Nové osmijádro Core i7-5960X v detailech a testech

Architektura Haswell-E je oficiálně dostupná a nejvýkonnějším modelem je osmijádrový procesor Intel Core i7-5960X. Jaké má parametry, možnosti přetaktování a co testy výkonu?

Pokud ještě využíváte klasického desktopového počítače a pravidelně upgradujete, pravděpodobně máte sestavu s čipem Ivy Bridge, Haswell nebo nějaké výkonné řešení od AMD.

Intel má ale kromě klasické desktopové nabídky, které vévodí čtyřjádrový čip Core i7-4790K s cenou kolem 8 500 Kč s DPH, také o něco profesionálnější čipy. Nejedná se přitom o serverové Xeony.

Liší nejen použitou paticí, ale také architekturou a výkonem čipů, které mohou mít více jader. Intel aktualizoval starší architekturu Ivy Bridge-E a uvádí novou Haswell-E, se kterou přichází i další spousta novinek.

Haswell-E: nová architektura, čipset i paměti

Hi-endová „Extrémní“ platforma s čipy s architekturou Haswell-E přináší nejen nové procesory, které mají až osm fyzických jader, ale také nový čipset Intel X99 a podporu operačních pamětí DDR4.

1 - Processors.png
Intel zatím představil tři čipy Haswell-E

Přízvisko „E“ znamená „Extreme“, což přesně vystihuje cílový segment. Architektura vychází z Haswellu a Intel zatím představil pouze tři modely čipů. Jde o dva šestijádrové modely – Core i7-5820K (3,3 GHz) a Core i7-5930K (3,5 GHz) a nejvýkonnější osmijádrový čip Core i7-5960X se základní frekvencí 3 GHz a Turbem až do 3,5 GHz.

HSW-E Die Mapping Hi-new.jpg
Rozložení čipu u osmijádrového modelu

Všechny modely mají TDP 140 W, jsou určené pro vylepšený socket LGA-2011-v3, podporují HyperThreading a čtyřkanálové zapojení operačních paměti DDR4-2133 s kapacitou až 64 GB. Nejnižší model nabízí maximálně 28 linek PCI Express 3.0, vyšší dva už mají rovných 40. Vzhledem k „extrémnímu“ zaměření také není překvapením, že mají odemčené násobiče pro snadné přetaktování.

cpus-top.jpgcpus-bottom.jpg
Porovnání velikosti čipů - čtyřjádrový vs. osmijádrový Core i7 (Zdroj: Tech Report)

Pokud jde o zmíněné osmijádro, to se pyšní celkem 2,6 miliardy tranzistorů (22 nm) a rozměry jádra jsou 1,76 ´ 2,02 cm. Oproti čtyřjádrům Core i7 se jedná o skutečně obří čip (177 mm2 vs. 356 mm2). Vzhledem k vyššímu TDP Intel doporučuje i vlastní uzavřené vodní chlazení TS13X, samozřejmě pokud použijete lepší, dosáhnete nižších teplot.

Chipset Block Diagram_575px.png
Čipset Intel X99

Samotný čipset Intel X99 nabízí oproti X79 deset portů SATA 6 Gb/s a podporu Thunderboltu. Čipset zvládne až 14 portů USB (šest USB 3.0, osm USB 2.0), samozřejmostí je gigabitový ethernet, zvukový čipset Intel HD a zlepšené možnosti přetaktování. Další podporované technologie už spíše vychází z procesoru.

3 - Chipset Comparison.png4 - DRAM Manufacturers.png5 - Motherboards.png6 - Liquid Cooling.png

Procesory podporují nové profily operačních pamětí DDR4 – XMP 2.0, tento standard už podporuje většina výrobců jako Kingston, Crucial, G. Skill, Corsair, Adata nebo Patriot.

