Operátoři jsou nadšení z nového digitálního eurokomisaře

Aktivní Neelie Kroes končí a novým eurokomisařem pro digitální záležitosti se stává odpůrce bezplatného roamingu Günther Oettinger. Dochází i k dalším změnám.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker včera oznámil složení svého týmu do dalšího období a spolu s tím také nového eurokomisaře pro digitální záležitosti. Aktivní a mnoho pozitivních věcí prosazující Neelie Kroes nahrazuje bývalá hlava Bádenska-Württemberska a bývalý eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger. Ještě je čas dělat předčasné závěry, obavy z jeho dosazení jsou však na místě.

Mobilní operátoři už se díky zvolení Oettingera začali radovat. „Tohle je excelentní [volba] pro digitální a telekomunikační sektor,“ uvedl například na svém Twitteru Luigi Gambardella, který šéfuje skupině ETNO sdružující evropské telekomunikační operátory.

Klepněte pro větší obrázek
Nové složení Evropské komise. Vedle digitálního eurokomisaře je v ní také viceprezident pro jednotný digitální trh.

Těm jde v současné době o hodně, snaží se totiž co nejvíce snížit dopad diskutovaného telekomunikačního balíčku, jehož součástí je jak konec roamingu v rámci EU, tak problematika extrémně důležité síťové neutrality. Balíček už byl sice v Bruselu před několika měsíci v prvním čtení schválen, eurovolby však další kroky pozastavily a finální odsouhlasení bude na novém parlamentu a Radě.

Odpůrce bezplatného roamingu

Günther Oettinger je lidmi, kteří se vyznají v evropské politice a které Connect.cz oslovil, popisován jako člověk, který dost pravděpodobně půjde na ruku operátorům. Oettinger se ostatně historicky řadí mezi odpůrce bezplatného roamingu. Prosazení balíčku tak ještě může být poměrně dramatické a je možné, že dojde k velkým kompromisům. V roamingu například budou omezeny datové objemy a tak dále.

Ještě zásadnější ale bude obhájit síťovou neutralitu, která v posledních měsících dostává dost na frak. Příklady lze najít také v České republice, nedávno jsme popisovali praktiky T-Mobilu, respektive jeho vlastníka Deutsche Telekom. Právě v Německu hrozila Neelie Kroes tamnímu telekomunikačnímu regulátorovi soudy a je otázkou, jak se bude situace vyvíjet po nástupu německého politika.

Klepněte pro větší obrázek
Nový eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger.

Samotný Oettinger svůj nástup do nové funkce komentoval pouze letmo. „Těším se na můj nový úkol. Digitální ekonomika a společnost je jednou z největších priorit Junckerovy komise,“ píše na svém Twitteru. Je to priorita, jejíž rozpočet minulé osazenstvo Bruselu osekalo z požadovaných devíti miliard eur na jednu miliardu.

Nástup nového digitálního eurokomisaře ale není jedinou věcí, která vyvolává otázky. Oettinger je eurokomisařem pro digitální ekonomiku a společnost, jeho předchůdkyně Neelie Kroes byla eurokomisařkou pro digitální agendu. Ve složení Junckerovy komise došlo k mírným změnám. Vedle Oettingerovy funkce tu totiž bude působit ještě viceprezident komise pro jednotný digitální trh (Digital Single Market).

Volba tohoto viceprezidenta už je mnohem zajímavější, stal se jím bývalý premiér Estonska Andrus Ansip. Tedy expremiér země, která exceluje v zavádění moderních služeb e-governmentu a jeho využívání jak občany, tak státem.

Jednotný digitální trh je oblast, do které spadá i nařízení eIDAS, tedy elektronická autentizace v rámci zemí Evropské unie. Svůj „e-občankový“ systém si bude muset vybrat a zavést i Česko, více o tom v našem nedávném textu.

Diskuze (9) Další článek: Je Apple Pay poslední šancí pro mobilní platby?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,