Norc skončil, rumunská konkurence Google Street View se odmlčela

Před příchodem služby Google Street View do Evropy jsme si mohli prohlížet nafocené ulice díky službě Norc. Tu provozovala rumunská firma eXtreme Soft Group, a to v Česku, Rakousku, Polsku, Rusku, Maďarsku, Slovensku a samozřejmě v domovském Rumunsku. Služba byla spuštěna v roce 2009, ale už o ní můžeme mluvit jen v minulém čase.

norc_brno_1.jpg norc_brno_2.jpg
norc_evropa.png norc_praha.jpg
Norc ve svém počátku: Zatímco Brno není příliš pokryté (červené puntíky), Praha 1 je zmapovaná skoro celá (modré puntíky)

Na nedostupnost služby nás nyní upozornil jeden z našich čtenářů. Jak jsme zpětně zjistili, služba je nedostupná už od listopadu 2013. Toho lze přitom dopátrat jen díky několika málo zmínkám uživatelů v diskuzních fórech, kteří si stěžují na nedostupnost služby. Jak vidno, ve stínu rozmáhajícího se Google Street View se na Norc zapomnělo.

Vybaven překladačem Googlu nastaveným do Rumunštiny, vydal jsem se pátrat po konkrétnějších informacích. Ale i na Rumunském webu je o zániku služby vidět jen několik zmínek ze strany nešťastných uživatelů, nic oficiálního. A jak se zdá, se službou skončila i celá firma eXtreme Soft Group, která provoz služby zajišťovala.

Že to bude mít Norc vedle Google Street View těžké, to bylo od začátku jasné. Ale vzhledem k ohromnému množství práce, které snímkování ulic vzalo, bychom rumunským snaživcům přáli šťastnější konec. Že by si třeba Google ušetřil práci a data od Rumunů koupil. To se ale zjevně nestalo.

Mohlo by vás také zajímat:

 

Diskuze (4) Další článek: Google propojil Gmail s adresářem G+

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,