Plán Applu na autonomní vozidla ještě neumřel. Projekt má nového šéfa

Kolem „tajného“ Projektu Titan, v rámci kterého se Apple snaží vyvinout své vlastní autonomní vozidlo, bylo v poslední době ticho po pěšině. Neznamená to ale, že by se nic nedělo. Firma provedla důležité organizační změny, celý projekt nově připadl Johnu Giannandreovi, aktuálnímu šéfovi divize pro umělou inteligenci, upozornila agentura Bloomberg.

Giannandrea začal u Applu pracovat teprve před dvěma roky a jeho příchod byl vnímán jako velká událost. Má za sebou totiž významné angažmá v Googlu, kde rovněž šéfoval umělé inteligenci. Výrobce iPhonů v této oblasti mírně zaostával a očekávalo se, že Giannandrea tento stav zvrátí. Aktuálně zodpovídá přímo řediteli Timu Cookovi a dohlíží mimo jiné na vývoj hlasové asistentky Siri. 

Klepněte pro větší obrázek 
Jedna z dřívějších vizualizací z řad fanoušků, jak by mohlo vypadat bájné auto Applu. Nakonec to ale bude nejspíš jen software. 

Nově pak také na Projekt Titan, což je snad nejzáhadnější počin na trhu autonomních vozidel, protože o něm není známo skoro nic. Apple notoricky o svých plánech nemluví, informace jsou jen velmi útržkovité. Původně mělo jít o celé elektrické vozidlo ve stylu Tesly, které se dokáže samo orientovat v prostředí. Postupně však firma zjistila, že je to příliš velké sousto a nyní se zaměřuje především na software, přičemž hardware by měly poskytnout zavedené automobilky, například Volkswagen.

Apple v tomto kontextu loni koupil startup Drive.ai, řadu jeho zaměstnanců přímo převzal do svého týmu. Tento krok následoval poté, co naopak 200 svých pracovníků věnující se autonomnímu vozidlu propustil. Musel také řešit nepříjemnou právní záležitost, FBI začala vyšetřovat jednoho ze zaměstnanců projektu, čínského občana, kvůli podezření, že ukradl interní materiály. 

Obecně nicméně nikdo nedokáže odhadnout, jak daleko Apple s Titanem je. Víme jen, že testování narazilo na postupný útlum. Zatímco v roce 2018 firma ujela na veřejných silnicích 128 tisíc kilometrů, o rok později už to bylo jen 12 tisíc kilometrů, jak vyplývá z dat kalifornských úřadů. Letos se pak množství s ohledem na probíhající pandemii zřejmě také nijak výrazně nezvýší. 

Váš názor Další článek: Sony koupilo za 1,2 miliardy dolarů populární stránku pro streamování anime Crunchyroll

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,