Pentagon se stěhuje do cloudu. Poběží na Azure i A.I. od Microsoftu

Zatímco mnohé firmy se cloudu stále bojí, anebo je pro ně ještě stále dražší než vlastní řešení (on-premise), Pentagon se rozhodl, že půjde do oblak. A to nikoliv s novými letouny, ale se svoji IT infrastrukturou.

Ačkoliv se v mediálním prostoru v poslední době těšila největší popularitě zprávička o zrušení disket jakožto médií pro koordinaci jaderné války, americká armáda používá i některé modernější technologie a přechod do cloudu je jednou z nich.

V rámci modernizačního programu  hodlá Pentagon utratit miliardy dolarů, a tak v posledních letech okolo Washingtonu, D.C. jako supi kroužily zejména společnosti Microsoft, Amazon a IBM. Google po protestech vlastních zaměstnanců spolupráci s vojenskými složkami spíše omezil.

Poslední kontrakt, kterým se nyní americké ministerstvo obrany chlubí na svém webu, nakonec vyhrál právě Microsoft, a tak Pentagon v příštích měsících a letech velkou měrou poběží i na jeho (hybridním) cloudu. Právě státní zákazníci jsou pro technologické společnosti těmi nejzajímavějšími, platí totiž včas, platí hodně a kontrakty uzavírají na delší dobu. Aktuální kontrakt se může výhledově vyšplhat až na stovky milionů dolarů.

Microsoft dodá cloud i A.I.

Z Microsoftu se pomalu stává klíčový dodavatel americké armády, na sklonku loňského roku se mu totiž podařilo uzavřít i smlouvu na dodávku 100 000 brýlí pro rozšířenou realitu HoloLens. Vojáci je budou používat při výcviku, nicméně se postupně počítá i s taktickým nasazením během skutečných operací.

Aktuální modernizace Pentagonu Microsoftem v rámci projektu JEDI nabídne i prvky analytické umělé inteligence pro zpracovávání strategických dat. Právě o tento segment se v minulosti zajímal i Google a jeho divize Cloud, která mohla nabídnout obdobnou technologii, ozvali se však sami inženýři společnosti a experti na A.I. s tím, že by v takovém případě s Googlem přestali spolupracovat.

Diskuze (3) Další článek: Qualcomm chystá Snapdragon Wear 3300. Šance pro Android na hodinkách

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,