Obří Stratolaunch dolétal – vesmírný sen Paula Allena končí

Firma Stratolaunch Systems Corporation, kterou založil nedávno zesnulý spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen, údajně končí. Podle nejmenovaných zdrojů agentury Reuters pozastavuje aktivity a zkoumá možnost prodeje svého majetku a duševního vlastnictví.

Tiskový mluvčí zprávu nepotvrdil ani nevyvrátil a pro magazín Engadget uvedl jen to, že „Stratolaunch zůstává funkční“ a že „poskytne další informace, pokud se objeví novinky, které hodlají sdílet.“ Situaci nechtějí komentovat ani další firmy, zapojené do projektu.

Dolétal obří Stratolaunch?

Stratolaunch založil Paul Allen v roce 2011 a cílem projektu bylo přesunout start kosmických lodí ze země do vzduchu (konkrétně do výšky 35 000 stop), což mělo přinést významné finanční úspory. Náznaky prvních problémů se objevily počátkem tohoto roku, jen několik měsíců po Allenově smrti, kdy firma oznámila omezení svých aktivit.

Tehdy ve svém prohlášení uvedla, že se rozhodla zaměřit na vývoj největšího letadla a hodlá pracovat na zkušebním startu své rakety Northrop Grumman Pegasus XL. Jako součást tohoto rozhodnutí bylo propuštěno přibližně 50 zaměstnanců, takže v práci na letadle pokračoval pouze dvacetičlenný tým.

Přes tyto komplikace se v dubnu podařilo uskutečnit první zkušební let, během kterého letadlo se dvěma trupy ve stylu katamaránu s rozpětím křídel 117 metrů a šesti motory dosáhlo rychlosti 304 km/h a během 150 minut trvajícího letu vystoupalo do výšky 17 000 stop.

Co bude dál

Zastavení projektu znamená ukončení krátkých ambiciózních plánů, ve kterém se spolu měly v novém „vesmírném závodě“ utkat tradiční letecké a kosmické společnosti. Mateřská firma Vulcan nyní zkoumá možný prodej majetku a duševního vlastnictví.

Allenův Stratolaunch byl často srovnáván s projektem Virgin Galactic miliardáře Richarda Bransona. Ten vyvíjí podobný systém vypouštění kosmických plavidel z vysoké nadmořské výšky. Do boje o rostoucí poptávku po vynášení satelitů na oběžnou dráhu se zapojily také společnosti Blue Origin Jeffa Bezose a SpaceX Elona Muska.

Diskuze (9) Další článek: Apple přidal do iOS a macOS spoustu nových funkcí a představil i nový počítač

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,