Numecent: Technologie, která může změnit IT

O tomto projektu ještě bude hodně slyšet. Numecent přichází s technologií cloudpaging, která zásadně mění pohled ne virtualizované aplikace.

Nahrát všechny aplikace do cloudu a pomocí internetu je doručovat na jakékoliv zařízení kdekoliv na světě, bez nutnosti vázat se na operační systém. Tato myšlenka je ve světě IT probírána už poměrně dlouho, jejímu úspěšnému rozšíření ale stále brání několik zásadních problémů. Doručování virtualizovaných aplikací je náročné na síťovou infrastrukturu (a tedy i cenu) a klacky pod nohy hází rovněž výrobci softwaru. Ti často neumožňují prodej licence na uživatele, ale software vážou na fyzický stroj, což odporuje logice cloudu. Například Microsoft si kromě toho účtuje také tzv. Virtual Access poplatek a celý trh drží silou na uzdě.

Současná praxe funguje následovně: zakoupíte licenci na danou aplikaci, zaplatíte Virtual Access poplatek, koupíte technologii umožňující virtualizaci aplikací, například produkty od Citrixu nebo VMware, program v nich nasadíte a následně pomocí cloudu a internetu streamujete k uživatelům. Díky této technologii si například můžete na tabletu s Androidem spustit aplikaci pro Windows, přičemž ona aplikace neběží fyzicky na tabletu, ale někde v datovém centru v cloudu. Tato aplikace je do koncového zařízení doručována ve formě technologie pixel-streaming, která je datově hodně náročná, kvůli čemuž nemusí být odezvy vždy perfektní.

Zcloudifikujte své aplikace

Pro IT administrátory spočívá kouzlo takového řešení především v tom, že všechna uživatelská data, ať už je to celý operační systém nebo jednotlivé aplikace, běží v jednom cloudovém prostředí a uživatelé k tomuto obsahu přistupují vzdáleně jako tencí klienti. Na straně klientského zařízení se nic nepočítá a vše se odehrává v datovém centru. Stačí znát přihlašovací jméno a heslo. To s sebou přináší zejména jednodušší správu a údržbu.

Klepněte pro větší obrázek
Stahování a streamování aplikací je mrtvé, teď je tu cloudpaging.

Ovšem kvůli výše zmíněným problémům je tento způsob provozování IT stále poněkud kostrbatý. Změnu slibuje přinést nová technologie od společnosti Numecent. Tu před pár lety koupil zakladatel společnosti 3Dlabs Osman Kent (3Dlabs v roce 2002 prodal Creative Labs za 170 milionů dolarů) a od několika investorů už získala 17,5 milionů dolarů. „Ve světě aplikací chceme být tím, čím je ve světě dat Dropbox,“ nechal se slyšet Kent a podle prvních reakcí lidí a zákazníků, kteří s produktem jeho firmy přišli do kontaktu, se mu toto nesmělé přání může vyplnit.

Numecent přišel s 10 patenty ověnčenou technologií zvanou cloudpaging, která dokáže rozložit jakoukoliv Windows aplikaci do mnoha malých částí a umístit jí do cloudu. Numecent tento proces nazývá „cloudifikace“ (cloudify). K převodu libovolné aplikace je třeba pouze jednoduchý nástroj Application Jukebox Studio, které vás celým procesem cloudifikace provede. V podstatě jde ale o plně automatizovaný proces, který navíc nevyžaduje přístup ke zdrojovým kódům převáděné aplikace.

Zcloudifikovaná aplikace je pak uložena na cloudovém serveru Application Jukebox Server, který si můžete nastavit jako privátní, veřejný nebo hybridní cloud. Odteď už může každý uživatel s nainstalovaným tenkým klientem začít cloudové aplikace využívat. Aplikace je po malých kouscích přenášena do koncového zařízení. Není nutné přenášet veškerá data, ale pouze ta, která uživatel aktuálně potřebuje. V praxi to tedy znamená, že nemusíte stahovat celou 5GB aplikaci, ale pouze její malou část.

