Hardware | Počítače

Počítač v batohu od MSI se začal prodávat. K dostání je i u nás, ale na cenu se radši neptejte

Červnový Computex přinesl novinky v podobě nové kategorie přenosných počítačů určených pro virtuální realitu. Ty jsou skryty v batohu, který umožňuje volný pohyb při hraní ve virtuální realitě bez omezení kabely. Výrobci jistě touží dostat tyto sestavy na trh před rozbíhající se vánoční sezonou, a tak se první „batohové počítače“ dostávají do nabídek tuzemských obchodů. MSI tam míří jako první.

20161110_2.png
Počítač v batohu MSI VR One

Počítač MSI VR One váží 3,6 kg a pokud nepočítáme popruhy, pak má tloušťku 54 milimetrů. Díky dvěma bateriím je možné s batohem na zádech hrát hodinu a půl. Následně je třeba baterie vyjmout a nabít v dodávaném adaptéru. Prodávat se však budou také náhradní baterie, takže pro delší hraní ve VR bude možné baterie pouze vyměnit.

20161110_3.jpg
Osmičlánkové baterie uživí sestavu po dobu hodiny a půl

K dispozici jsou dvě verze lišící se výkonem. Dražší varianta nabídne Intel Core i7-6820HK, 16 GB operační paměti, 512GB SSD a především grafickou kartu GTX 1070. Nechybí ani Wi-Fi 802.11ac. Sestava bude dodávaná s Windows 10 Pro.

Levnější varianta, jejíž výkon bude na hraně možností pro VR, obsahuje procesor Intel Core i7-6700HQ, 8GB RAM, SSD s kapacitou 256 GB a jako grafickou kartu MSI zvolilo GTX 1060. Operačním systémem tentokrát bude Windows 10 ve verzi Home.

20161110_8.jpg
MSI VR One

A teď to nejdůležitější – ceny. Varianta s GTX 1070 je aktuálně naceněna v českých eshopech na částku 64 tisíc korun. Příplatek oproti běžné sestavě je tedy výrazný. Sestava s GTX 1060 potom vyjde na 44 400 korun.

Kromě samotného počítače a nabíječky MSI připravilo také speciální kabel pro HTC Vive, který má délku pouze 90 cm a nahradí tak dodávané několikametrové kabely, které je nutné tahat při použití s běžnou sestavou.

20161110_9.png
Počítač s brýlemi bude možné propojit krátkým kabelem, které MSI bude k sestavě přibalovat

Stále však platí, že virtuální realita patří do velmi nákladné kategorie. Pokud k ceně sestavy připočteme ještě náklady na pořízení samotných brýlí, výsledná částka může snadno atakovat hranici devadesáti tisíc korun.

Postupně na trh zamíří i počítače dalších výrobců:

Diskuze (8) Další článek: Kanada potvrdila, že imigrační web shodili zoufalí Američané

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,