Olympijské hry online: Kde sledovat přímé přenosy ze Soči

Sportovní svátek se každé dva roky stává nejsledovanější událostí vůbec. Poradíme vám, jak si nenechat uniknout nic důležitého v televizi, na webu ani v telefonu.

Olympijské šílenství dnes může vypuknout naplno. Největší sportovní svátek letošního roku začíná v 17:00 našeho času a sportovcům budeme moci fandit do 27. února, kdy je na programu finále hokejového turnaje a také závěrečný ceremoniál. Oficiální stránky s programem her a podrobnými výsledky najdete na adrese www.sochi2014.com. A kde je možné sledovat olympiádu online a v češtině?

Olympiáda v televizi: ČT i Nova

Vysílání přímých přenosů z her v Soči bylo letos velmi probíraným tématem. Správce olympijského vysílání OBS (Olympic Broadcasting Services) se totiž rozhodl nově prodávat vysílací práva po jednotlivých balíčcích, které si mohly televizní společnosti zakoupit. Samostatným balíčkem byl i lední hokej, o který se svedla velká bitva.

Společnost CME, která u nás provozuje kanály Nova, Nova Sport a Fanda, měla být jediným vlastníkem práv na hokejový turnaj na našem území. Při dražbě tohoto vysílacího balíčku přeplatila Českou televizi osminásobně (suma není známá) a dlouhou dobu to vypadalo, že se poprvé dočkáme hokeje mimo ČT. Finanční situace v CME, která vedla k rušení některých zahraničních stanic, nakonec vyústila v prodej hokejového (televizního) balíčku pro Českou republiku. Získala jej Česká televize a ani letos tedy nebudeme ochuzeni o standardní hokejový program.

CME (Nova) se však zbavilo pouze hokejových práv pro neplacené televizní vysílání. I proto se bude stejně jako zbytek olympiády vysílat na třech televizních kanálech. V SD kvalitě bude vysílat kanál ČT 2, který se stává od pátku olympijským a bude doplňovat ČT 4, který je dostupný i v HD. Alternativou bude Nova Sport, která v období olympiády bude vysílat 24 hodin. Sledovat zde bude možné všechny disciplíny včetně hokejového turnaje.

Protože jsou vysílací práva striktně omezená a pro televizní společnosti se nejedná o levnou záležitost, žádné jiné kanály u nás nebudou nabízet vysílání z OH. Eurosport bude nabízet pouze dva každodenní půlhodinové bloky s rozhovory a sestřihy.

Olympiáda na internetu: Hned několik možností

Od Vancouveru 2010 spouští Česká televize pro každou olympiádu webový speciál, který najdete na www.zoh.cz. Zde bude dostupné aktuální zpravodajství a velké množství rozhovorů, ale především další čtyři speciální kanály, na kterých budou vysílány přenosy ze sportů, jež se nevešly na dvě televizní stanice. Celkem je tedy možné přenosy ze Soči sledovat na webu ČT na šesti kanálech.

Screenshot3.jpg
Na webu České televize je dostupných celkem šest kanálů

Specialitou zde opět bude hokejový turnaj. Pro všechny ostatní vysílané sporty totiž budou dostupné záznamy, které bude možné kdykoliv přehrát. Protože však webová práva pro Českou republiku vlastní CME, poběží hokej na webu ČT pouze v době vysílání na televizních kanálech – ať už přímý přenos nebo záznam. V jiný čas nebude olympijský hokej na webu ČT dostupný.

Nováčkem ve webovém vysílání se letos stala i Nova. Ta využije pro přenos olympiády svoje placené Voyo.cz. Zde je možné běžně sledovat kanál Nova Sport a tedy kompletní program nováckého vysílání. Navíc jsou nově spuštěny dva sportovní kanály – Voyo Sochi 2014 hokej, na kterém Nova využije svoje webová práva pro vysílání hokejového turnaje a bude zde střídat přímé přenosy se záznamy. Ty bude zároveň možné přehrát kdykoliv. Pro ostatní sporty, které se nevejdou ani na Novu Sport je zřízen kanál Voyo Sochi 2014 special. Zde poběží přenosy ze snowboardu, akrobatického lyžování, skoků na lyžích a dalších.

Screenshot4.jpg
Nova se může chlubit především kdykoliv dostupnými záznamy hokeje

Vysílání bude opět striktně omezeno pouze pro území České republiky a Češi žijící v zahraničí tedy budou mít smůlu a budou muset hledat lokální webové možnosti. Ty je možné vyhledat na oficiálním Youtube kanálu MOV. Alternativou pak mohou být textové přenosy, které se mohou hodit i na cestách, kde není dostupný rychlý internet. Ty budou dostupné na velkých zpravodajských portálech a také na oblíbeném www.onlajny.com.

Olympiáda v telefonu: Vyberte si z aplikací

Průběh olympiády samozřejmě bude možné sledovat i pomocí aplikací pro chytré telefony. Samotní pořadatelé mají na svědomí dvě oficiální. Již před časem uvolnili Sochi 2014 Guide – tedy průvodce, jenž je určen spíše pro samotné návštěvníky. Najdete zde však i podrobný program včetně doprovodných akcí, před zahájením byly v aplikaci popsány i zastávky olympijské pochodně.

Photo 07.02.14 13 30 26.pngPhoto 07.02.14 13 30 34.pngPhoto 07.02.14 13 30 41.png

Druhou oficiální aplikací je Sochi 2014 Results, kde najdete kompletní výsledky všech disciplín. Vyhledat si zde můžete i informace o účastnících a nastavit upozornění na jednotlivé závody či zápasy.

Photo 07.02.14 12 35 07.pngPhoto 07.02.14 13 30 54.pngPhoto 07.02.14 13 31 24.png

Dvě aplikace s drobnými funkcemi má i MOV. První s názvem The Olympics zahrnuje jak program, tak výsledky i zpravodajství a informace o sportovcích a sportovištích.

Photo 07.02.14 12 35 58.pngPhoto 07.02.14 13 31 43.pngPhoto 07.02.14 13 33 08.png

Medal Alert potom můžete využít jako upozornění při rozdávání olympijských medailí. Je možné nastavit notifikace pro jednotlivé sportovce, národy i disciplíny.

Photo 07.02.14 13 35 02.png

Pro české fanoušky bude nejužitečnější aplikace ZOH 2014, kterou vydal Český olympijský výbor. Ve spolupráci s Idnes je zde nabízeno zpravodajství, ale především aplikace poskytuje kompletní program českých sportovců, jejich výsledky a informace o nich. Navíc zde budou nabízeny textové přenosy z vybraných soutěží.

Photo 07.02.14 13 35 28.pngPhoto 07.02.14 13 35 35.pngPhoto 07.02.14 13 35 59.png

A pokud se chystáte do olympijského parku v Praze na Letné, užitečným by mohl být oficiální průvodce Letná 2014. Ten nabízí místní program i informace o jednotlivých sportovištích v areálu včetně podrobné mapy. A také s ní uštříte 50 Kč za vstup - aplikace obsahuje i kód s jednorázovou vstupenkou.

Photo 07.02.14 13 36 23.pngPhoto 07.02.14 13 36 26.pngPhoto 07.02.14 13 36 48.png

Diskuze (26) Další článek: Úložiště SugarSync zítra zruší účty zdarma, už se musí platit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,