Obří růst Red Hatu v Brně původně nebyl vůbec v plánu

Red Hat dnes oficiálně otevřel svojí třetí budovu v Brně, která pojme až 350 dalších vývojářů a IT techniků. Brno je pro Red Hat největší vývojová centrála, to ale původně v plánu nebylo.

Rostoucí softwarová společnost Red Hat podle plánů pokračuje ve velkém rozšiřování brněnského vývojového centra. To už je nějakou dobu největší pobočkou svého druhu na světě a nově otevřená třetí budova má toto postavení ještě umocnit. Komplex je součástí vznikajícího Technologického parku v Brně a pojmout má dalších až 350 IT odborníků.

Nové prostory by při současném tempu růstu mohly Red Hatu vystačit na další tři roky. Společnost přitom nemá žádná finální čísla, na která by se v Brně chtěla dostat. „V podstatě jsme ani neměli v plánu z Brna vybudovat naše největší vývojové centrum, stalo se to přirozenou cestou,“ říká v rozhovoru pro Connect.cz prezident společnosti Paul Cormier.

Klepněte pro větší obrázek
Nová a třetí budova Red Hatu v Brně. A možná ne poslední.

Červený klobouk má v moravské metropoli více než 600 zaměstnanců a jednou by se tak mohl přiblížit posvátné tisícovce. Drtivá většina lidí pochází z Česka a Slovenska, okolo 15 procent z nich je pak mix různých národností. Red Hat po celém světě zaměstnává přes sedm tisíc lidí.

Red Hat zároveň letos slaví 10 let působnosti v České republice a při té příležitosti chystá například akce na ambasádě a podobně. Působení v Brně si vedení firmy dlouhodobě pochvaluje.

Východní Evropa miluje otevřený software

„Před časem jsme se rozhodovali, kam postupně s naším vývojem a výzkumem růst. Mapovali jsme komunitu vyvíjející open source software a nejvíce aktivit v tomto směru jsme zaznamenali ve východní Evropě,“ popisuje Cormier důvody nastěhování se na Moravu.

Americká společnost získává v Česku chytré mozky díky úzké spolupráci s vysokými školami. Chce proto pokračovat v prohlubování partnerských aktivit. „Zdvojnásobili jsme investice na stáže a tímto směrem hodláme pokračovat i do budoucna,“ říká v rozhovoru finanční ředitel Red Hat Charles Peters.

Klepněte pro větší obrázek
V Brně se nám líbí. Zleva: Finanční ředitel Red Hatu Charles Peters a produktový šéf Paul Cormier.

Red Hat aktuálně v Brně pracuje s 90 studenty. Společně s VUT se brzy zapojí do projektu IT4Innovations, nového univerzitního centra. „Budou tam někteří naši zaměstnanci a rádi bychom zapojili kolem čtyřicítky studentů a dělali s nimi na různých výzkumných projektech,“ řekl už dříve pro Connect.cz šéf zdejší pobočky Radovan Musil. „Tahle spolupráce nám umožní jít ještě dále,“ dodává.

Červený klobouk je v Česku oblíbený zaměstnavatel. Lidi láká nejenom na otevřené prostředí, ale také na to, že mohou pracovat na světových open source aplikacích. V Brně se pracuje třeba na Red Hat Linuxu, JBossu, stále více také na OpenStacku a mnoha dalších projektech. „Každou řádku kódu, kterou napíšeme, dáváme zpět komunitě,“ říká Paul Cormier.

„Lidé od nás téměř neodcházejí,“ navazuje Radovan Musil. „Například náš první zaměstnanec v Česku v Red Hatu pracuje doposud.“ Zaměstnanci, se kterými jsme měli možnost hovořit, slova chvály často potvrzují.

Nová a třetí brněnská budova Red Hatu má 3800 metrů čtverečních a mimo jiné nabízí různá odpočívadla v podobě pohovek, stolní hry, kuchyně či třeba kulečníkový stůl.

Větší Red Hat, dobře pro českou ekonomiku

Radovan Musil si v mnoha ohledech pochvaluje také přístup státu. Red Hat v Česku aktivně spolupracuje s agenturou CzechInvest v rámci několika programů typu After Care, hladce ale údajně funguje také ad-hoc podpora a komunikace. Musil každopádně poukazuje na nedokončenou dopravní infrastrukturu a rád by větší otevřenost univerzit vůči zahraničním studentům i učitelům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled do nové budovy Red Hatu v Brně.

Red Hat má každopádně nakročeno k tomu, aby české ekonomice stále více a více přispíval. Růst jeho tržeb sice v posledním roce meziročně asi o 10 procent zpomalil, stále se ale jedná o růst více než 17 procent. Klobouk je první open source podnik, který dosáhl na tržby přes miliardu dolarů. „V posledním roce jsme měli 1,5 miliardy, teď míříme na 1,7 miliardy dolarů,“ říká finanční ředitel Charles Peters. Akcie firmy za poslední rok narostly o 13 procent.

Red Hat své podnikání staví na komplexní skládačce kolem Linuxu. „Pokud se bavíme o tom, že je dnes pro nás příležitostí cloudová technologie OpenStack, bavíme se také o Linuxu. Vše spolu souvisí a vše máme propojené,“ vysvětluje Cormier. Tímto směrem míří i poslední akvizice jako eNovance a další.

S mírným růstem Red Hat počítá také v případě svého tuzemského obchodního zastoupení. Tradiční prodej funguje mimo vývojovou centrálu. Aktuálně je v Česku jeden obchodník a jeden člověk přes marketing, podle informací Connect.cz se ale počítá s rozšířením o dalšího obchodníka a přibýt by měl i technik.

Menší počty zaměstnanců v této oblasti jsou dány zejména tím, že Red Hat na mnoha trzích řeší prodej a implementaci softwaru přes partnery. Jedním z nejvýznamnějších je třeba Unicorn. Nejžádanějším artiklem na českém trhu je údajně middleware JBoss.

Diskuze (15) Další článek: Unikly první snímky a parametry Radeonu R9 285

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,