Nová grafická karta Nvidia Quatro RTX 4000 potěší profesionály. Výkonem i kompaktním chlazením

Nvidia sice představila pro hráče zatím jen dva nové modely grafických karet s přízviskem „RTX“, které jsou postavené na nové architektuře Turing, v profesionálním segmentu už má ale nabídku modelů mnohem větší.

Novinkou je levnější a dostupnější model Quadro RTX 4000, který doplňuje řadu 5000, 6000 a 8000. Karta obsahuje čip TU106 a disponuje 8 GB paměti GDDR6, díky čemuž je propustnost o 40 % vyšší, než u předchozí generace v podobě Quadro P4000.

Čip samozřejmě zvládne ray tracing v reálném čase, alespoň v takové formě, jako ho předvádí Nvidia, respektive nové rozhraní DirectX Ray Tracing (DXR). Samotný čip má ale pouze 36 specializovaných ray tracing jader.

Klepněte pro větší obrázek

Pro profesionální segment je důležitá i akcelerace umělé inteligence, čip proto obsahuje 288 tensor jader, které v rámci nižší přesnosti nabízí výkon až 57 TFLOPS.

Mezi podporované technologie patří Multi-View Rendering, VRWorks Audio, Variable Rate Shading, dekódování a enkódování několika videostreamů až s rozlišením 8K v reálném čase, VirtualLink (USB-C) a další.

Hlavní výhodou je kompaktnost – karta využívá pouze jednoslotové chlazení s výfukem teplého vzduchu ven ze skříně, takže lze snadno umístit více karet na jednu základní desku s větším počtem PCI Express slotů. TDP karty je 160 W, tedy o trochu méně než u GeForce RTX 2070 (185 W). Mezi výstupy jsou kromě zmíněného USB-C také tři Displayporty 1.4.

Klepněte pro větší obrázek

Koncová cena by se měla pohybovat kolem 900 dolarů (přibližně 25 tisíc korun) a karta bude pochopitelně součástí i profesionálních sestav od výrobců jako je HP, Dell, Lenovo a dalších.

Diskuze (1) Další článek: YouTube Premium se rozšiřuje do dalších zemí, Česko si ale ještě počká

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,