Pandemie je naučila. Výrobci počítačů naskladňují více komponentů i přes riziko jejich zastarání

Většina výrobců počítačů se potýkala a stále potýká s nedostatkem čipů či dalších komponent. Web Chinatimes zjistil, že výrobci chtějí těmto problémům zamezit a začínají se mnohem více připravovat.

Dříve se „na sklad“ příliš velké množství komponent neobjednávalo – dává to smysl už kvůli tomu, jak rychle se technologie vyvíjí a pokud dané komponenty neprodáte okamžitě a rychle, rychle ztrácí na hodnotě.

Z důvodu pandemie a obří poptávky po počítačích (dle IDC se každý den prodá milion počítačů a notebooků) je však nutné situaci řešit s větším rizikem v podobě většího naskladnění komponent.

Společnost HP tak například nakupuje mnohem větší množství procesorů, řadičů, síťových čipů a dalších komponent od velkých výrobců jako Realtek, NXP, AU Optronics a dalších. Všechny tyto části mají stále problém už na straně výroby, která nepokrývá poptávku. Díky velikosti společností jako je zmíněná HP si tak tito hráči mohou zajistit mnohem větší množství, byť na úkor menších firem, na které se nedostane. V dobré pozici je například i Lenovo, které si rovněž objednává mnohem větší počty kusů komponent na sklad.

Lenovo očekává, že omezené dodávky komponent budou trvat ještě další rok nebo rok a půl, což jen potvrzuje odhady i jiných výrobních firem a analytiků.

Diskuze (2) Další článek: Čínští astronauti se připravují na sestavování vesmírné stanice Tchien-kung 3. První zásobovací mise byla úspěšná

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,