Oracle dohání SAP a má databázi běžící v operační paměti

Oracle v rámci databáze 12c zpřístupnil možnost pro in-memory zpracování dat. Navazuje tak na technologii HANA od SAPu, nejrychleji rostoucí IT produkt.

Connect.cz ze San Franciska: „Věci, které dříve trvaly hodiny, nyní mohou být hotovy během sekund,“ uvedl při svém vystoupení na konferenci OpenWorld 2013 výkonný šéf společnosti Oracle Larry Ellison. Okomentoval tak dostupnost nové možnosti v databázovém systému Oraclu, díky které je možné data zpracovávat v operační paměti. Pro Oracle je to důležitý krok mimo jiné z toho důvodu, aby v této oblasti stíhal rychlou expanzi konkurenčního SAPu.

Minulý rok se touto dobou mezi Oraclem a SAPem rozhořela veřejná debata o tom, co je a co není takzvaná in-memory databáze. SAP totiž před zhruba 2 lety vydal databázi nazvanou HANA a tím nastal konec starých pořádků. I když si obě firmy dlouhodobě konkurují ve vývoji firemních systémů a aplikací, u databází, kam se data z těchto systémů ukládají, v podstatě panovala symbióza. Velká část zákazníků SAPu totiž pro chod aplikací používala právě databázové systémy Oraclu.

S příchodem HANA ale SAP jednoznačně řekl, že bude preferovat vlastní platformu a pokud to jenom půjde, bude se snažit zákazníky přesvědčit, aby nepoužívali Oracle, ale právě HANA. SAP měl velikou výhodu v tom, že nabídl právě zpracování dat v paměti, díky čemuž výrazně zrychlil jejich veškeré procesy. I díky tomu se HANA stala nejrychleji rostoucím IT produktem v historii, za 2 roky nasbírala 1500 zákazníků a v loňském roce rostla o 142 procent. „S HANA jsme schopní trh vést, ne ho následovat,“ řekl nedávno v rozhovoru pro Connect.cz šéf SAPu Jim Hagemann Snabe.

Zpracování pekelnou rychlostí

Larry Ellison nyní představil něco, co je novince od SAPu velice podobné. Součástí nové databáze Oracle 12c je možnost jednoduše systém přepnout do in-memory módu. Ellison tvrdí, že se díky tomu data dají zpracovat až stokrát rychleji. „Data je možné zpracovávat pekelnou rychlostí. Naše in-memory zvládá odbavit miliardy dotazů za sekundu,“ říká.

Klepněte pro větší obrázek
Zpracováváme data pekelnou rychlostí. Šéf Oraclu Larry Ellison.

Velkou výhodou má být to, že databáze není třeba migrovat a aplikace předělávat. „Jednoduše stačí přepnout možnost na in-memory a vše funguje. Všechny vaše aplikace běží rychleji,“ popisuje Ellison. To může být veliká výhoda proti SAP HANA, u které je nutné aplikace přepisovat. Do paměti u 12c přitom není nutné ukládat všechna data, ale například jenom ta aktivní. Zbytek pak může jít také na flash a zálohy na tradiční pevné disky.

Larry Ellison se při svém vystoupení poněkud netradičně nenavezl do SAPu a konkurenci v tomto ohledu nijak nekomentoval. SAP ale na novinky zareagoval a zástupci společnosti v prohlášení uvedli, že Oracle se sice snaží zrychlit zpracování databázových dotazů, ale nezměnil samotnou strukturu a správu dat.

„Přednáška na OpenWorldu dokázala, že Oracle a Larry Ellison zůstávají absolutními lídry v databázových technologiích,“ okomentoval na Twitteru novinky svého rivala zakladatel a šéf Salesforce.com Marc Benioff.

Klepněte pro větší obrázek
Oracle 12c nyní také s in-memory.

Oracle po odkupu firmy Sun Microsystems razí strategii „Applu pro datová centra“, v rámci které se snaží kombinovat svůj software a databáze společně s hardwarem. I proto firma společně s in-memory představila také novou serverovou sestavu nazvanou „Big Memory Machine“ s označením M6-32. Jde o sestavu za 3 miliony dolarů, která zvládá odbavit 3TB datový tak za sekundu, má 32 TB operační paměti a 32 nových čipů SPARC M6 vyvinutých Oraclem. „M6-32 je nejrychlejší databázový stroj na světě,“ věří Ellison. Podobné věci ostatně tvrdí o čipech SPARC.

Právě vlastní čipy přitom mohou hrát důležitou roli v tom, jak Oracle bude data v budoucnu zpracovávat. Firma využívá takzvaný System on Chip a přesouvá tak tradiční softwarové funkce do křemíku. Tím se odbourává doba pro zpracování. „Je to další krok naší strategie sjednocování,“ shodují se zástupci Oraclu v rozhovorech pro Connect.cz. „Začali jsme spojením hardwaru a softwaru a nyní na to navazujeme integrací softwaru do čipu.“

Cestu autora na konferenci OpenWorld 2013 hradila společnost Oracle.

Diskuze (9) Další článek: Google včera doručoval zprávy se zpožděním, v Gmailu i Apps

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,