Podívejte se, jak nástup vícejádrových procesorů od AMD změnil stagnaci Intelu

AMD už nějakou dobu tlačí větší počet jader i u klasických desktopových procesorů a obzvláště je to znát u poslední generace Ryzenů, kdy představilo až 32jádrové modely s architekturou Zen+. Jak na tuto proměnu reaguje Intel?

Velmi přehledný graf se objevil na redditu, který vytvořil uživatel Ingebor z dat na Mindfactory.de. V grafu je možné vidět dva pohledy zobrazující vývoj od roku 2012 do současnosti.

V prvním grafu je vidět průměrný počet jader na jeden procesor a jak Intel celou dobu stagnoval. Teprve když AMD nastoupilo s vyšším počtem jader, začal Intel reagovat a se zpožděním začal průměrný počet jader na procesor dorovnávat.

Klepněte pro větší obrázek

Druhý graf se týká průměrné ceny za jedno jádro. I zde lze vidět, že Intel celé roky stagnoval a dokonce zvyšoval ceny. Teprve s nástupem Zenů musel reagovat a snížil ceny, aby byl konkurenceschopný.

Grafy skvělé ukazují, jak to dopadá, když má významný hráč na trhu až příliš dobré postavení bez pořádné konkurence. V nejnovějším případě to lze vidět třeba na cenách nových grafických karet GeForce RTX od Nvidie.

Diskuze (62) Další článek: Roboti jako rehabilitační pracovníci? Proč ne!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,