Nový typ zařízení dokáže pomocí bezdrátových signálů zjistit srdeční tep i vaše emoce

  • Vědci vytvořili zařízení, které dokáže s vysokou přesností měřit vlastnosti těla
  • Zatím lze pomocí bezdrátových signálů měřit srdeční tep a emoce
  • Lze v budoucnu očekávat nasazení třeba v televizích nebo routerech?

Už poměrně dlouho měříme srdeční tep pomocí mobilních zařízení umístěných přímo na těle, která mají přímý dotyk s pokožkou. Vědci z Massachusettského technologického institutu ale přišli s novým typem zařízení, které nejen že dokáže na dálku pomocí bezdrátových signálů zjistit tep, ale také rozpoznat různé druhy emocí.

Srdeční tep i dýchání

Zařízení funguje tak, že vysílá bezdrátové signály, které se následně odrazí od těla a opět je změří. V rámci analýzy signálu je systém schopen s vysokou přesností 87 % zjistit náladu z toho, jak rychle tepe srdce a jaká je frekvence dýchání daného člověka.

Klepněte pro větší obrázek
Zařízení ve stylu routeru vysílá bezdrátové signály a zpracovává jejich odraz (Zdroj: MIT)

Díky kombinací obou vlastností a strojového učení lze vyhodnotit celkem čtyři základní nálady – radost, smutek, vztek a rozkoš. Nezáleží tak na tom, jak se člověk tváří, stačí vyhodnotit srdeční tep a dýchání. Cílem pro úspěšnou detekci bylo získat přesnost podobnou se zařízením typu EKG (přesnost 88,2 %), které jsou umístěné přímo na těle.

Klepněte pro větší obrázek
Základem je snímání srdečního tempu a dýchání (Zdroj: MIT)

Do testování vyhodnocování bezdrátových signálů a přizpůsobení algoritmů se zapojilo 30 dobrovolníků. Pro nastavení správné detekce nálady bylo nutné, aby všichni prošli konfigurační procedurou – dle různých vlastních vzpomínek se snažili dostat do dané nálady. Pro posílení se používala i hudba nebo fotografie a jednotliví lidé pak sami oznamovali, jakou mají zrovna náladu.

Mnohem lepší než rozpoznávání emocí z tváře

I když existují jednoduché systémy, které dokáží rozpoznávat emoce člověka z tváře, jejich přesnost je velmi nízká - podle testů této studie měla nejlepší verze systému pro měření emocí z obličeje od Microsoftu úspěšnost na stejných dobrovolnících pouze 39,5 %.

Klepněte pro větší obrázek
Třífázové vyhodnocení nálady (Zdroj: MIT)

Nelze se tomu divit, protože informace z obličeje jsou velmi omezené a jak ukazují výsledky, rozhodně je nelze použít vždy k přesnému zjištění nálady člověka. Ideální by pochopitelně byla kombinace všech možných informací, ale to je běžné – čím více dat je k dispozici, tím přesnější model lze zpracovat vyhodnotit.

Emoce v budoucnu neskryjeme

Technologie je ve fázi prototypu, ale jak je vidět, už nyní dosahuje poměrně přesných výsledků. S větším množstvím nasbíraných dat a úpravou algoritmů nebude v budoucnu nejspíše ani nutná počáteční konfigurace.

Bezdrátové měření emocí se tak může stát další osobní informací, kterou budou velké společnosti sbírat pro různé účely – třeba přesnější cílení reklam, vyhodnocení úspěšnosti filmů a jeho částí, reakce při komunikaci se zákaznickou podporou, automatické volba hudby a podobně.

Jako u každé technologie, i bezdrátové snímání emocí třeba přes váš budoucí router, televizi nebo třeba i chytrý telefon, je potenciálně zneužitelné. Pokud půjdeme do extrémů, kvůli tomu, že budete naštvaní, vás z důvodu potenciálního rizika někam nepustí, něco nedovolí udělat či se s někým setkat.

I na tomto příkladu se tak ukazuje, jak je do budoucna důležitá ochrana našich osobních informací, jejichž počet se bude jen zvětšovat. Všechny osobní informace jsou totiž zneužitelné pro různé účely a čím méně jich bude v nesprávných rukou, tím lépe.

Oficiální materiály k výzkumu naleznete na stránkách MIT (PDF)

Zdroj obrázku: Equilibrium, Youtube

Diskuze (11) Další článek: Zprávy Živě: HP se bojí neoficiálních inkoustů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,