Virtuální paměť nahrazující slabou síť

Numecent pracuje s tzv. virtuální pamětí (Virtual Memory Management, MMU). Na straně serveru se aplikace rozloží na malé fragmenty a následně je přes HTTP nebo HTTPS přenášena pomocí MMU do koncového zařízení. „Díky nasazení virtuální paměti na komunikační cestě můžeme při doručování aplikací odstranit stopu sítě,“ řekl Živě.cz výkonný šéf Numecent Osman Kent. Jinými slovy odpadá první problém – nedostatečně dobrá síťová infrastruktura.

Technologie umožňuje postupně ukládat do dočasné virtuální paměti data, která budete potřebovat využívat v dalších krocích. Podrobný popis své „magické“ funkce firma logicky nenabízí, podle referencí zákazníků ale dokáže aplikaci doručit až stokrát rychleji než je tomu zvykem doposud. Výhodou je také to, že doručené části aplikací ve vašem počítači zůstávají a je tak možné jí provozovat i bez připojení k internetu a během doručování je využíváno pokročilé šifrování dat. Některé další podrobnosti naleznete na oficiálním webu.

Pro vzdálené doručování aplikací se v současné době používá streamování pixelů, což znamená, že server do koncového zařízení vyšle obraz. Tato technologie je dobrá pro lineární doručování obsahu, například pro video. Jeden bit logicky následuje druhý. Ovšem u nelineárního obsahu jako jsou aplikace, kdy uživatel reaguje dynamicky, je taková technologie nedostačující. Virtuální paměť se proto zdá být ideální řešení.

Podobně chytře Numecent řeší také licencování aplikací. U současných technologií aplikace běží přímo v cloudu, kvůli čemuž je nutné brát ohledy na to, že jsou licence poskytovány na fyzický stroj. Ovšem v případě cloudpagingu jsou aplikace provozovány přímo na zařízení, i když jsou dodány z cloudu. „Cloudifikovaná aplikace stále běží na koncovém zařízení, takže z pohledu licencování zde není rozdíl – je to jako lokální instalace,“ vysvětluje v e-mailu Osman Kent.

Práci s aplikacemi je možné přirovnat v knihovně. V cloudu Numecent máte zcloudifikované aplikace, které se uživatelé mohou půjčit („checknout“). Pokud například máte více pracovníků, kteří využijí Photoshop pouze pár hodin týdně, není nutné každému zvlášť kupovat licenci a instalovat na jeho pevný disk, ale stačí, když si na požadovanou dobu aplikaci „checknou“ a po skočení používání jí zase vrátí.

Numecent neplánuje spustit vlastní veřejný cloud, kde by nabízel virtualizované aplikace, ale software hodlá prodávat zákazníkům, podobně jako to dělá třeba Citrix a další. V testovacím provozu už technologii používání několik univerzit po celém světě, které studentům umožňují spouštět aplikace, a produkt hodlá více vytěžit také Red Hat. Ten pomocí Numecentu bude svým zákazníkům umožňovat spouštět Windows aplikace na Linuxu.

Cloudpaging se nehodí jenom na aplikace, ale také na hry. Z Numecentu proto vznikla odštěpená společnost Approxy, která umožňuje herním společnostem doručovat hry vzdáleně. Podobně, jako to dělá třeba OnLive, ovšem s tím rozdílem, že neposílá pixely, ale instrukce procesoru.

S podobnou technologií, jakou nabízí Numecent, koncem loňského roku přišel také VMware. Produkt AppBlast umožňuje nasadit aplikace do cloudu a jejich uživatelské rozhraní pak zobrazovat pomocí HTML5 ve webovém prohlížeči. I ten má ale vady, které Numecent odstraňuje. „AppBlast trpí klasickými RDP problémy. Nemá GPU akceleraci, neumí ukládat data lokálně, takže je hodně závislý na síťovém připojení, data musí být pouze v cloudu, a vyžaduje náročnou serverovou infrastrukturu,“ popisuje nevýhody Kent. Zatímco AppBlast zvládne obsloužit zhruba 50 uživatelů na jeden server, Numecent jich zvládne až 10 tisíc.

První referenční zákazníky o Numecentu básní a zahraniční média, která měla možnost si produkt vyzkoušet, mluví o produktu, který se v IT objeví jednou za dekádu. Změnit může hodně. Třeba odstranit rozdíly mezi platformami, způsob doručování aplikací a výrazně zatopit Microsoftu.

Diskuze (26) Další článek: Seagate: rekordní hustota jeden terabit na čtvereční palec pro 6TB disky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,