OS X Yosemite: detaily nového systému od Applu

Apple vydal betaverzi nového operačního systému OS X 10.10 Yosemite pro veřejnost. Podívali jsme se na detaily, které nový systém přináší z pohledu designu a funkčnosti.
Kapitoly článku

Minulý měsíc Apple představil novou generaci desktopového operačního systému OS X Yosemite (10.10), který přináší nejen přepracovaný vzhled, který má spoustu podobností s mobilním systémem iOS, ale také nové funkce.

Slibovaná veřejně dostupná betaverze už je několik dní ke stažení, takže se podíváme, co se na nás vlastně chystá a spíše než na obecné změny a aplikace, které jsme popisovali ve starším článku, se podíváme na detaily systému a osobní zkušenost.

Instalace na vlastní nebezpečí

Apple uvolnil veřejnou betaverzi v rámci betaprogramu, do kterého se mohl přihlásit každý. Systém probíhá poměrně jednoduše – pokud jste pod svým Apple ID zaregistrovali, dostali jste email o dostupnosti betaverzi, kterou jste následně skrze redeem kód mohli stáhnou přímo přes Mac App Store

 2014-07-24 v 20.05.30.jpg
Před spuštěním instalace

Nechybí spousta upozornění a smluvních podmínek, že se jedná o betaverzi a nutno podotknout, že pokud potřebujete stabilní systém i používané aplikace, betaverzi raději neinstalujte. Občas něco spadne (třeba Google Chrome), dojde k náhodnému vytížení a záseku a podobně. Dle ohlasů nefungují některé aplikace.

 2014-07-24 v 20.02.58.jpg

Pokud jde ale o mé vlastní portfolio (Chrome, Office, Cord, Skype, RescueTime, Bittorent Sync, VLC nebo Fantastical), vše funguje bez větších problémů. Zatím jsem narazil pouze na nefunkční Forklift (FTP).

Instalace přibližně 5GB balíku probíhá podobně jako u instalace nové verze systému, doba instalace je s dnešními SSD kolem dvaceti minut a pokud se na delší dobu zasekne na konkrétním čase, tak nepanikařte a v klidu počkejte.

 2014-07-24 v 20.31.07.jpg 2014-07-24 v 19.59.40.jpg

Po instalace je hned připravená aktualizace také pro iTunes 12 beta a hlas Zuzana 4.0.1.

Nový design přihlašování a ikon

První co vás překvapí, je přepracovaná úvodní obrazovka pro přihlašování. Už nejde o oddělený formulář uprostřed obrazovky, ale o jednotnou plochu, ve které je uprostřed místo pro heslo a vaše ikonka se jménem. Design hodně vychází z iOS. Po úspěšném přihlášení následuje trochu upravený trojrozměrná rotace do desktopu, která má ještě menší chyby s úpravu velikost a na MacBooku Pro není plynulá.

obrázek 2.JPG
Ukázka přihlašovacího okna. Zabarvení je dle pozadí plochy

Design nových ikon už jsme viděli na hodně obrázcích, zde vás nic nepřekvapí. Za mě mohu říci, že ikona nastavení s přechodem stříbrné je divná, verze na iOS je určitě hezčí a doufejme, že to Apple ještě doladí. Ano zapomněli jsme zmínit – Apple ještě stále upravuje a dolaďuje systém nejen po stránce funkcí, ale i designu. Ve finální verzi lze tak čekat ještě další změny.

 2014-07-24 v 21.09.35.jpg

Průhlednost kam se podíváš a tmavé menu

Jednou z hlavních změn, která přibližuje design k mobilnímu iOS (7), je průhlednost prvků v rámci systému. Hlavním průhledným prvkem je horní menu, rozhodně ale není zcela průhledné.

 2014-07-28 v┬á8.57.09.jpg 2014-07-28 v 13.49.26.jpg
Zapnutá a vypnutá průhlednost v horním menu

Jak lze vidět, v případě modrého pozadí je pouze minimálně vidět zabarvení, teprve v případě samotného otevřeného menu už je průhlednost vyšší.

Průhlednost lze ale jednoduše vypnout v Nastavení – Zpřístupnění - Monitor – Snížit průhlednost. Bohužel není možné měnit intenzitu průhlednosti, podobně jako tomu bylo třeba u starších Windows a je nutné se spokojit s přesným nastavením od Applu.

Průhlednost je součástí i levého panelu Finderu, je ale přítomná pouze když máte okno vybrané a aktivní. Pokud pracujete s jiným oknem je opět neprůhledné v plné barvě.

 2014-07-28 v 10.35.47.jpg
Průhlednost levého menu ve Finderu

Jednou z novinek je také možnost přepnout horní menu do tmavého režimu, kdy dojde ke ztmavení i jednotlivých menu a několika dalších prvků. Rozhodně se ale nepřepne celý systém do tmavého kabátu. Jak je vidět, pro tmavý režim ještě nejsou příliš optimalizované ikonky různých aplikací, což může poměrně rušit. Pokud jste ale zvyklý na světlý režim, nejspíše u něho zůstanete.

 2014-07-28 v 13.47.58.jpg
Tmavý režim horního menu

Průhlednost s rozmazáním je přítomná i u horních panelu v rámci Finderu, náhledů, Safari a na dalších místech. Horní panel se tak zabarvuje dle barev podkladu, což vytváří i zajímavý efekt pokud třeba skrolujete a podobně. Zkrátka vidíte, že daný objekt se podsouvá pod horní panel.

 2014-07-28 v 9.11.38.jpg
Ukázka zabarvení horního panelu dle barev pod ním

Trochu rušivé nohou být i nové ostré barvy složek ve Finderu, které se bohužel nedají změnit, ale dá se na to poměrně rychle zvyknout.

 2014-07-28 v 9.07.23.jpg 2014-07-28 v 9.07.33.jpg
Porovnání tmavého a světlého režimu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,