Odveta za digitální daň pro velké firmy: USA chce drasticky zvýšit cla na dovoz některých produktů

Kabinet prezidenta Trumpa představil návrh na nové celní tarify pro vybrané zboží dovážené z Francie. Jedná se o odpověď na digitální daň, kterou evropský stát představil s cílem získat peníze od velkých amerických firem. O Česku, které zavede podobnou daň, se dokument nezmiňuje. Informoval o tom Business Insider.

Nová cla mají být navýšená až o 100 % a celkově mají zasáhnout produkty v hodnotě 2,4 miliard dolarů. Patří mezi ně šumivá vína, sýry a další speciality, které Francie do USA vyváží. Jedná se tak o poměrně razantní odpověď na 3% digitální daň, kterou Francie schválila v červnu.

Ta zasáhne hlavně velkou čtyřku amerických firem – Google, Apple, Facebook a Amazon. Proti nim chtějí zasáhnout i další státy, včetně Česka, kteří viní velké korporace z vyhýbání se placení daní. V Evropě totiž mají velké příjmy, dle jednotlivých států jsou ale peníze odváděné na daních nedostatečné.

Česka se sankce prozatím netýkají

Francouzský zákon se zaměřuje proti firmám, které mají celosvětové tržby alespoň 750 milionů eur a digitální tržby ve Francii ve výši alespoň 25 milionů eur, konkrétní společnosti samozřejmě nejmenuje. V USA tak situaci vyšetřovali skrze tamní úřad věnující se zastupování ve věcech obchodu (Office of the United States Trade Representative, zkráceně USTR) a došli k výsledku, že se jedná o diskriminační zákon právě proti tamním firmám. Z toho důvodu vznikl aktuální návrh na dodatečné zdanění produktů, nutný je ale ještě souhlas prezidenta.

Prozatím USTR zvažuje, zda podobné vyšetřování povedou i proti dalším zemím, jmenovitě Rakousku, Itálii a Turecku, která chystají podobné daňové změny. Česko ale prozatím ve výčtu chybí. Vláda přitom v listopadu schválila 7% daň pro velké internetové firmy na konkrétní služby. Podobně, jako ve Francii, se v Česku vztahuje na společnosti s globálními výnosy nad 750 milionů eur ročně, které na území ČR dosáhnou obratu ve výši přesahující 100 milionů korun.

Nakupujete v zahraničí? Na tohle si dejte pozor:

Diskuze (83) Další článek: Apple do tří let uvede až 6 produktů s Mini LED displeji. iPady Pro a MacBooky Pro budou první

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,