60 000 dolarů, tedy asi milion a půl bez daně. Při předobjednávce požaduje Nokia zálohu 5 000 dolarů.

Firma se také pochlubila parametry samotné kamery. Jednotlivé senzory mají rozlišení 2K × 2K a pokrývají 360° horizontálně a 180° vertikálně. Kamera dokáže snímat objekty s minimální vzdáleností půl metru a světelnost objektivů je na čísle 2.4.

pdid-bc-01-1-lg_1.png

Pro ukládání vysokého toku dat je kamera vybavena diskem SSD s kapacitou 500 GB, které pojme asi 45 minut záznamu. O napájení se stará Li-Ion baterie s nespecifikovanou kapacitou, avšak příkon kamery v provozu je 30 W. Ovládací aplikace, která umožňuje i prostorový náhled v reálném čase je dostupná pro OS X, stejně jako dodávaný software pro zpracování videa OZO Creator.

ozo_images_0008_ozo_1.jpgozo_images_0009_ozo_2.jpg
Ne, není to fén, je to prostorová kamera od Nokie

Výstupem je video s rozlišením 8K × 4K, pravděpodobně tedy 8192 × 4320. Kamera se k prvním majitelům dostane v prvním čtvrtletí příštího roku.

Váš názor Další článek: V Británii si už nesmíte vypálit ani vlastní legální CD s muzikou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,