Testy ze světa

Jako vždy u nového hardwaru se k testům dostalo velké množství zahraničních webů. Pokud chcete podrobně projet různé konfigurace, aplikace, hry a další specifické oblasti, které jsou třeba jen v konkrétní recenzi, můžete vycházet z tohoto přehledu:

My se podíváme jen na pár vybraných srovnávacích grafů napříč různými aplikacemi:

5960X123-55.jpg67025.png67035.png7zip.pngautodesk_3ds_max_2011_naomi_render.pngcinebench-multi.gifeuler-645x862.jpg

Osmijádrový čip si vede skutečně výborně tam, kde lze opravdu naplno využít všechna jádra. V případě jednovláknových aplikací a také většiny her, které obvykle nedokážou zaměstnat naplno ani čtyři jádra, je výkon nevyužitý, což zhoršuje i nižší frekvence jader. Trochu ale občas pomáhá propustnost pamětí.

intel core i7 5960x review - aida memory - read.jpgsunsp.pngtomb-raider3.pngtruecrypt-aes.pnguntitled-7.pngwatch-fps.gifwPrime.png

Všechna jádra využijí především různé profesionální aplikace, kde je rozdíl oproti čtyřjádru opravdu výrazně znát. Nelze se ale divit tomu, že třeba při zpracování javascriptu je zkrátka čtyřjádro s vyšší základní i Turbo frekvencí výkonnější. Abyste zaměstnali Haswell-E, musíte mít opravdu náročné vícevláknové aplikace.

Zajímavost z měření AIDA64 – rychlost čtení a kopírování s operační pamětí je už kolem 60 GB/s. Jedná se ale o čtyřkanálové zapojení pamětí DDR4.

Spotřeba a přetaktování

V případě spotřeby si i osmijádro vede poměrně dobře, přeci jen architektura Haswell v tomto směru přinesla výrazné zlepšení. I takto nabušená sestava má v klidu spotřebu pouze kolem 62 W, tedy jen o deset wattů více, než sestava se čtyřjádrovým Core i7.

67064.png67066.pngcinebench-multi-oc.gifi7-5960X OC 1.pngi7-5960X OC 2_575px.pngSrovnání výkonu po přetaktování - teploty a spotřeby

Při maximálním vytížení při převodu videa se spotřeba sestavy dostala maximálně na 115 W. Vzhledem k výkonu ale úloha zpracování navíc trvá kratší dobu a efektivitu energie za danou práci tak skvěle ukazují grafy z webu Tech Report.

power-idle.gifpower-peak.gifpower-task-energy.gif
Porovnání spotřeby (Zdroj: Tech Report)

S velmi rychle rostoucí spotřebou je třeba počítat pouze při přetaktování. Procesor lze stabilně dostat na bezpečné frekvence kolem 4,2 až 4,4 GHz (přibližně o 40 %), přičemž spotřeba se zvýší klidně téměř o dvojnásobek. Pokud ale máte slušné vodní chlazení a dobrý zdroj, zvýšený výkon za to určitě stojí.

Platforma pro nejnáročnější

Nové čipy Haswell-E a nová platforma v kombinaci s čipsetem Intel X99 a paměťmi DDR4 patří určitě mezi to nejlepší, co lze pro náročný desktop získat. Výkon je bezkonkurenční, ale musíte ho dokázat využít.

9 - Haswell-E.png

Pokud chcete vyšší výkon ve hrách, koupě se nevyplatí, protože vyššího výkonu se dočkáte se čtyřjádry, které navíc můžete přetaktovat na mnohem vyšší frekvence. Jestli ale používáte aplikace, kde je znát každé další jádro, jedná o výhodnou volbu, za kterou si možná stojí za to připlatit.

value.gifvalue-gaming.gif
Jestli chcete vyšší výkon ve hrách, Haswell-E se vůbec nevyplatí (Zdroj: Tech Report)

Nejvyšší osmijádrový model Core i7-5960X Intel prodává za kulatou cenu 999 dolarů (přibližně 25 000 Kč s DPH). Zajímavou střední cestou jsou ale šestijádra. Intel Core i7-5820K vyjde jen na 10 000 Kč s DPH a Core i7-5930K pak na 15 000 Kč s DPH.

Core-i7-EE-chip.jpg
Diskuze (7) Další článek: Pád prodejů PC už není tak hrozivý jako před lety

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,