Nvidia kutilům: nový vývojářský minipočítač Jetson Nano vyjde na necelé tři tisíce a překvapí výkonem

Na konferenci GPU Technology představila Nvidia nové zařízení určené pro vývojáře, které jim umožní vyvíjet aplikace na dostupné platformě.

Nvidia Jetson Nano je levná vývojářská deska respektive počítač, který je postaven na platformě Tegra SoC s podporou CUDA. Čipset zahrnuje čtyřjádrový procesor ARM Cortex A57, který je doplněn výkonným mobilním grafickým čipem s architekturou Maxwell s 128 shaderovacími jednotkami. Počítač má integrovaných 4 GB operační paměti LPDDR4 a 16GB úložiště eMMC, které lze rozšířit pomocí slotu M.2.

Klepněte pro větší obrázek

Mezi porty jsou tři USB 2.0, jeden USB 3.0, gigabitový ethernet, HDMI, Displayport a další (1× 1/2/4 PCIE, 1× SDIO, 2× SPI, 6× I2C, 2× I2S, GPIO) a kameru je možné připojit přes MiPI CSI-2 DPH 1.1 s propustností až 1,5 Gb/s.

Klepněte pro větší obrázek

Počítač zvládne v reálném čase enkódovat video ve formátu 4K@30 (H.265) a dekódovat pak při vyšší frekvenci (4K@60). Celkový výpočetní výkon je 472 GFLOPS a Nvidia tento počítač prezentuje jako ideální i pro běh algoritmů a umělé inteligence, která již byla naučená na výkonných systémech, typicky s desktopovými grafickými kartami. Spotřeba se pohybuje v rozmezí 5 W až 10 W.

Klepněte pro větší obrázek

Cena za Jetson Nano je stanovena na 99 dolarů, což v našich podmínkách znamená asi 2 800 korun s DPH. V prodeji bude od června tohoto roku.

Diskuze (5) Další článek: Podívejte se, jak vypadala obří vývojářská deska pro první iPhone

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,